Categorii: Învăţământ

Un laureat al premiului Nobel pentru Chimie atrage atenția, de la Timișoara, asupra curentului împotriva științei

Jean-Pierre Sauvage, laureat al premiului Nobel pentru Chimie în 2016, este cel mai nou membru al comunității academice din Timișoara.
Savantul francez a primit, astăzi, titlul de Doctor Honoris Causa al Universității de Vest. Tot astăzi, eminentul profesor a susținut o prelegere științifică, pe marginea domeniului său de cercetare: dezvoltarea mașinilor moleculare si deschiderea unor noi orizonturi în nanotehnologie.
Profesorul Jean-Pierre Sauvage s-a bucurat de primirea distincției și a atras atenția asupra curentului anti-știință, tot mai răspândit în spațiul public.
“Sunt deosebit de mulțumit că universitatea dumneavoastră. A înființat Facultatea de Chimie, Biologie și Geografie în 1991, chiar după evenimentele din 1989. Acest lucru arată că promovarea științei, lucru foarte important, a început și a fost continuată aici. De asemenea, trebuie să spun că, din cauza mai multor factori, vremurile pe care le trăim sunt împânzite cu critici aduse la adresa științei, iar acest lucru mă doare și mă cutremură, cum de altfel se întâmplă și altora. Sunt convins”, a declarat Jean-Pierre Sauvage.
Unul dintre motivele pentru care e important ca tinerii pasionați de știință să vadă modele de bună practică este tocmai inspirația pe care aceștia o pot dobândi. Prezența lui Jean-Pierre Sauvage ar putea însemna scânteia de care are nevoie olimpicul de azi să devină laureatul Nobel de mâine, susține rectorul UVT, Marilen Pirtea.
“Este rolul universităților de a genera schimbările societale și de a promova valori autentice prin popularizarea științei, prin apropierea oamenilor de știință și cultură. Și noi suntem cei care avea datoria de a deschide minți și de a oferi generațiilor următoare impulsul să viseze și să muncească din greu pentru realizarea visurilor lor. Laureatul de astăzi, profesorul Jean-Pierre Sauvage, este una dintre cele mai proeminente figuri ale lumii chimiei, laureat al Premiului Nobel pentru chimie în 2016. A început ca orice copil, în școli normale, jucându-se cu prietenii săi. Nevoit mereu să se mute și fiind mereu expus unor noi medii și oameni, el a luat tot ce este mai bun de la fiecare experiență”, a spus Marilen Pirtea.
Evenimentul face parte din seria „La UVT – cultura e capitală”, program prezent în agenda Timișoaa Capitală Culturală Europeană.

Ascultați reportajul realizat de Ioana Sapianu.

Articole asemănătoare

Vremea la final de săptămână

Astăzi, temperaturile vor fi apropiate de cele normale pentru această dată. În cursul zilei cerul…

3 ore ago

SCM Poli, amical cu o prim-divizionară din Serbia, la sala „Constantin Jude”

În eșalonul secund masculin, se dispută penultima rundă a play-off-ului de promovare. Astăzi, la ora…

8 ore ago

Liga a treia | Ghiroda câştigă din nou. 14 goluri marcate în meciul Jiului Petroşani!

Partida dintre FCU II Craiova şi Jiul Petroşani a avut o desfăşurare incredibilă a scorului.…

11 ore ago

CSM Deva, în semifinalele turneului de promovare în Liga Florilor

Revenind la primul joc disputat, în această seară, la Iaşi, devencele au avut de "transpirat"…

11 ore ago

Serenadele studențești, la prima ediție. Tinerii de la Medicină le-au cântat profesorilor, medici în spitalele din Timișoara

Studenții de la Universitatea de Medicină și Farmacie din Timișoara vor să pornească o tradiție…

13 ore ago

Timotion: Puzzle uriaș, ateliere de pictură, origami și alte activități pregătite de instituțiile de cultură

În Parcul Castelului Huniade vor exista mai multe standuri ale instituţiilor de cultură subordonate Consiliului…

15 ore ago