77 de ani de la luptele eroice de la Păuliș
Cei 77 de ani de la luptele de la Păuliș au fost marcați printr-o serie de manifestări derulate în zonele în care s-au purtat bătăliile.
Articol de Radio Timișoara, 18 septembrie 2021, 21:59 / actualizat: 19 septembrie 2021, 13:27
Ceremoniile militare și religioase au început încă de dimineață în comuna Păuliș și la cimiturl eroilor din Radna, unde se afla școala militară ai cărei elevi au purtat acele lupte.
Momentul central al manifestării avut loc odată cu ceremonialul militar și religios de la Monumentul Eroilor din Păuliș, de lângă Drumul Național 7, unde au fost depuse și coroane de flori în memoria eroilor.
Numărul veterinalor rămași din acele vremuri este tot mai mic, dar autoritățile țin legătura cu urmașii lor.
Ceremoniile s-au încheiat prin defilarea Gărzii de Onoare a Batalionului 191 de Infanterie Colonel „Radu Golescu”.
Manifestările comemorează luptele duse de armata română pentru apărarea Defileului Mureș și Criș în faţa trupelor horthyste, în septembrie 1944. În linia întâi a luptei au intrat elevii şcolii de subofiţeri Radna. Pe Valea Mureşului şi-a continuat înaintarea Divizia hortisto-ungară ‘Budapesta’, cu un efectiv de circa 20.000 de militari, înaintarea fiindu-i oprită în zona Păulişului de către un detaşament român format din trei batalioane de elevi de la Şcoala de subofiţeri în rezervă de la Radna, un batalion din Regimentul 9 infanterie şi divizionul 61 artilerie grea, numărând în total puţin peste 1.800 de militari. Ostaşii români au rezistat eroic timp de o săptămână unui inamic superior atât ca număr, cât şi ca tehnică de luptă, până la sosirea în zonă a marilor unităţi române şi sovietice care i-au determinat pe inamici să se retragă.