Încep rubrica de azi cu o rugăminte: persoanele trecute de o anumită vârstă să dea radioul puțin mai încet fiindcă vreau să le adresesz o întrebare mai delicată. Gata? Așadar, vă întreb așa: Când ați sărutat o persoană iubită ultima oară? Dacă nu ați făcut-o, să știți că ziua de 6 iulie a devenit, din 1990 încoace, Ziua Mondială a Sărutului. 
Unii statisticieni, probabil mai pupăcioşi, au calculat că o persoană ajunsă la senectute şi-a petrecut sărutându-se peste 20 000 de minute din viaţă. Ceea ce nu este deloc puţin. 
Poate că este puţin exagerată observaţia, dar sărutul de astăzi nu seamănă cu sărutul altor epoci. De pildă, în antichitatea romană, sărutul era un semn de recunoaştere socială şi era rezervat, în public, doar bărbaţilor. De aici gestul lui Iuda de a-l indica prin sărut pe cel mai important dintre cei aflaţi ca Cina de Taină. Sigur, „sărutul lui Iuda”, a devenit, de atunci, expresia trădării. 
Obiceiul bărbaţilor de a se săruta pe gură a supravieţuit în Rusia, apoi în URSS, iar prima campanie electorală din Ungaria după 1990 a pus în relaţie două fotgrafii: una cu liderul sovietiic Brejnev sărutându-l pe gură pe Kadar, iar cealaltă, cu doi tineri sărutându-se pe o bancă.  
Un psiholog american a scris, cu mulţi ani în urmă, că îndrăgostiţii care se sărută şi îşi sorb unul altuia aerul din plămâni se vor despărţi mult mai greu. Din păcate, ipoteza lui nu a fost demonstrată.

Sigur e că, în limba română, verbele „a săruta” și „a saluta” vin din același cuvânt latinesc: salutare.

(rubricã difuzatã în 11 iulie 2018)

Rubricile realizate de prof. univ. dr. Marcel Tolcea sunt difuzate de luni pânã vineri inclusiv, în jurul orelor 7.47, 11.47 și 15,47. Le puteți gãsi și pe internet la http://radiotimisoara.ro/stiri/limba-romana/

Puteți asculta mai multe rubrici în Arhiva audio la: http://radiotimisoara.ro/cum-vorbim-si-scriem-corect-r-marcel-tolcea/

365 de texte dintre textele difuzate la Radio Timișoara, începând din toamna anului 2015, se regãsesc și în volumul ”Limba românã pentru începãtori. De la 14, la 101 ani (Cronici la Radio Timi?oara)” semnat de prof. univ. dr. Marcel Tolcea.

Cartea se gãsește în librãrii.

 

(Foto: pixabay.com)

Articole asemănătoare

Aproximativ 40% din legitimaţiile de handicap pentru parcare gratuită verificate la Arad sunt multiplicate

Aproximativ 40% dintre cardurile speciale de parcare gratuită pentru persoane cu handicap folosite în Arad…

4 minute ago

Cadavrul unui bărbat spânzurat de o schelă, identificat de poliţiştii timișeni

Poliţiştii Serviciului de Investigaţii Criminale Timiş împreună cu poliţiştii Serviciului Criminalistic Timiş au identificat cadavrul…

26 de minute ago

“PRO DATINA” respectă tradiția de 15 ani

Festivalul  folcloric „Din comoara satului” a fost primul eveniment important al  Asociației culturale “PRO DATINA”…

3 ore ago

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie…

4 ore ago

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

7 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

9 ore ago