Sinceritatea franceză, un pleonasm bine ascuns?

Vineri, când v-am vorbit despre franchețe, adică despre o sinceritate, cred că ar fi trebuit să explorez puțin și originile cuvântului „franc”, de unde vine franchețe. Ați înțeles deja, „franchețe” este un neologism și vine din limba franceză. În limba de obârșie, „franc” este un cuvânt mai mult decât aparte. În primul rând, fiindcă francezii se denumesc așa după tribul francilor. Nu vreau să intru în prea multe detalii istorice, dar ar trebui să vă spun că aceste triburi de origine germanică, da ați auzit bine, germanică, adică francii, sunt, de fapt, moștenitorii Imperiului Roman de Apus. Ca să ne orientăm în timp, în secolul al patrulea după Cristos. Înțelesurile de bază ale cuvântului „franc” erau cele de „liber, curajos”, iar cuvântul e înrudit, cum ușor se poate observa, cu englezul „free” și germanicul „frei”. Alături de aceste sensuri, „franc” a ajuns să însemne și „sincer, care își spune părerea în deplină libertate”. Unii dintre lingviști cred că exact sensurile amintite de mine acum se referă în etnonimul franc, adică la numele populației numite franci. Unele etimologii, mai recente, opinează că numele francilor  – desigur, liberi și curajoși – vine de la un vechi cuvânt anglo-saxon, „franca”, ce s-ar traduce prin „suliță, lance”.

În fine, de oriunde ar veni, cuvântul „franc” are o glorioasă carieră în limba franceză unde este asociat în nenumărate  contexte. Astfel, în cuvântul „francmason”, adică zidar liber, „franc” se referă la libertatea de a se deplasa liber. Cuvântul „porto-franco” denumește un port scutit de taxe, iar  franctirorul este un soldat neînrolat într-un corp de armată regulat.

Asta ca să mă refer doar la cuvintele împrumutate și de noi de la francii ăștia contemporani.

(rubricã difuzatã în 16 iulie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

“PRO DATINA” respectă tradiția de 15 ani

Festivalul  folcloric „Din comoara satului” a fost primul eveniment important al  Asociației culturale “PRO DATINA”…

34 de minute ago

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie…

2 ore ago

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

5 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

7 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

8 ore ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

8 ore ago