Ascultă Radio Timișoara Live

Filmul tragediei pornit în blocul de pe strada Mioriței din Timișoara. ISU Timiș prezintă cum a decurs intervenția

 

Filmul tragediei pornit în blocul de pe strada Mioriței din Timișoara. ISU Timiș prezintă cum a decurs intervenția

Articol de Radio Timișoara, 19 noiembrie 2019, 13:53

Patronul firmei care a efectuat deratizarea în blocul de pe strada Mioriţei din Timșoara este cercetat şi pentru trafic de produse sau substanţe toxice după ce procurorii au stabilit că acesta a folosit un insecticid care are în compoziţie fosfură de aluminiu, a anunțat Parchetul de pe lângă Tribunalul Timiș.

Suspectul a folosit un insecticid denumit “Delicia – GASTOXIN”, ce are în compoziție fosfură de aluminiu, o substanţă foarte toxică, cu efecte letale în caz de inhalare, și care necesită autorizație specială pentru utilizare.

Reprezentanții Inspectoratului pentru Situații de Urgență Timiș au prezentat modul în care s-a desfășurat intervenția la blocul de pe strada Miorița, unde doi copii și mama unuia dintre ei au murit posibil intoxicați cu substanța folosită la deratizare.

ISU Timiș a fost informat luni la ora 12:30, de către UPU SMURD Timiș, în legătură cu situația apărută pe strada Miorița. Informațiile arătau că în decurs de trei zile au fost trei decese, doi copii și un adult, iar alți doi minori erau internați la Spitalul de Copii Louis Țurcanu.

“După confirmarea celui de-al treilea deces, medicul șef din cadrul UPU SMURD a informat Direcția de Sănătate Publică, Inspectoratul de Poliție Județean și Inspectoratul pentru Situații de Urgență despre suspiciunea existenței unei cauze toxice. Astfel, în cel mai scurt timp, la adresa indicată au fost trimise o autospecială de intervenție, o autosanitară SMURD și un echipaj CBRN și echipaje de poliție pentru efectuarea cercetărilor și a măsurătorilor, la adresa indicată. Asfel s-a intervenit cu o autospecială cu apă si spumă și o autospecială CBRN care ausosit la locul intervenției la ora 12:53, respectiv la ora 13:06. La ora 13:23 echipa CBRN a transmis primul raport operativ conform căruia nu au fost sesizate depășiri ale valorilor normale. La ora 13:45, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență a ordonat deplasarea unui echipaj CBRN cu capabilități superioare din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ” CPT. DUMITRU CROITORU”al județului Sibiu. Imediat după sosirea la locul intervenției, echipajele operative ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”BANAT” al județului Timiș au procedat la verificarea imobilului și au fost evacuate 48 de persoane aflate în interior”, se arată în raportul ISU Timiș.

La ora 14:00 a fost convocat Comitetul Jedetean pentru Situații de Urgență unde au fost dispuse următoarele măsuri:

-evacuarea/relocarea întregului imobil (parter plus 4 etaje – 200 de apartamente);

-evaluarea medicală a tuturor persoanelor din imobil la cele 2 spitale din Timișoara;

-cazarea persoanelor în spațiile identificate la nivelul municipiului Timișoara;

-asigurarea apei potabile de către Consiliul județean Timiș;

-centralizarea datelor referitoare la adresa Miorița nr. 8, Timișoara din partea Serviciului de Telecomunicații Speciale și UPU pentru a identifica eventuale alte persoane afectate (apeluri 112 sau prezentări directe la UPU);

-executarea primei cercetări CBRN cu echipajele Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”BANAT” al județului Timiș și ale Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”CPT. DUMITRU CROITORU”al județului Sibiu;

-executarea primei cercetări chimice la alte două locații identificate de IPJ Timiș;

– activarea grupei operative a Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”BANAT” al județului Timiș și deplasarea punctului de comandă mobil.

Tot de la ora 14:00, ISU Timiș împreună cu reprezentanți ai Primăriei Timișoara, au identificat spațiile de cazare din cadrul Colegiului Tehnic Casa Verde Timișoara, fiind amenajate 40 de locuri.

Cercetările au arătat că a avut loc un proces de dezinsecție/ deratizare de către o firmă specializată. În procesul verbal de execuție dezinsecție/derazitare din data de 14.11.2019 a rezultat că acțiunea afost efectuată la blocul de pe strada Miorița nr. 8 folosindu-se următoarele substanțe:

–         Deadyna 100 grame;

–         Cipermetrina 6,85%;

–         Tetrametrina 1,25%;

–         Coformulati pt. 100 g;

–         Raticid Rodex Pasta.

