Scrisul de mână are cu puțin peste 15 secole

În rubrica de ieri, după ce v-am vorbit despre propunerea eminentului lingvist Alexandru Graur de a se renunța la majuscule, am promis că, astăzi, voi povesti câteva episoade din bătălia dintre literele mari și literele mici. Dintre majuscule și minuscule. Da, îmi permit să spun că este o aevărată înfruntare fiindcă, îmi îngădui să observ, literele mici au ieșit învingătoare. Da, așa cum David îl învinge pe Goliat, tot așa literele mici au învins literele mari. Și am să încep povestea mea cu o afirmație ce poate părea neașteptată pentru cei care nu sunt familiarizați cu istoria scrisului: romanii, pur și simplu, nu cunoșteau literele mici, de mână! Da, romanii scriau doar cu ajutorul majusculelor, a literelor capitale. Care, așa cum știți, sunt formate nu din linii curbe, ci din linii drepte ce descriau diverse unghiuri. (Fac o paranteză și vă semnalez că, în limbaj tipografic, literele mari erau numite verzale.)

Literele latine mici, de mână, au apărut abia în secolul al V-lea și s-au impus undeva prin secolul al VIII-lea. Evident,vorbim despre scrisul de mână al…  manucriselor. Am făcut pauza fiindcă „manuscris” înseamnă chiar „scris de mână”. Literele mari au rămas să orneze doar începuturile de rând sau chiar de paragraf și, ca atare, ele au fost numite capitale, adică de început. De unde avem cuvântul „capitol”. Dar scrierea, de fapt desenarea acestor litere majuscule nu era treaba copistului, ci a artiștilor care au făcut din desenarea lor o adevărată artă fiindcă majusculele acestea erau colorate și rafinat desenate. După care, de-a lungul vremii, au urmat o serie de convenții pentru folosirea majusculeleor în interiorul textului. Reguli care nu sunt atât de logice, de previzibile cum par ele acum.

(rubricã difuzatã în 9 noimembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

10 minute ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

35 de minute ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

3 ore ago

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

11 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

11 ore ago