Un cuvânt care ar trebui să aibă o silabă în minus: haplologia

Omul este o ființă care își simplifică viața. Și, când spun că omul își simplifică viața, nu mă gândesc deloc la un sens peiorativ, adică are un sens depreciativ, disprețuitor. Chiar dimpotrivă. Fiindcă, dacă omul nu ar fi avut acest instinct al simplificării, fără îndoială că progresul ar fi fost de neimaginat. Gândiți-vă doar ce pas uriaș a fost, pentru om, descoperirea suliței, a arcului sau a uneltelor agricole. Care, toate, i-au simplificat viața. Asta ca să privim marile simplificări ale efortului uman. Și, ca să înțelegeți miza micilor simplificări, e de ajuns să vă imaginați ce mare necaz ar fi pentru noi toți să ni se defecteze telecomanda televizorului. O dramă!

Ei bine, în virtutea aceluiași reflex, și toți vorbitorii tind să simplifice ceea ce este mai complicat sau presupune un efort. Nu spun că este neapărat bine că facem așa, doar constat firescul unei asemenea reacții. De pildă, acum două-trei zile, am nimerit peste o emisiune economică la un post comercial, iar unul dintre invitați spunea mereu „competivitate” în loc de „competitivitate”, așa cum este corect. Fenomenul se numește haplologie și constă în eliminarea unei silabe identice sau asemănătoare dintr-un cuvânt sau din cuvinte învecinate. De fapt, lingviștii folosesc cuvântul „disimilare” pentru dispariția acestei vocale, dar, pentru a fi mai clar, iată câteva exemple: unii spun „măligă” în loc de „mămăligă”, o formă ce nu s-a impus. Spre deosebire de cuvântul „coane”, folosit mai mereu în Regat, un cuvânt ce a rezultat din disimilarea unei vocale a cuvântului „cucoane”. Sau, încă mai cunoscutul „tragi-comic” din care a dispărut, tot așa, o silabă. Dar cine mai spune „tragico-comic”?

(rubricã difuzatã în 13 decembrie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

13 minute ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

38 de minute ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

2 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

3 ore ago

Oradea conduce aproape trei sferturi, dar pierde și jocul al doilea

Finala din Liga Națională masculină de baschet a continuat la Cluj-Napoca cu meciul secund. Campioana…

11 ore ago

„La începutul sezonului, am notat în vestiar data finalei din Cupa României” | AUDIO

Corvinul Hunedoara a efectuat astăzi antrenamentul oficial înaintea finalei Cupei României la fotbal. Aceasta va…

12 ore ago