Note negociate la Bacalaureat, inspector școlar adjunct reținut de procurori

Ministrul Remus Pricopie l-a destituit luni, pe Mihai Spânu din funcţia de inspector şcolar general adjunct al judeţului Arad, în urma suspiciunilor de trafic de influenţă ridicate de procurori. Inspectorul ar fi promis mai multor candidaţi că îi va ajuta să promoveze probele din cadrul Bacalaureatului.

Eliberarea din funcţie a celorlalte două persoane suspectate că ar fi implicate în acest caz, respectiv un inspector şcolar şi o profesoară, revine în competenţa Inspectoratului Şcolar Judeţean Arad şi a unităţii de învăţământ, unde acestea sunt angajate.

Inspectorul şcolar adjunct din Arad, Mihai Spâniu, reţinut de procurori pentru trafic de influenţă şi luare de mită, este prezentat, luni seară, tribunalului cu propunere de arestare preventivă. În acelaşi dosar, un alt inspector şcolar şi un cadru didactic sunt cercetaţi în libertate, după ce au primit bani pentru a-i ajuta pe absolvenţii de liceu să promoveze Bacalaureatul. În urma percheziţiilor, la domiciliile acestora au fost găsite sume de bani şi liste cu numele elevilor care ar fi dat mită.

În cazul cercetărilor de la Arad, procurorii spun că, în traficul de influenţă de care sunt acuzaţi doi inspectori şcolari din Arad şi o profesoară, lucrările elevilor care ar fi plătit mită pentru a promova Bacalaureatul urmau să fie completate cu răspunsuri corecte de către profesori, după ştergerea răspunsurilor greşite.

Procurorul de caz, Codrin Gavra, spune că, perchezițiile au scos la iveală bilete cu numele persoanelor care urmau să fie favorizate la examen.

Pe lângă sumele de bani ridicate cu ocazia percheziţiilor, s-au mai găsit bileţele conţinând numele prsoanelor care urmau să fie avantajate la examenul de Bacalaureat, semnele particulare pe care aceştia trebuia să le lase pe lucrări pentru a putea fi identificate de către corectori. S-au mai ridicat nişte pixuri cu dispozitive de ştergere.

Procurorii au dat publicităţii şi o înregistrare audio cu profesoara care a primit mită:

La matematică pentru nota 6 – 500 de euro. E mult. La română se merge cu 450 /…/ Aşa merg inspectorii, eu pe mâna lor merg.

Decizia efectuării percheziţiilor la cei trei suspecţi chiar înainte de examenul de Bacalaureat a fost luată pentru a li se oferi tuturor candidaţilor şanse egale la examen. Neintervenţia ducea la riscul pierderii probelor, printre care şi lista cu cele 20 de nume ale elevilor care urmau să fie ajutaţi, spun procurorii.

 

Sursa foto: stirileprotv

Articole asemănătoare

Dialog cu Ioan Holender, la Opera Națională Română din Timișoara

Creația în bronz a sculptorului Péter Jecza, realizată cu ani în urmă, îl înfățișează pe…

48 de minute ago

Grupurile de Acțiune Locală din Timiș instruiesc societatea civilă și ONG-urile pentru a scrie proiecte europene

2 milioane de euro este suma pe care Grupurile de Acțiune Locală Timișoara și Colinele…

4 ore ago

Badmintonul timișorean, aproape de Cupa României

Componenții CSU Universitatea de Vest au terminat în urma câștigătoarei CSC Berceni, o echipă, care…

4 ore ago

Controale la transportatorii transfrontalieri pe autostrada Timișoara-Arad

Angajatorii care desfășoară activități de transport rutier în spatiul Comunității Europene și lucrătorii transfontalieri, au…

4 ore ago

Vreme ploioasă la început de săptămână

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă. Cerul va fi variabil cu înnorări temporar accentuate mai…

8 ore ago

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

18 ore ago