“La ora 17:53, echipajul CBRN din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”CPT. DUMITRU CROITORU”al județului Sibiua ajuns la locul intervenției și au verificat 5 apartamente de pe strada Miorița nr. 8, la un apartament este detectat un nivel ridicat de substanțe din clasa neurotoxice.

Ulterior au fost efectuate verificări în alte două locații și nu au fost depistați indicatori care să arate că valorile sunt depășite.

La ora 20:36, proprietara apartamentului nr. 15 din blocul de vis a vis de blocul de pe strada Miorița nr. 8 a declarat că a solicitat serviciul de dezinsecție/deparazitare cu aceeași firmă. Având în vedere măsurile întreprinse de către echipajul CBRN (nivel mediu), s-a dispus evacuarea apartamentului 15 și apartamentului12, în care locuiau în total 3 persoane, care au fost transportate la spital pentru evaluare”, se mai arată în raportul ISU Timiș.

În total, au fost 15 apeluri la numărul unic de urgență 112, începând de sâmbătă, despre care au furnizat date reprezentanții Serviciului de Ambulanță Timiș.

În data de 16.11.2019, în intervalul orar 09:23 – 18:21, au fost înregistrate 6 apeluri, pentru 6 persoane cu simptomatologie diferită, după cum urmează:

–         Ora 9:23,B. C. D. – 3 ani, durere abdominală, vărsături. Părinții i-au administrat medicație proprie și refuză transportul minorului la spital;

–         Ora 12:28,B. V. – 22 ani– simptomatologie: greață,vărsături – solicitare efectuată de serviciul privat de ambulanță (consultație la domiciliu);

–         Ora 13:39, M. C. – 36 ani (cefalee slăbiciune), M. A. 8ani (vărsături), M. G. 2 ani (vărsături, tremur) – consultați de serviciul privat de ambulanță care decide transportul copiilor la spitalul Louis Țurcanu. În urma consultului medicul a decis transportarea copiilor la spital, solicitând la ora 14:07, prin 112, o ambulanță care să transporte pacienții.

–         Ora 16:59, C. N. M., 10 zile, vărsături de dimineață, extremetăți reci, afebril, transportat la spitalul de copii Louis Țurcanu, cu insuficiență respiratorie acută, suspiciune de aspirație lichidă văsrsătură. Decedat în UPU al Spitalului de copii Louis Țurcanu;

–         Ora 18:21, B. C. D., 3 ani, inapetență, vărsături, constipație, transportat la spitalul Louis Țurcanu, internat cu suspiciunea de diabet zaharat debut – cetoacidoză. A decedat în spital, secția terapie intensivă.

–         De la ora 18:21, nu s-au mai înregistrat alte solicitări pe aceeași adresă.

În data de 17.11.2019, în intervalul orar 08:07 – 18:07, au fost înregistrate 4 apeluri, după cum urmează:

–         Ora 08:07, B. E. C., 29 ani, dureri abdominale, vărsături. Consult la domiciliu, refuză transportul la spital. La același caz, medicul consultă și pe B. T., 56 ani, colică abdominală, care de asemenea, a refuzat transportul la spital (cei doi sunt părinții copilului de 3 ani, decedat);

–         Ora 08:45, doctorul solicită o fișă pentru încă un pacient consultat la aceeași adresă (B. T.);

–         Ora 10:48, se revine cu un apel pentru aceleași persoane (B. E. C. și B. T.), pierderi de echilibru, amețeli, slăbiciune, inapetență, probleme familiare,solicitând transportul la spital.  Sunt transportați la Spitalul Județean.

–         Ora 18:07, B. V., 22 ani, vărsături dimineața, stare de rău, suspiciune colică biliară, transportată la UPU SMURD Spitalul Județean.

–         După ora 18:07 nu s-au înregistrat alte solicitări la aceeași adresă.

În data de 18.11.2019, în intervalul orar 02:45 – 09:07, s-au înregistrat 4 apeluri, din care 3 apeluri pentru aceeași pacientă, după cum urmează:

–         Ora 02:45, B. E. C., 29 ani, stare lipotimică, consultație la domiciliu, refuză transport la spital.

–         Ora 05:20, aceeași persoană (B.E.C. 29 ani), durere în epigastru, refuză transportul la spital.

–         Ora 08:02, B. V., vărsături, dureri abdominale, consult la domiciliu de către serviciul privat de ambulanță.

–         Ora 09:07, B. E. C., 29 ani, stare post lipotimică, deces în familie, pe timpul transportului (în fața unității de primiri urgențe) intră în stop cardio-respirator, este predată cu manevre în curs de resuscitare.

