Ascultă Radio Timișoara Live

Programul lunii martie la Teatrul German de Stat Timișoara

 

Programul lunii martie la Teatrul German de Stat Timișoara

Articol de Dana Florea, 7 martie 2019, 11:52

Sâmbătă9 martie și duminică, 10 martie, ora 19.30, în sala Teatrului German

CABARET

Musical de John Kander. Libretul: Joe Masteroff

Regia şi coregrafia: Răzvan Mazilu

Conducerea muzicală: Peter Oschanitzky • Decorul și costumele: Dragoş Buhagiar • Vorbirea scenică: Linda Moog.

Cu: Georg Peetz, Daniela Török, Konstantin Keidel, Ida Jarcsek-Gaza, Christian Bormann, Dana Borteanu, Radu Vulpe, Olga Török, Silvia Török, Oana Vidoni, Eva Danciu, Suzana Vrânceanu, Horia Săvescu, Richard Hladik, Franz Kattesch, Aljoscha Cobeţ.

În Berlinul anilor ‘30, în vremea în care nazismul ajungea la putere, Sally Bowles, o tânără cântăreață şi dansatoare în clubul de noapte „Kit Kat“, se îndrăgostește de americanul Cliff Bradshaw, al cărui vis este să devină scriitor de romane. Alături de ei, deşi la o vârstă înaintată, domnişoara Schneider şi domnul Schultz îşi trăiesc delicata poveste de dragoste, care însă nu se poate concretiza prin căsătorie, deoarece el este evreu. Între umor și resemnare, între ludic și decadent, între vise împlinite și spulberate, destinele personajelor din musicalul „Cabaret“ sunt marcate de un context politic şi social a cărui influenţă este abia la început. „Cabaret“ – o lume fascinantă și amăgitoare în același timp, a cărei ilustrare scenică, alături de melodiile devenite hituri ale genului, a cucerit încă de la prima montare a acestui musical, în 1966, inimile a milioane de oameni.

Spectacol subtitrat în limba română.


Luni, 11 martie, ora 19.30, în sala Studio a Teatrului Maghiar de Stat „Csiky Gergely”

NEPAL

de Urs Widmer

Coordonarea și interpretarea: Konsta

ntin Keidel și Franz Kattesch. Decorul și costumele: Féhérvári Zsolt • Dramaturgia: Andrea Reisz 

Doi bărbaţi, Hans şi Heinz, se ascund în teatru. Îşi petrec timpul cu jocuri si povestiri, îşi reînscenează fanteziile si coşmarurile. Teatrul este pentru ei un refugiu faţă de pericolele lumii exterioare. Nepal este invocat ca destinație îndepărtată și deopotrivă ca ideal de libertate. Autorul Urs Widmer izbutește, inclusiv prin jocuri de cuvinte şi umor negru, să formuleze o atitudine critică la adresa societății. Adaptarea piesei de către Franz Kattesch și Konstantin Keidel pentru Teatrul Geman de Stat Timișoara a fost realizată în concordanţă cu dorinţa autorului: „Piesa este adaptabilă şi trebuie rescrisă pentru fiecare oraş.” Au fost luate în considerare în special aluziile la nume şi evenimente locale.

Spectacol subtitrat în limba română.


Duminică, 17 martie, ora 18.00în sala Teatrului German

MICUL PRINȚ 

după Antoine de Saint-Exupéry

Regia: Peter Kerek • Decorul și costumele: Iuliana Vîlsan  • Muzica: Vivi Stoleriu • Dramaturgia: Patricia Pandek

Cu: Vladimir Socolovici (a.G), Richard Hladik, Rareș Hontzu, Olga Török, Silvia Török, Enikő Blénessy, Ioana Iacob, Oana Vidoni, Mara Bugarin (a.G), Isa Berger, Boris Gaza, Daniela Török, Isolde Cobeț, Tatiana Sessler-Toami, Dana Borteanu, Radu Brănici, Aljoscha Cobeț, Harald Weisz, Simona Vintilă, Bandi András-Zsolt, Vlad Crudu (a.G.), Franz Kattesch.

