Revoluția din Ungaria și anticomunismul studenților timișoreni

Ieri, timișorenii s-ar fi cuvenit să își aducă aminte un episod cu adevărat demn al istoriei noastre din anii negri ai comunismului: revolta și solidarizarea studenților timișoreni cu Revoluția anticomunistă din Ungaria pornită în 23 octombrie 1956 mai ales de studenții din Budapesta. În 30 octombrie are loc, la cantina Politehnicii timișorene, o ședință la care au participat peste 3 000 de studenți. Printre doleanţele acestora se numărau: lichidarea definitivă a cultului personalităţii, reducerea cotelor şi impozitelor din agricultură, retragerea imediată a trupelor sovietice aflate în România, libertatea presei şi a cuvântului, eliminarea limbii ruse ca limbă obligatorie de studiu. Studenţii au amenințat cu grevă generală. Între timp, clădirea Institutului Politehnic a fost înconjurată de trupe de intervenție, căminele de la Medicină au fost chiar atacate de Securitate, iar aproximativ 2 000 de studentii au fost transportați în cazărmi din afara orașului. Evident, foarte mulți studenți au fost exmatriculați și nevoiți, apoi, să presteze munci necalificate. Cum a fost cazul viitorului director al Operei din Viena, Ioan Holender, care, atunci, și-a câștiga existența ca îngrijitor al terenurilor de tenis de la Baza Electrica.

Din tot ce am spus până acum, probabil că, pentru cei care nu au trăit în comunism, singura sintagmă necunoscută este „cultul personalității”. Deși era prezentă deja în societatea sovietică prin cultul personalității lui Stalin, urmașul acestuia, Hrușciov, a folosit cel dintâi expresia „cultul personalității” pentru a desemna venerarea excesivă a unui singur conducător aflat încă în viață. Despre cultul personalității lui Ceaușescu, în rubrica de mâine.

(rubricã difuzatã în 1 noimembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Todoni mai face o „victimă”; Bara se oprește în optimi

Todoni a învins-o, în această după amiază, pe japoneza Mao Hontama cu 6-3, 3-6, 6-3.…

46 de minute ago

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

2 ore ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

3 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

8 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

8 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

11 ore ago