Ascultă Radio Timișoara Live

UPDATE! Schimb de focuri şi urmărire cu doi suspecţi; luare de ostatici la nord-est de Paris

Mai multe focuri de armă au fost auzite vineri în localitatea franceză Dammartin-en-Goele, la circa 40 km de locul unde poliţia îi caută pe cei doi suspecţi pentru atacul soldat cu 12 morţi asupra săptămânalului satiric Charlie Hebdo, relatează AFP şi Reuters. Potrivit unor surse din cadrul poliţiei şi jandarmeriei, forţele de ordine au deschis focul şi s-au lansat într-o cursă de urmărire în nord-estul regiunii pariziene a doi suspecţi care ar putea fi fraţii implicaţi în atacul de miercuri.

UPDATE! Schimb de focuri şi urmărire cu doi suspecţi; luare de ostatici la nord-est de Paris

Articol de Carla Chiu, 9 ianuarie 2015, 14:30 / actualizat: 9 ianuarie 2015, 16:41

Potrivit unei mărturii citate de site-ul Le Monde şi AFP, o luare de ostatici este în desfăşurare în Dammartin-en-Goele, la nord-est de Paris.

UPDATE Operațiune în forță a polițiștilor din Franța. Suspecții atacului se pare că s-au refugiat, după o urmărire, într-o clădire ce aparține unei tipografii, în localitatea Dammartin-en-Goele. La fața locului se află forțele de ordine cu mai multe echipaje auto dar și cu elicoptere. Potrivit BBC, în clădire ar fi fost luat cel puțin un ostatic. Jurnaliștii sunt îndrumați, de către forțele de ordine, să părăsească zona.

UPDATE 11.05 Se pare că în schimbul de focuri din timpul urmăririi au fost rănite persoane. Presa franceză raportează acum și un deces în schimbul de focuri de vineri. Deocamdată nu există informații concrete în acest sens.

UPDATE 11.20 Guvernul francez a confirmat operațiunea din Dammartin-en-Goele. Un procuror a infirmat însă informațiile conform cărora o persoană și-a pierdut viața în schimbul de focuri de vineri dimineață.

UPDATE 11.30 Potrivit unor informaţii, schimbul de focuri s-ar fi soldat cu 2 morţi şi 20 de răniţi, dar o procurorul Parisului a dezminţit existenţa vreunui deces. Potrivit poliţiei, anterior suspecţii au confiscat unei femei dintr-o localitatea apropiată un autoturism Peugeot 206, aceasta declarând poliţiei că cei doi au semnalmente ce corespund celor ale autorilor atacului de miercuri.

UPDATE 11.40 Locuitorilor din Dammartin-en-Goele le-a fost cerut să rămână în locuințe. Cursurile la școlile din localitate au fost suspendate, iar elevii se află în clădirile acum închise. Mai multe ambulanțe au sosit în zonă.

ambulante

UPDATE 11.45 Autoritățile de la aerportul Charles de Gaulle, aflat în apropierea zonei ce se află acum sub asediu, au decis închiderea a două piste, iar mai multe zboruri sunt deviate. Împrejurimile localității Dammartin-en-Goele sunt supravegheate de forțele de ordine.

UPDATE 12.20  Ministrul francez de interne, Bernard Cazeneuve, a declarat vineri că starea celor patru persoane grav rănite în urma atacului de miercuri asupra sediului de la Paris al publicaţiei satirice Charlie Hebdo este în continuare gravă, dar viaţa lor nu mai este în pericol, iar ceilalţi şapte răniţi au fost deja externaţi, relatează cotidianul Le Monde.

UPDATE 12.30 Polițiștii au reușit să ia legătura cu cei doi suspecți, aflați în clădirea unei tipografii. Potrivit informațiilor din presa franceză, cei doi au confirmat că au un ostatic, ar fi vorba despre o persoană care se afla în clădire în momentul în care s-au refugiat cei doi frați în imobil Identitatea ostaticului nu a fost făcută publică încă. Potrivit BBC, cei doi suspecți au declarat că sunt determinați să moară prin martiriu. Operațiunea poliției franceze este în plină desfășurare. însă aomenii legii înaintează cu precauție, din cauza ostaticului luat de cei doi. Potrivit unor surse, cei doi suspecți ar fi înarmați și ar avea asupra lor și mai multe grenade.

Sursa foto: BBC

Sursa foto: BBC

UPDATE 12.50 Situația este, în continuare, tensionată în Dammartin-en-Goele, iar locuitorii au fost aertizați să stea în case, departe de geamuri. Traficul în zonă este deviat. Între timp, autoritățile franceze continuă supravegherea cumilitari a obiectivelor turistice din Paris.

