Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Cum ieșim corect din postul Crăciunului. Sfaturile nutriționistului pentru o masă festivă fără excese

Sărbătorile vin cu mese îmbelșugate, dar și cu riscul exceselor alimentare, mai ales după perioada de post.

Cum ieșim corect din postul Crăciunului. Sfaturile nutriționistului pentru o masă festivă fără excese
Foto: pexels.com /picjumbo

Articol de Mihaela Ioncelescu, 24 decembrie 2025, 09:17

Medicii atrag atenția că trecerea bruscă de la mâncarea de post la preparate grele poate pune o presiune mare pe organism.

Roxana Voicu, medic specialist în medicină internă și nutriționist-dietetician, spune că ieșirea din postul Crăciunului trebuie făcută treptat, nu direct la masa festivă.

“Presupunând că am postit corect, este nevoie de o perioadă de tranziție. Ar fi bine să nu intrăm direct în masa de Crăciun, cea mai festivă masă a sărbătorilor, ci să o luăm treptat, măcar cu o zi înainte, să mâncăm trei mese echilibrate, proteine, grăsim, fibre, legume, proteine ușoare și să începem ca organismul nostru să se creeze treptat enzime și tot ce este necesar pentru digestie. Pentru ca să putem apoi să ne așezăm la o masă mai festivă, care are un exces alimentar pe care îl acceptăm, dar care trebuie să fie moderat”, explică Roxana Voicu.

Moderație și ordine

Pentru a evita excesele alimentare la masa de Crăciun, nutriționistul recomandă moderație și ordine în farfurie.

“Ar trebui să începem cu o mică salată, cu niște fibre, cu o ciorbiță, o porție de ciorbă acrită, poate, și apoi să mergem la felul următor. În mod evident sunt multe feluri de Crăciun, am putea să ne limităm la două feluri și desert, dar, sigur, masa de Crăciun implică mult mai multe preparate tradiționale, plus toate rețetele pe care le-am mai citit sau vrem să le experimentăm și atunci ideea este să mâncăm câte puțin, să ne luăm porții mai mici, să începem, cum am spus, cu o sursă de fibre, care sunt mai ales legumele și apoi să consumăm porții micuțe și să facem pauză între feluri. Sigur, ar trebui evitat combinații foarte nepotrivite, cum sunt pâine și cartofi, și sarmale, și friptură, și cârnați prăjiți, plus un desert cremos. Ar trebui să selectăm puțin, să ne alegem o sursă de proteină la masa respectivă, care este carnea, în mod clar, alături de care să punem legume, murături, ciorbițe, salate și o porție de garnitură moderată, iar desertul să-l luăm un pic mai târziu, măcar la o jumătate de oră, o oră după felul principal”, spune Roxana Voicu.

Semnele excesului alimentar

Semnele că am mâncat prea mult apar rapid, avertizează nutriționistul.

“Durerea de burtă, senzație de prea plin, balonare excesivă, apoi somnolență, moleșeala care te prinde după masă, înseamnă că a fost prea mult, tractul digestiv are așa un fel de blocaj. Apoi sunt variațiile de glicemie, mă simt irascibil, nervos și aș mânca în continuare din nou toată după-amiază, toată seara, pentru că am variații mari de glicemie de la ce am mâncat. Putem contrabalansa acest lucru punând desertul un pic mai târziu și având combinația de legume, neapărat legume în orice formă vreți, alături de sursa de proteină care este carnea și nemâncând toți carbohidrații deodată și pâine și cartofi și plăcinte, aluaturi”, explică Roxana Voicu.

Porția ideală

În ceea ce privește porțiile, medicul Roxana Voicu recomandă farfurii mici și repere simple.

„Farfurii de aperitiv mici. Ne gândim cum erau farfurile mai înainte, mai micuțe decât platourile imense pe care mâncăm acum. În al doilea rând, ne punem o dată în farfurie un fel, nu de mai multe ori. Ca porție, la carne, de exemplu, ne folosim palma și carnea de porc și de vită se raportează folosind mâna, palma. La o femeie este cam 100 de grame, la un bărbat 150, spre 200. Apoi, la carnea de pasăre sau pește ar fi palma întreagă cu tot cu degete, mai creștem cu 50 de grame. Garnitura, cam cât pumnul. O porție de ciorbă de 100-150 de mililitri, o salată de 150, chiar 200 de grame, la salată vrem în plus cât mai mult. La deserturi, prăjiturile mai uscate, plăcintă, checuri, cozonacuri, cam cât palma fără degete, iar la cele cremoase luăm doar o jumătate de centimetru. Asta e porția. Pentru că vreau să gust din toate, vreau sa mă bucur, nu să fac indigestie. Pot mânca și mâine. În farfurie ne punem o prăjitură, una cu cremă și o felie de cozonac. Nu e nevoie să ne umplem farfuria de prăjituri”, spune specialistul.