„Micul prinț” este binecunoscuta poveste pentru copii mai mici și mai mari deopotrivă, despre prințul care, venind de pe o planetă îndepărtată, le pune oamenilor întrebări aparent simple. Dar sunt întrebări care ne privesc pe toți și care ne conduc spre revelația unui adevăr unic: ne amintesc să privim totul cu inima, să căutăm esenţa lucrurilor ascunse în viață, să ne punem sub semnul întrebării tabieturile și să ne asumăm răspunderea pentru ceea ce iubim. Regizorul Peter Kerek dă viață acestei povești într-o montare plină de fantezie și imagini emoţionante, aproape fără cuvinte, acest lucru nealterând deloc caracterul profund poetic al întâmplărilor evocate. Un spectacol pentru copii și totodată pentru oamenii mari care nu au uitat ce înseamnă să fii copil.

Spectacol subtitrat în limba română.


Luni, 18 martie, ora 11.00,  în sala Teatrului German

Prostia omenească 

după Ion Creangă

Regia: Simona Vintilă • Asistență de regie: Rareș Hontzu • Decorul și costumele: Zsolt Fehervary (a.G) • Video: Cristian Ienciu • Muzică originală: Alex Halka (a.G) 

Cu: Dana Borteanu, Daniela Török, Isa Berger, Tatiana Sessler Toami, Simona Vintilă, Harald Weisz, Radu Brănici, Richard Hladik       

De câte feluri e prostia? Cum se exprimă ea și cum trebuie întâmpinată? Și, mai ales, ce ne facem cu drobul de sare? Iată câteva din întrebările la care spectacolul „Prostia omenească”, în regia Simonei Vintilă, încearcă să găsească răspunsuri. Inspirat din povestea lui Ion Creangă, textul, reinterpretat în limbaj modern și dedicat copiilor, descrie faimoasele întâlniri ale călătorului plecat din satul  natal, care se lovește pe drum de proști mai mari decât cei de care fugise. Un spectacol încântător, amuzant, sincer, completat de compoziții muzicale originale și întregit de încurajarea finală: „Prostia e omenească și poate fi corectată!”

Spectacol subtitrat în limba română.


Vineri, 22 martie, ora 19.30în sala Teatrului German

Forma lucrurilor

de Neil LaBute

Regia: Cristi Juncu • Decorul şi costumele: Cosmin Ardeleanu • Dramaturgia: Raul Stancu

Cu: Ioana Iacob, Horia Săvescu, Daniela Török, Konstantin Keidel.

Adam, student la anglistică, îşi câştigă existenţa lucrând ca paznic într-un muzeu. Aici o cunoaşte pe Evelyn, studentă la arte plastice. Phillip, prietenul cel mai bun al lui Adam, crede că tânăra studentă are o influenţă negativă asupra acestuia. Singura persoană din anturajul său care o acceptă pe Evelyn este Jenny, logodnica lui Phillip. Din studentul timid şi retras, Adam devine o persoană sigură de sine, care îşi poate asuma răspunderea propriilor fapte. Surpriza cea mare îl aşteaptă însă abia la final…

Spectacol subtitrat în limba română.


Sâmbătă, 23 martie, ora 19.30în sala Teatrului German

DE FAPT E FRUMOS

O dramă în spații virtuale și reale de Volker Schmidt

Regia şi decorul: Volker Schmidt

Costumele: Nina Kroschinske • Dramaturgia: Patricia Pandek • Light-design: Nosz Botond 

Cu: Konstantin Keidel, Ioana Iacob, Radu Vulpe, Richard Hladik, Isa Berger, Oana Vidoni.

„De fapt e frumos“ priveşte îndeaproape relațiile unei generații care se remarcă prin fuga de obligații, fiind mereu în căutarea a ceva mai bun. Un spectacol despre oameni în jurul vârstei de 30 de ani, bine instruiți, care trec de la un job temporar la celălalt, sunt mereu pe drumuri și trăiesc în locuințe semi-mobilate, dar ale căror profiluri pe rețelele de socializare sunt actualizate non-stop și puse la punct. În spatele banalității prezentării sinelui pe Facebook se ascunde însă drama căutării relaţiei potrivite. Cum să trăim şi cum să iubim? Aspiraţia de a găsi marea iubire rămâne neschimbată. Spectacolul „De fapt e frumos” pornește tocmai de la contradicţia dintre concepţia romantică despre o relaţie fără sfârşit şi condiţiile de viaţă reale ale generaţiei de azi. Pentru că de fapt avem tot ce ne trebuie, însă doar de fapt, în realitate însă lipseşte ceva… iar astfel sintagma „de fapt” devine motto-ul unei întregi generaţii.

