Ascultă Radio Timișoara Live

Săptămâna verde la prima ediție. Debut inedit la Liceul ”C.D.Loga” din Timișoara | FOTO-VIDEO GHID

Programul ”Săptămâna Verde” ia naștere pentru prima dată la nivel național în unitățile de învățământ începând cu primăvara acestui an, prin intermediul Asociaței Elevilor și a Ministerului Educației. Menirea acestuia este de a-i introduce pe elevi în sfera realităților devastatoarea ale problemelor de mediu, printre care se numără și schimbările climatice, defrișările, consumerismul, reducerea biodiversității, poluarea aerului, apelor și a solului, industriile și utilizarea combustibililor fosili.

Săptămâna verde la prima ediție. Debut inedit la Liceul ”C.D.Loga” din Timișoara | FOTO-VIDEO GHID
Foto: A

Articol de Radio Timisoara, 2 martie 2023, 14:18 / actualizat: 6 martie 2023, 20:30

Colegiul Național „C. D. Loga” din Timișoara se numără printre liceele în care Săptămâna Verde debutează prin activitățile desfășurate în perioada 27 februarie – 3 martie. Astfel, elevii școlii pot să ia parte la plantat de puieți,  la ateliere de mediu, la dezbateri pe teme ecologice, la vizite precum o plantatie de plopi energetici, un adapost de animale, Uzina de Apă și Deponeul Gizela și chiar la o excursie in Parcul National Retezat. Au de asemenea oportunitatea de a descoperi conexiunile ce se stabilesc între acțiunile individuale și impactul acestora asupra mediului înconjurător prin prisma unor fotografii, texte și joculețe realizate de câțiva elevi în cadrul proiectului ,,Muzeul Verde” al școlii.

Expoziția ”Natura de pe foaia ta” din cadrul Muzeului Verde
Oricine  trece prin liceu în ”Săptămâna Verde” va fi întâmpinat de gândurile artistice ale elevilor care simt și știu faptul că natura este o parte din ei înșiși, ceva care îi ține conectați la propriul sine și le dă posibilitatea zi de zi de a se armoniza cu cele mai mărunte frânturi din jurul lor. Seria de picturi și desene inedite de pe holul de la intrare se continuă pe fiecare dintre cele șase coridoare ale liceului cu o multitudine de fotografii și imagini, la care se adaugă informații legate de problemele de mediu, jocuri, întrebări și răspunsuri șocante și idei lirice ce înverzesc direct din suflete elevilor.
Inițiativa expoziției aparține Dianei Franț, elevă în clasa a XII-a,  care a dovedit și continuă să dovedească prin implicarea continuă de-a lungul ”Săptămânii Verzi” cât de adânc ajunge natura să facă parte din noi atunci când avem curajul să deschidem ochii la suferința acesteia (este și   președinta Clubului Sempernatura). Plecând de la ideea că arta este de multe ori cea care ne dezmorțește rădăcinile amorțite și ne reînvață să ne „reumanizăm”, a dat naștere acestei instalații complexe de mesaje, culori și fire interconectate, în cadrul căreia oricine poate „să prindă câte un gând” profund legat de modul prin care societatea modernă dezarmonizează echilibrul stabilit între toate ființele și fenomenele Terrei. Astfel, elevii și profesorii pot descoperii informații legate de problemele de mediu într-un mod complet inedit, ce se raportează la fiecare individ în parte și la capacitatea acestuia de a schimba tot ceea ce poate, reconectându-se cu natura.

Să facem un tur video al expoziției, ghidați chiar de  coordonatorea acesteia și să ne oprim, cu ajutorul fotografiilor, în fiecare secțiune, la anumite exponate:

„Inima de la parter” a Muzeului Verde este cea care deschide expoziția Natura de pe foaia ta, în așa fel încât orice vizitator poate fi inspirat de către viziunea iubitoare asupra lumii a elevilor artiști și de felul în care aceștia văd problemele climatice și superficialitatea umană, lipsită uneori de grijă, față de lumea naturală. În acest mod, fiecare exponat de aici trimite observatorii către unul din coridoarele liceului, întinzându-și parcă arterele către organele îmbolnăvite care cer în disperare ajutorul spectatorilor.

Pe culoarul din dreapta de la parter se regăsesc fotografii și idei legate de protecția și conservarea mediului, și despre cum se poate realiza aceasta. Culoarul din stânga cuprinde fotografii realizate de elevii Colegiul Național „C. D. Loga” care exprimă conexiunea pe care o avem cu natura și modul în care putem să o îmbunătățim zi de zi.