Într-o altă operațiune, polițiștii au reușit să identifice principalul suspect al incidentului de joi, când un bărbat a tras asupra unorpolițiști, în Paris. În urma incidentului, o polițistă a murit din cauza leziunilor iar două persoane au fost rănite. Se pare că incidentul de joi nu este legat de cel de miercuri, de la sediul Charlie Hebdo.

UPDATE 13.10  Preşedintele francez Francois Hollande a făcut vineri apel la respingerea ‘supralicitărilor şi stigmatizărilor’, după seria de incidente din Franţa vizând comunitatea musulmană în contextul atentatului comis miercuri la sediul săptămânalului Charlie Hebdo, soldat cu 12 morţi. ‘Să asigurăm populaţia, spunându-i că ea trăieşte într-un stat de drept, şi cu dorinţa de a fi împreună, de a respinge supralicitările, stigmatizările, caricaturile cele mai dezolante.’ Premierul francez Manuel Valls a subliniat anterior că Franţa este ‘într-un război împotriva terorismului, nu împotriva unei religii’, precizând că noi măsuri vor fi necesare pentru a contracara ameninţarea teroristă.

UPDATE 13.20 Potrivit unor surse citate de presa fraceză, unul dintre cei doi suspecți ar fi luat legătura cu postul de televiziune BFMTV. Informația nu a fost confirmată încă de reprezentanții postului tv.

În Paris, polițiștii păzesc sediul publicației Liberation, unde se află acum angajații ziarului Charlie Hebdo.

Sursa foto. BBC

Sursa foto: BBC

Bărbat găsit decedat în apartament
Eveniment - poliţie, pompieri, procuratură duminică, 5 mai 2024, 16:45

Bărbat găsit decedat în apartament

Poliţiştii Secţiei 5 Urbane Timişoara, sesizaţi de apropiaţii tânărului, au constatat, după ce au ajuns la faţa locului, că bărbatul era...

Bărbat găsit decedat în apartament
Poliţişti de frontieră atacați cu cuțitul de călăuze de migranți
Eveniment - poliţie, pompieri, procuratură miercuri, 1 mai 2024, 10:42

Poliţişti de frontieră atacați cu cuțitul de călăuze de migranți

Incidentul s-a petrecut noaptea trecută, în zona unei parcări de pe autostrada A1, Timişoara – Arad. “În data de 01.05, în jurul orei...

Poliţişti de frontieră atacați cu cuțitul de călăuze de migranți
Incendiu la un tren în gara Hodoni
Eveniment - poliţie, pompieri, procuratură marți, 30 aprilie 2024, 19:05

Incendiu la un tren în gara Hodoni

Pompierii timișeni au fost chemați să stingă incendiul izbucnit la compartimentul motor al trenului R 2625. Trenul se deplasa pe ruta...

Incendiu la un tren în gara Hodoni
Viteze record pe autostrada Deva-Nădlac
Eveniment - poliţie, pompieri, procuratură marți, 30 aprilie 2024, 18:30

Viteze record pe autostrada Deva-Nădlac

Polițiștii Biroului de Poliție Autostradă A1 Deva-Nădlac au desfășurat o acțiune de prevenire și combatere a cauzelor generatoare de...

Viteze record pe autostrada Deva-Nădlac
Eveniment - poliţie, pompieri, procuratură luni, 29 aprilie 2024, 17:45

Bărbați prinși cum furau colete din lockerele societăţilor de curierat

Polițiștii de la Serviciul de Investigaţii Criminale au destructurat o grupare specializată în furturi de colete din lockerele unor societăţi...

Bărbați prinși cum furau colete din lockerele societăţilor de curierat
Eveniment - poliţie, pompieri, procuratură luni, 29 aprilie 2024, 13:42

Şofer beat care conducea haotic pe DN 69, urmărit şi încătuşat de poliţişti

Un şofer arădean în vârstă de 48 de ani, care conducea haotic pe DN 69 Arad – Timişoara, a fost urmărit și oprit în trafic de...

Şofer beat care conducea haotic pe DN 69, urmărit şi încătuşat de poliţişti
Eveniment - poliţie, pompieri, procuratură luni, 29 aprilie 2024, 06:27

Doi tineri pe monociclu, loviți de mașină în Timișoara

Două persoane au ajuns la spital după ce au fost lovite de mașină în timp ce mergeau cu monociclul. Potrivit Poliției Timiș, tânăr de 17 ani...

Doi tineri pe monociclu, loviți de mașină în Timișoara
Eveniment - poliţie, pompieri, procuratură vineri, 26 aprilie 2024, 20:18

Bărbat căutat de scafandri în canalul lacului de acumulare Sântămăria Orlea

Un bărbat de 41 de ani este căutat de echipe de scafandri după ce a căzut, accidental, în canalul lacului de acumulare Sântămăria Orlea, de...

Bărbat căutat de scafandri în canalul lacului de acumulare Sântămăria Orlea