Spectacol subtitrat în limba română.


Duminică, 24 martie, ora 19.30, în sala Teatrului German

URÂTUL

de Marius von Mayenburg

Regia: Theodor-Cristian Popescu • Decorul și costumele: Velica Panduru • Muzica: Vlaicu Golcea • Dramaturgia: Valerie Seufert • Coregrafia: Florin Fieroiu

Cu: Konstantin Keidel, Olga Török, Rareş Hontzu, Horia Săvescu.

 Lette este urât, dar nu este conştient de asta. Într-o zi află că înfăţişarea sa nu tocmai plăcută constituie motivul pentru care şeful său nu îi permite să îşi prezinte cea mai nouă invenţie la un congres. Când îşi dă seama că frumuseţea nu stă în ochii privitorului şi după ce chiar şi soţia evită să îl mai privească, se hotărăşte să se opereze, lucru ce are urmări semnificative în viaţa sa profesională şi privată: competenţa îi este apreciată şi devine râvnit de admiratoare. Însă când faţa sa devine un produs căutat pe piaţă, viaţa i se schimbă din nou.

Spectacol subtitrat în limba română.


Marți, 26 martie, ora 11.00în sala Teatrului German

HÄNSEL ŞI GRETEL

după Fraţii Grimm

Versiunea scenică şi regia : Simona Vintilă • Decorul și costumele: Ioana Popescu • Muzica: Ilie Stepan • Dramaturgia: Valerie Seufert • Coregrafia: Liana Iancu

Cu: Richard Hladik, Isa Berger, Franz Kattesch, Isolde Cobeţ, Tatiana Sessler, Dana Borteanu, Oana Vidoni, Aljoscha Cobeţ. 

Cine nu cunoaşte renumitul basm al Fraţilor Grimm? Foametea îi determină pe tăietorul de lemne şi soţia sa să îi ducă pe cei doi copii în pădure şi să-i lase acolo. Acolo copiii sunt prinşi de o vrăjitoare care ar vrea să-i mănânce. Există totuşi o scăpare, cei doi fiind ajutaţi de un povestitor şi de doi spiriduşi prietenoşi. Dar dacă şi cum reuşesc aceştia să se elibereze, şi ce se întâmplă cu vrăjitoarea, rămâne de văzut!

Spectacol subtitrat în limba română.


Miercuri, 27 martie, ora 19.30în sala Teatrului German

JURNAL DE ROMÂNIA. TIMIȘOARA

de Carmen Lidia Vidu (a.G)

Regia: Carmen Lidia Vidu (a.G) • Dramaturgie: Andrea Wolfer • Asistență de regie: Oana Vidoni  • Scenografie: Ioana Popescu • Montaj foto-video: Cristina Baciu (a.G), Ovidiu Zimcea (a.G) 

Cu: Ida Jarcsek-Gaza, Tatiana Sessler-Toami, Daniela Török, Ioana Iacob, Olga Török și Silvia Török.

„Jurnal de România.Timișoara este un proiect multidisciplinar, ce reunește filmul, fotografia și teatrul, și își propune să fie, printr-o serie de confesiuni necenzurate și nemijlocite, o oglindă sinceră a relațiilor interumane, influențate decisiv de mediul urban, dar și un îndemn la implicare socială și comunitară. Arhitectura spectacolului este determinată de biografia actorilor, al căror rol este acela de a desluși și de a cartografia căile prin care părinții, prietenii, necunoscuții, dar și orașul, prin cartierele, locuitorii, artiștii și prin administrația locală, ne modelează și ne transformă – de la nostalgia primelor amintiri și până la realitatea imediată. Mărturisirile sunt întemeiate aproape exclusiv pe  experiențele de viață ale actrițelor, fie că vorbim despre  momente de fericire sau durere, despre succes sau eșec, despre traume și depresie, despre înstrăinare și regăsire.

Spectacol subtitrat în limba română.


