Acum câteva zile, am avut curiozitatea să aflu ce mai spune marele nostru jucător de tenis și om de afaceri Ion Țiriac despre țara lui, așa că am stat mai mult pe TVR 1, acolo unde era invitat. De câte ori îl aud vorbind pe dl Țiriac despre țara lui, sunt atent dacă spune „rumân”, în loc de „român”. A și spus așa doar de vreo câteva ori și, spre deosebire de alte dăți, a spus clar și „român”. Nu știu de ce Ion Țiriac preferă să spună „rumân” fiindcă o asemenea formă nu e neapărat una fericită. Asta fiindcă marii istorici ai României – între care Dinu C. Giurescu – au arătat că, prin „rumân” se înțelegea șerbul sau iobagul din Țara Românească între secolele al XVI-lea și al XVIII-lea. Iar condiția „rumânului” din acele timpuri nu diferea deloc de condiția unui sclav fiindcă rumânul aparținea cu tot cu bunuri și cu membrii familiei de boier.

Sigur, dacă ne uităm în DEX la cuvântul „român”, aflăm că prin acest cuvânt nu se înțelege doar locuitor al României, ci înseamnă și „țăran” sau chiar „bărbat, persoană de sex masculin”. Nu știu dacă am vorbit despre asta, dar ar trebui să vă reamintesc că „țăran” vine de la „terra”, adică „pământ”, având în apropierea lui imediată cuvântul „țară”.

Cât privește proprietatea funciară a strămoșilor noștri, vă semnalez un cuvânt cu o etimologie pilduitoare: moșie. Prin moșie se înțelegea totalitatea bunurilor moștenite din moși-strămoși. Ați observant de câte ori am rostit cuvântul „moș” de la care s-a format cuvântul „moșie”?

Da, fiindcă o moșie nu se face, așa, de pe un an pe altul, cum s-au făcut moșiile în anii de după Revoluție!

(rubricã difuzatã în 5 decembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Corvinul, iar startul cu ce are mai bun

Antrenorul Florin Maxim trimite în teren formula, pe care o consideră cea mai bună pentru…

54 de minute ago

Sute de elevi, la Târgul Liceelor de la Timișoara

Liceele, colegiile, dar și școlile tehnice și duale și-au prezentat oferta la la Târgul Liceelor…

3 ore ago

Matematicianul timișorean George Lusztig, stabilit în SUA, distins cu Medalia de Aur a UVT

Specialist de talie mondială în reprezentări de grupuri algebrice și grupuri cuantice, George Lusztig este…

3 ore ago

Tranzy, aplicația prin care timișorenii pot urmări în timp real mijloacele de transport în comun

Platforma tranzi.ai a fost pusă gratuit la dispoziția Societății de Transport Public din Timișoara și…

3 ore ago

Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap pentru parcare gratuită verificate la Arad sunt multiplicate

Aproximativ 40% dintre cardurile speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap folosite în Arad…

3 ore ago

Cadavrul unui bărbat spânzurat de o schelă, identificat de poliţiştii timișeni

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş împreună cu poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au identificat cadavrul…

4 ore ago