Țara lui Pazvante Chioru’ și a lui Papură Vodă

De câte ori trec granița către vest, devin naționalist. Nu știu dacă am mai spus asta de la microfonul acestei rubrici, dar cred că merită să repet ori de câte ori mi se ivește prilejul. Da, devin naționalist fiindcă văd cum sunt tratați românii de către europeni. Evident că au destule motive statistice să se comporte așa, dar nu mi se pare corect. Asta fiindcă democrațiile au învățat zeci de ani că generalizările sunt și false, și periculoase. Nu mi-a plăcut niciodată cum francezii își bat joc de noi, chiar dacă știu că presa nu poate fi cenzurată pentru asemenea lucruri care, în fond, sunt niște ironii. Iar ironia nu poate fi amendată, darămite cenzurată. Ați înțeles, mă refer acum la caricatura cu Halep, o caricatură fără urmă de umor, ca să fiu clar.

În același timp însă, cred că persoanele care se simt dezamăgite de țara lor sunt pe deplin îndrituite să critice autoritățile. De fapt, o asemenea atitudine critică față de țară e una foarte veche, ce împlinește deja două secole. Nu mă refer la documente istorice sau la cine știe ce alte surse scrise, ci la arhiva noastră orală care sunt proverbele sau zicerile populare. Astfel, cred că toată lumea a auzit exclamații de felul „țara lui Pazvante Chioru’” sau „țara lui Papură Vodă”. Conform unor istorici, cele două expresii au legătură cu Oltenia. Mai întâi, „Pazvante Chioru’” era porecla dată pașei de Vidin, Pazvanoglu, care făcea incursiuni teribile în Oltenia, undeva în timpul perioadei fanariote, în jurul anului 1800. Papură Vodă este numele unuia dintre numeroșii haiduci olteni, panduri, care nu au acceptat cedarea Olteniei către Imperiul Habsburgic în urma Păcii de la Passarowitz din 1718. De fapt, numele haiducului Papură era Pavel Papură și, după ce habsburgii s-au retras din Oltenia, o scurtă perioadă regiunea a fost controlată de acei haiduci care făceau legea.

(rubricã difuzatã în 29 iunie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

2 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

4 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

4 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

5 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

5 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

10 ore ago