“Din apelurile efectuate în prima zi, simptomatologia celor doi copii decedați a fost diferită și nimic nu sugera existența unei legături între cele 2 cazuri. De asemenea, pe timpul primelor 2 nopți nu s-a înregistrat nici-un apel de la adresa respectivă. Un alt aspect important este faptul că au existat 5 solicitări pentru o singură persoană B. E. C., care a refuzat de 3 ori transportul la spital și 2 solicitări pentru soțul acesteia, B. T. I. și 2 pentru copil B. C. D. Astfel, 10 dintre apelurile înregistrate pe 112, au fost pentru familia B. Toate solicitările au fost pentru 5 apartamente din imobilul respectiv (4 la etajul 4 și unul la etajul 3)”, se precizează în raportul transmis de ISU.

Cercetările au continuat și astăzi în cinci locații din Timișoara, respectiv la imobilul de pe strada Mioriței, la restaurantul Papa Sam, strada Divizia 9 Cavalerie, nr. 68; la Club 21, Piața Victoriei, nr. 2; la un bloc de locuințe de pe strada Mioriței, nr. 4 și la un bloc de locuințe de pe strada Vaida Voievod, nr.1.

În toate aceste 5 locații, au fost efectuate lucrări de dezinsecție/deratizare de către aceeași firmă.

Peste 80 de persoane de cerșetori depistați într-o săptămână în Timişoara
Social vineri, 31 mai 2024, 17:20

Peste 80 de persoane de cerșetori depistați într-o săptămână în Timişoara

Numărul cerşetorilor a crescut în municipiul Timişoara, ca urmare a încălzirii vremii, anunță Poliția Locală. Patrulele agenților locali...

Peste 80 de persoane de cerșetori depistați într-o săptămână în Timişoara
A crescut numărul claselor pregătitoare în Timiș. Începe o nouă etapă de înscriere
Social joi, 30 mai 2024, 17:45

A crescut numărul claselor pregătitoare în Timiș. Începe o nouă etapă de înscriere

Vineri începe a doua etapă de înscriere în clasa pregătitoare. În această etapă, cei care nu s-au regăsit pe lista primelor opțiuni vor fi...

A crescut numărul claselor pregătitoare în Timiș. Începe o nouă etapă de înscriere
Elevă de la Colegiul Bănățean din Timișoara, pe locul întâi la Concusul Național pentru Proiectele Elevilor
Social miercuri, 29 mai 2024, 18:30

Elevă de la Colegiul Bănățean din Timișoara, pe locul întâi la Concusul Național pentru Proiectele Elevilor

O elevă de la Colegiul Național Bănățean din Timișoara a fost premiată la Concursul Național de Proiecte pentru Consiliile Elevilor. Andreea...

Elevă de la Colegiul Bănățean din Timișoara, pe locul întâi la Concusul Național pentru Proiectele Elevilor
Anchetă internă în Primăria Timișoara după moartea unui tânăr în bazinul din Dacia
Social miercuri, 29 mai 2024, 18:12

Anchetă internă în Primăria Timișoara după moartea unui tânăr în bazinul din Dacia

O anchetă internă a fost demarată la Primăria Timișoara după moartea subită a unui tânăr de 31 de ani care înota aseară în bazinul din...

Anchetă internă în Primăria Timișoara după moartea unui tânăr în bazinul din Dacia
Social miercuri, 29 mai 2024, 17:25

Muncitor pe şantierul Centrului de Mari Arşi din Timișoara, rănit de un panou

Un muncitor care lucra pe şantierul Centrului de Mari Arşi al Spitalului Judeţean Timişoara a fost rănit după ce un panou s-a desprins şi a...

Muncitor pe şantierul Centrului de Mari Arşi din Timișoara, rănit de un panou
Social miercuri, 29 mai 2024, 12:29

Bărbat decedat într-un bazin de înot din Timișoara

Un bărbat de 31 de ani a decedat, marţi seara, în bazinul de înot din zona Dacia din Timişoara. Poliţiştii Secţiei 4 Urbane Timişoara au...

Bărbat decedat într-un bazin de înot din Timișoara
Social marți, 28 mai 2024, 20:02

“Controlează Obezitatea”, campanie de conștientizare la Timișoara

1% din populația județuliui Timiș este supraponderală sau obeză iar cifrele, sunt subraportate, anunță Direcția de Sănătate Publică. O...

“Controlează Obezitatea”, campanie de conștientizare la Timișoara
Social marți, 28 mai 2024, 13:53

Amenzi de aproape 5 milioane de lei pentru munca la negru firmelor de ridesharing

Inspectoratul Teritorial de Muncă Timiș a aplicat aproape 2.550 de sancțiuni doar pentru munca la negru, în perioada 1 martie – 25 mai, la...

Amenzi de aproape 5 milioane de lei pentru munca la negru firmelor de ridesharing