Primul etaj al liceului introduce vizitatorul mai adânc în miezul celor mai importante probleme actuale de mediu. Sunteți astfel invitați să faceți cunoștință „de la topirea ghețarilor, până la defrișări, deșertificări și modul în care agricultura și industria impactează mediul, prin aceste poze și informații explicative, pline de jocuri și fun-fact-uri”. Dar cum problemele sociale sunt direct legate cu cele de mediu, următorul culoar va aborda perspectiva Asiei Mijlocii și a altor zone afectate de consumerism, suprapopulare și de lipsa resurselor și a educației necesare, sugerând directa conexiune a acestora cu zonele „dezvoltate” ale lumii, ce utilizează și degradează terenurile lor prin consumul tot mai crescut de produse importate.

Trecerea de la etajul I la etajul II se realizează printr-o lume a eternizării frumuseții și profunzimii efemere a naturii printr-o serie de fotografii, creații literare și chiar plastice.

Ajunși la etajul II  evidențiem „tristul abuz atât de des întâlnit” în lumea animalelor și perspectivele greu de ignorat asupra tuturor tipurilor acestuia , inclusiv prin seria de fotografii ce simbolizează armonia dintre ființe și protecția acestora. Călătoria prin Muzeul Verde se sfârșește prin coridorul destinat „Versurilor pentru natură”, în care „din poze artistice s-au creat cuvinte care vor să îmbie oamenii să cunoască cu adevărat măreția naturii”. Și chiar dacă pare a fi finalul unui drum care poate până acum era greu de definit pentru unii, acest drum își găsește speranța tocmai în faptul că ritmurile spectaculoase, dar și rănile naturii rămân în inimile vizitatorilor, care poate vor căuta în continuare șansa de a creea un nou început pentru obiectele și materialele utilizate și șansa de a iubi și proteja cât mai multe vietăți ale planetei.

Expoziția rămâne deschisă până pe 10 martie.

Plantarea de puieți
Prin implicarea activă a consiliului elevilor liceului s-a conturat proiectul „EDU Plant”, în cadrul căruia peste 1000 de elevi și profesori proveniți din 7 școli partenere vor împăduri un hectar din perdeaua forestieră a Timișoarei pe parcursul a două zile. În ciuda întâmpinării multor situații neprevăzute și dificile legate de organizarea acestui proiect, elevii reușesc să îmbine activitățile vitale de „înverzire”, munca și dedicarea cu bucuria comunitară de a contribui, conta și produce schimbări prin acțiuni desfășurate în echipă, alături de prieteni și cadre didactice implicate.

Ateliere de mediu și dezbateri
Profesori și elevi s-au implicat și continuă să se implice în aceste zile în prezentarea unor videoclipuri și documentare specifice, pe teme care includ schimbările climatice, defrișările, deșertificarea, poluarea, consumerismul, reducerea biodiversității și utilizarea combustibililor fosili. Astfel, și prin ajutorul câtorva elevi pasionați și dedicați care au oferit explicații suplimentare, punctând ideile de bază și evidențiind multiple modalități prin care fiecare poate contribui în mod definitoriu la felul în care evoluează lumea înconjurătoare, profesorii au reușit să promoveze un stil de viață sustenabil. Printre concluziile care au putut fi desprinse se numără nevoia ca fiecare individ să prezinte o atenție mai mare asupra utilizării resurselor prin folosirea cu grijă și refolosirea diverselor obiecte și materiale, prin economisirea energiei și utilizarea energiei verzi (panourilor fotovoltaice și centralelor eoliene), prin alimentația ce ar fi favorabil să provină din surse locale, în special pe bază vegetală, și prin reducerea risipei alimentare sau textile.
Plecând de la informațiile dobândite, elevii au fost invitați să ia parte la niște discuții interactive pe aceste teme, dezbătând cauzele și efectele producerii fenomenelor, urmând să realizeze mici scurtmetraje în care să ilustreze prin propria viziune mesajul cu care au rămas.
Mesajul de final a rămas pentru toți : Nu risipi ! Reutilizează ! Împarte ! Repară ! Informează-te ! Ia parte la schimbare !