Masa festivă fără vinovăție

Pentru a evita ofertele repetate de mâncare, Roxana Voicu recomandă politețe și socializare.

“Îți mulțumesc, arată excelent, gust mai târziu, de exemplu. Foarte apetisant, minunat e pregătit, dă-mi un pic de timp, imediat gust. Port un pahar în mână pentru ciocnit, pentru vorbit, socializăm, masa de Crăciun înseamnă și această socializare în familia extinsă. Deci socializare versus doar mâncarea. Nu ne postăm fix lângă bufet, ne mai plimbăm și socializăm. Ne hidratăm și ne punem în farfurie porții micuțele sau moderate, mâncăm lent, mestecăm bine. Dacă farfuria are totuși cu ceva pe ea, gazda nu ne va oferi chiar imediat, următorul fel. De obicei, în Banat la farfuria goală se vine cu următoarea ofertă”.

Specialiștii subliniază că echilibrul, nu restricțiile drastice, este cheia pentru un Crăciun sănătos, fără probleme digestive.

Ministrul Sănătății anunță la Timișoara un proiect de lege pentru încurajarea medicilor să revină din străinătate
Sănătate luni, 8 decembrie 2025, 19:00

Ministrul Sănătății anunță la Timișoara un proiect de lege pentru încurajarea medicilor să revină din străinătate

Ministerul Sănătății va publica la transparență decizională un proiect de lege care să susțină întoarcerea medicilor români din...

Ministrul Sănătății anunță la Timișoara un proiect de lege pentru încurajarea medicilor să revină din străinătate
Spitalul Judeţean din Timișoara va avea un Centru de excelenţă pentru pacienţii cu AVC
Sănătate luni, 8 decembrie 2025, 18:32

Spitalul Judeţean din Timișoara va avea un Centru de excelenţă pentru pacienţii cu AVC

O finanțare de aproximativ 30 de milioane de lei va permite Spitalului Județean Timișoara să cumpere echipamente de neuroradiologie...

Spitalul Judeţean din Timișoara va avea un Centru de excelenţă pentru pacienţii cu AVC
Modernizare cu fonduri europene la secția ATI de la Spitalul Județean din Timișoara
Sănătate miercuri, 3 decembrie 2025, 18:09

Modernizare cu fonduri europene la secția ATI de la Spitalul Județean din Timișoara

Mai multe saloane din Secția de Anestezie și Terapie Intensivă a Spitalului Județean din Timișoara vor fi modernizate cu finanțare europeană....

Modernizare cu fonduri europene la secția ATI de la Spitalul Județean din Timișoara
Firmele din Timișoara, invitate să „adopte” toalete ale Spitalului Județean pentru modernizare rapidă
Sănătate marți, 2 decembrie 2025, 08:14

Firmele din Timișoara, invitate să „adopte” toalete ale Spitalului Județean pentru modernizare rapidă

Firmele din Timișoara sunt chemate să „adopte” una sau mai multe toalete ale Spitalului Județean Timișoara, pentru a putea fi mai repede...

Firmele din Timișoara, invitate să „adopte” toalete ale Spitalului Județean pentru modernizare rapidă
Sănătate luni, 1 decembrie 2025, 08:43

Centrul de Mari Arși din Timișoara ar putea fi deschis vara viitoare

Centrul de Mari Arși de la Timișoara, a cărui construcție este în mare parte finalizată, nu va fi deschis până când totul este pregătit,...

Centrul de Mari Arși din Timișoara ar putea fi deschis vara viitoare
Sănătate sâmbătă, 29 noiembrie 2025, 13:59

Mai mulți timișeni s-au vaccinat împotriva gripei față de anul trecut

Peste 32.000 de persoane au fost vaccinate antigripal, până în acest moment, în județul Timiș. Direcția de Sănătate Publică anunță că...

Mai mulți timișeni s-au vaccinat împotriva gripei față de anul trecut
Sănătate vineri, 28 noiembrie 2025, 18:08

Vaccinul anti-COVID, recomandat în continuare persoanelor vulnerabile, lipsește din spitale și farmacii

Vaccinarea împotriva COVID-19 rămâne recomandată pentru persoanele vulnerabile, însă în acest sezon în spitalele și farmaciile din România...

Vaccinul anti-COVID, recomandat în continuare persoanelor vulnerabile, lipsește din spitale și farmacii
Sănătate miercuri, 26 noiembrie 2025, 17:34

Concediile medicale decontate în Timiș au scăzut substantial după schimbarea legislației

Numărul de concedii medicale, decontate de Casa Județeană de Asigurări de Sănătate Timiș a scăzut substațial față de aceeași perioadă a...

Concediile medicale decontate în Timiș au scăzut substantial după schimbarea legislației