Plachetă pe clădirea Operei, în amintirea Proclamației de la Timișoara. Premiile Societății Timișoara
Ceremonia de acordare a premiilor Societății Timișoara va avea loc sâmbătă 13,30, la Cinema Studio.

Articol de Radio Timișoara, 11 martie 2025, 19:52
În 1990, pe 11 martie, în Piața Operei se dădea citire Proclamației de la Timișoara.
Momentul a fost unul istoric și s-a născut din dorința de a aduce la cunoştinţa întregii națiuni adevaratele idealuri ale Revoluţiei, spune, la 35 de ani de la lansarea documentului, președintele Societății Timișoara, Florian Mihalcea.
“Exact ca acum 35 de ani, vremea este ploioasă. Noi numeam Europa în proclamația de la Timișoara Casa Comună Europeană, adică Uniunea Europeană. Sunt lucruri care, iată, la 35 de ani, revin în actualitate sau de fapt au fost tot timpul în actualitate. Vedem că, în ultimul timp, România a scăzut în statistici în ceea ce privește gradul de democratizare al țării. Proclamația de la Timișoara nu a mai fost a noastră încă de atunci, a Societății Timișoara, ci a aparținut timișorenilor, a aparținut Timișoarei”, spune Florian Mihalcea.
Pentru a marca cei 35 de ani, un tramvai amplasat în Piața Libertății a fost inscripționat cu mesaje ale artistului Dan Perjovschi.
Pe fațada Operei a fost dezvelită o plachetă care amintește că balconul a fost locul în care a fost citită Proclamația de la Timișoara.
Programul manifestărilor va mai cuprinde, sâmbătă, un miting pentru democrație, împotriva naționalismului și a xenofobiei.
Premiile Societății Timișoara
Ceremonia de acordare a premiilor Societății Timișoara va avea loc sâmbătă 13,30, la Cinema Studio.
Premiul Speranța al Societății Timișoara va fi atribuit premierului polonez Donald Tusk, fost președinte al Consiliului European. Distincția este acodată pentru „cea mai însemnată contribuție la instaurarea democrației, destrămarea structurilor comuniste și menținerea speranței în România”.
“Argumentele vor fi prezentate într-un laudation, sâmbătă, dar până atunci, în câteva cuvinte, Donald Tusk este simbolul Europei, al flancului estic al Europei, este cel care ne reprezintă și pe noi, este cel în care avem acum speranța că ne va ajuta să trecem prin acest moment dificil”, spune președintele Societății Timișoara, Florian Mihalcea.
Anul acesta, Premiul “Secera și Ciocanul” îi este acordat europarlamentarului Rareș Bogdan. Premiul “Ion Monoran” a fost acordat lui Vasile Bănescu și Petru Ilieșu.
Jurnaliștii Florin Negruțiu și Ioana Ene Dogioiu vor primi Premiul “Oscar Berger”, iar premiul “Punctul 12”, pentru promovarea principiilor Proclamației de la Timișoara în diaspora îl primește muzicologul german din Banat, Frantz Metz.