“Genetrix”, despre ecologie și sustenabilitate într-un spectacol de teatru pregătit de copii
Spectacolul face parte din proiectul “Cultura ecocentrică împotriva crizei climatice. Ecofilosofia pentru copii și vârstnici”, derulat la Timișoara.
Articol de Radio Timișoara, 30 octombrie 2024, 07:58 / actualizat: 30 octombrie 2024, 11:04
Proiectul se desfășoară la Timișoara și cuprinde ateliere interactive de ecofilosofie, ateliere intergenaționale și ateliere “Nature Connect” prin care participanții se conectează cu natura prin activități specifice.
Un moment special a fost punerea în scenă a spectacolului “Genetrix”, creat de tineri pentru a atrage atenția asupra exploatării excesive, poluării și a intervenției umane asupra mediului înconjutăror.
Copiii care au urcat pe scenă sunt activi militanți pentru protejarea și conservarea mediului înconjurător. Ei cred că prin interpretarea lor pot ajuta publicul să înțeleagă mai bine de ce e important să nu ne culcăm pe ureche dacă vrem să trăim pe pământ în armonie cu natura.
“În primul rând ne-am inspirat din viața reală, pentru că vedem și noi ce se întâmplă în jurul nostru și suntem conștienți de ceea ce se întâmplă în jurul nostru și vrem să facem un un mediu mult mai bun decât este de fapt, nu doar să spunem să reciclăm, ci să și facem ceva în legătură cu asta”, spune o tânără artistă.
“Până la urmă, vedem în fiecare zi efectele pe care le are faptul că distrugem natura, vedem cum ne mor animalele, cum ecosistemele nu mai funcționează și simțim că avem nevoie până la urmă să salvăm asta. Asta vrem să transmitem. Vrem să insuflăm nevoia de a schimba ceva”, spune unul dintre tineri.
Cultura ecocentrică este o invitație la reflecție asupra modului în care putem reduce impactul asupra mediului înconjurător. Coordonatorul de proiect Larisa Sandu, spune că tema crizei climatice este de interes pentru copii, iar proiectul în sine a fost apreciat de cei implicați.
“Copii sunt destul de receptivi. Ceva interesant în cadrul proiectului a fost să facem și ateliere intergeneraționale cu vârstnici. Așa că am mers împreună cu copiii la unul dintre centrele de zi cu care colaborăm și bunicii au putut să ne povestească cum a fost vremea lor, cerul juca fiecare în a păstra natura și ce moștenire își doresc ei să dea mai departe. A fost așa un dialog foarte interesant între generații”, spune Larisa Sandu.
În cursul acestei săptămâni, proiectul “Cultura ecocentrică împotriva crizei climatice. Ecofilosofia pentru copii și vârstnici” continuă cu o ieșire de conectare în natură.
Reporter: Ioana Sapianu