Astăzi o să încep rubrica mea încercând să lămuresc, sumar, un concept mai puțin explicat în presă, dar mereu folosit în dezbaterile de idei. Conceptul despre care e vorba poartă numele de „sferă publică” și este puțin remarcat fiindcă sfera publică pare să fie lărgirea sferei personale, private. În realitate, lucrurile sunt mult mai complexe și conceptul de sferă publică se referă la un spațiu simbolic, accesibil tuturor, în care nimeni nu are monopolul adevărului. Cu alte cuvinte, oricine își poate spune părerea cu privire la orice temă în așa fel încât aceste lucruri să ajungă la ceilalți: pe stradă, în conferințe, în presă, în cărți, discuri, în spațiul virtual. Pentru generațiile tinere, asta pare de la sine înțeles. Pentru generațiile mai vechi, lucrul ăsta are o semnificație aparte fiindcă, în vremea comunismului, „sfera publică” era controlată de comuniști, iar în sfera publică nu aveau acces opinii, păreri contrarii ideologiei oficiale. Cu alte cuvinte, Partidul Comunist Român deținea monopolul sferei publice.

Cum ați observat, am folosit de două ori cuvântul „monopol”, un cuvânt cu o etimologie intersantă. „Monopol” este un neologism ce, inițial, vine din limba greacă, monos, „singur, unic”, și poleo, „a vinde”. Așadar, monopol e un cuvânt ce vine din sfera economică și istoricii știu că, în istorie, unii supuși primeau ca răsplată pentru serviciile lor diverse monopoluri pe diverse produse. Dar și statul poate avea, de pildă, monopol pe alcool, pe chibrituri, pe industria de armament ș.a.m.d. Cu alte cuvinte statul e singurul care fabrică alcool, chibrituri, armament. Verbul „a monopoliza”, în afara sensului economic, mai înseamnă și a acapara, a-și aroga drepturi exclusive asupra a ceva sau a cuiva, a confisca. Așa că nu vreau să vă monopolizez și închei rubrica mea fix acum.

(rubricã difuzatã în 28 septembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

“PRO DATINA” respectă tradiția de 15 ani

Festivalul  folcloric „Din comoara satului” a fost primul eveniment important al  Asociației culturale “PRO DATINA”…

o oră ago

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie…

3 ore ago

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

6 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

8 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

9 ore ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

9 ore ago