Orar casierie: 
Duminică, Luni: închis
Marţi până Vineri: 10-15 şi 17-19
Sâmbătă: 10-15
tel: 0256-43 57 43

Mai multe evenimente din Timişoara şi din partea de vest a ţării. 
Expoziția „ Transformare – Schimbare – Re/evoluție, 1988-1990 în arta afișului maghiar”, la Memorialul Revoluției din Timișoara
zz Slider ESENTIAL parteneriate marți, 7 noiembrie 2023, 11:16

Expoziția „ Transformare – Schimbare – Re/evoluție, 1988-1990 în arta afișului maghiar”, la Memorialul Revoluției din Timișoara

Asociația Memorialul Revoluției din Timișoara vă invită la vernisajul expoziției „ Transformare – Schimbare – Re/evoluție, 1988-1990...

Expoziția „ Transformare – Schimbare – Re/evoluție, 1988-1990 în arta afișului maghiar”, la Memorialul Revoluției din Timișoara
Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Timișoara 2023 / PROGRAM & VIDEO-LIVE
zz Slider ESENTIAL parteneriate marți, 31 octombrie 2023, 10:26

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Timișoara 2023 / PROGRAM & VIDEO-LIVE

Târgul reunește 40 de participanți, care propun timișorenilor cele mai recente apariții editoriale, best seller-uri și titluri în curs de...

Târgul de Carte Gaudeamus Radio România, ediția Timișoara 2023 / PROGRAM & VIDEO-LIVE
LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol. Șase zile dedicate literaturii și teatrului pentru copii, la Timișoara / PROGRAM
zz Slider ESENTIAL parteneriate joi, 12 octombrie 2023, 16:56

LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol. Șase zile dedicate literaturii și teatrului pentru copii, la Timișoara / PROGRAM

Vor avea loc ateliere creative, lecturi publice, lecturi performative, workshopuri dedicate profesioniștilor și susținute de invitați români și...

LittleLIT pe scenă – Poveștile se dau în spectacol. Șase zile dedicate literaturii și teatrului pentru copii, la Timișoara / PROGRAM
Expoziția ”Credință. Încredere. Clandestinitate. Imagini din dosarele polițiilor secrete.” la Memorialul Revoluției din Timișoara
zz Slider ESENTIAL parteneriate marți, 3 octombrie 2023, 11:20

Expoziția ”Credință. Încredere. Clandestinitate. Imagini din dosarele polițiilor secrete.” la Memorialul Revoluției din Timișoara

Expoziția prezintă modurile în care statele totalitare au încercat să surprindă religia în imagini, grafice, texte și dosare pentru a-i putea...

Expoziția ”Credință. Încredere. Clandestinitate. Imagini din dosarele polițiilor secrete.” la Memorialul Revoluției din Timișoara
zz Slider ESENTIAL parteneriate miercuri, 13 septembrie 2023, 13:49

Concurs Național de Scurte Povestiri cu temă istorică pentru elevii din clasele I-XII

Muzeul Județean de Istorie și Arheologie Prahova lansează Concursul Național de Scurte Povestiri cu temă istorică intitulat „Vreau să...

Concurs Național de Scurte Povestiri cu temă istorică pentru elevii din clasele I-XII
zz Slider ESENTIAL parteneriate marți, 12 septembrie 2023, 13:28

Ateliere educaționale pentru copiii din comuna Biled în cadrul proiectului „Public Art”

Asociația Sfera Timișoarei anunță încheierea celor 64 de ateliere educaționale organizate în cadrul componentei Școala Public Art în...

Ateliere educaționale pentru copiii din comuna Biled în cadrul proiectului „Public Art”
zz Slider ESENTIAL parteneriate vineri, 8 septembrie 2023, 13:35

Lights On: Festivalul de Light Art implică arta în spațiul public cu studenții din Timișoara și Cluj-Napoca

Lights On este primul festival de light-art din România care implică direct două mari universități din țară într-o expoziție în spațiul...

Lights On: Festivalul de Light Art implică arta în spațiul public cu studenții din Timișoara și Cluj-Napoca
zz Slider ESENTIAL parteneriate miercuri, 30 august 2023, 17:35

Festivalul European de Teatru Eurothalia începe în curând / PROGRAM

Ediția a 9-a a Festivalului European de Teatru Eurothalia, organizat de Teatrul German de Stat Timișoara, va începe în 20 septembrie 2023, la...

Festivalul European de Teatru Eurothalia începe în curând / PROGRAM