Cum bine știți, ciobanul este una dintre figurile emblematice ale românilor. Sprijinit în bâtă sau, pur și simplu cu ochiul mereu atent la mioare, ciobanul român ne face semne prietenești din baladele populare, din literatura cultă, din tablouri idilice sau clipuri publicitare. E un erou mitologic, așa cum pentru americani, eroul mitologic prin excelență este văcarul. Da, văcarul, nu strâmbați din nas la auzul acestui cuvânt, căci cowboy înseamnă văcar:  cow, vacă, și boy, băiat. De multă vreme, cuvântul cowboy circulă în limba română aureolat cu un nimb de aură… cinematografică. Da, cinematografică fiindcă, în filmele western, văcarul, scuzați, cowboy-ul  e bărbatul temerar și vânjos care, departe de civilizație, își grijește ferma, dar și o apără de bandiți sau de indieni. El, cowboyul, mai este și civilizatorul vestului, dar și justițiarul. Ei bine, în timp ce făceam aceste considerații despre mitologia modernă a marilor spații nord-americane, mi-am dat seama că singura capodoperă a literaturii române culte dedicată unui oier este Baltagul. Un roman, vă aduceți aminte, ce reia destinul tragic al ciobănașului din balada populară Miorița. Da, Nechifor Lipan este ucis de alți doi ciobani care îi fură turmele, iar motivul e același ca în Miorița: Nechifor Lipan era mai ortoman decât ceilalți. Da, am spus „ortoman”, ceea ce se traduce mai întâi prin „mai bogat în turme”. Se pare însă că sensul cuvântului „ortoman” se referă și la anumite însușiri, nu numai la avuție. Astfel, „ortoman” se traduce și prin „arătos, impozant, chipeș”, dar și „sprinten, focos”. Din păcate, nu vă pot spune de unde vine cuvântul fiindcă el are o origine necunoscută.

(rubricã difuzatã în 30 august 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu,…

24 de minute ago

„Belshazzar’s Feast” de William Walton, primă audiție națională, la Filarmonica „Banatul”

Concertul vocal-simfonic din cadrul Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”, programat vineri, 17 mai 2024, la Sala…

2 ore ago

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

6 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

6 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

9 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

11 ore ago