Clubul Sempernatura
Coordonat de profesorul de geografie Cosmin Ancuța, clubul are scopul de a ține interconectate sufletele tinerilor logani față de natura vie ce îi înconjoară prin ocrotirea acesteia și protejarea unor arii naturale, prin cultivarea unor valori și prin deschiderea ochilor față de problemele actuale de mediu. Înființat chiar la începutul acestui an, continuând tradiția cercurilor de mediu a anilor trecuți, Clubul Sempernatura și-a început activitatea chiar de 1 martie, printr-o aplicație practică în sud-vestul județului Timiș, care a inclus plantarea de puieți în parcul dendrologic din jurul Conacului Banloc, observații ale satului Foeni, grav afectat de inundațiile din 2005 și formarea deprinderii de stabilire a vârstei copacilor. Astfel, elevii, ghidați de  profesor, încep să pășească pe poteca numeroaselor proiecte de ecologizare, implicare comunitară și reconectare cu spațiul natural ce vor lua ființă de acum încolo. Într-un final, educația tinerilor nu s-ar putea vreodată despărți de modul în care le este prezentată natura în toată splendoarea, fragilitatea și măreția sa.


Articol realizat  cu  implicarea esențială a câtorva dintre elevii participanți la Programul ”Săptămâna Verde:  Diana Franț (prezentare și foto expoziție), Ana-Maria Dumitru (redactare text, foto & video expoziție), Maria Vela (foto plantare puieți).

Sediu nou al Facultăţii de Ştiinţe Economice UAV Arad, într-o clădire istorică reabilitată
Învăţământ vineri, 26 aprilie 2024, 20:39

Sediu nou al Facultăţii de Ştiinţe Economice UAV Arad, într-o clădire istorică reabilitată

Noul sediu al Facultăţii de Ştiinţe Economice a Universității “Aurel Vlaicu”, din Arad, a fost inaugurat astăzi. Este vorba de clădirea...

Sediu nou al Facultăţii de Ştiinţe Economice UAV Arad, într-o clădire istorică reabilitată
Elevii intră în vacanța de primăvară
Învăţământ vineri, 26 aprilie 2024, 08:02

Elevii intră în vacanța de primăvară

Elevii intră în vacanţă, după finalizarea cursurilor, şi se vor întoarce în şcoli miercuri, 8 mai, potrivit calendarului aprobat de...

Elevii intră în vacanța de primăvară
Elevă din Timișoara, în lotul României care a obținut medalia de argint la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete
Învăţământ marți, 16 aprilie 2024, 09:19

Elevă din Timișoara, în lotul României care a obținut medalia de argint la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete

România s-a clasat pe locul al doilea în rândul țărilor europene, după Ucraina, la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete. În...

Elevă din Timișoara, în lotul României care a obținut medalia de argint la Olimpiada Europeană de Matematică pentru Fete
Profesorii din Timișoara caută “Antidot pentru bullying”
Învăţământ sâmbătă, 13 aprilie 2024, 19:11

Profesorii din Timișoara caută “Antidot pentru bullying”

Simpozionul Național „Antidot pentru bullying” – Modele de bună practică în grădiniță și școala primară” are loc în 20 aprilie, la...

Profesorii din Timișoara caută “Antidot pentru bullying”
Învăţământ sâmbătă, 13 aprilie 2024, 17:50

Elevi din Timișoara, premiați la “Youth Business Summit” de la New York

Concursul internaţional „Youth Business Summit”, a reunit anul acesta 4.000 de tineri ce vor sa devina antreprenori, profesori, și...

Elevi din Timișoara, premiați la “Youth Business Summit” de la New York
Învăţământ joi, 11 aprilie 2024, 13:39

„O mare de biciclete” în faţa şcolii dintr-o localitate arădeană, unde jumătate dintre elevi pedalează

Jumătate dintre elevii Școlii Gimnaziale din comuna Semlac din județul Arad pedalează, astfel că rastele cu 150 de locuri au devenit...

„O mare de biciclete” în faţa şcolii dintr-o localitate arădeană, unde jumătate dintre elevi pedalează
Învăţământ luni, 8 aprilie 2024, 10:48

Corectare digitalizată în Timiș la Evaluarea națională și Bacalaureat

Examenele finale ale elevilor de clasele a VIII-a și a XII-a se vor desfășura în aceleași condiții ca în anii precedenți. Noutatea acestui an...

Corectare digitalizată în Timiș la Evaluarea națională și Bacalaureat
Învăţământ luni, 8 aprilie 2024, 10:31

Elevii de la Colegiul „Loga” au revenit la cursuri. IȘJ: S-au igienizat toate spațiile

Inspectorul Școlar General al județului Timiș, Aura Danielescu, a declarat că școala a fost igienizată și e pregătită de reluarea...

Elevii de la Colegiul „Loga” au revenit la cursuri. IȘJ: S-au igienizat toate spațiile