Cum ieșim corect din postul Crăciunului. Sfaturile nutriționistului pentru o masă festivă fără excese
Sărbătorile vin cu mese îmbelșugate, dar și cu riscul exceselor alimentare, mai ales după perioada de post.
Articol de Mihaela Ioncelescu, 24 decembrie 2025, 09:17
Medicii atrag atenția că trecerea bruscă de la mâncarea de post la preparate grele poate pune o presiune mare pe organism.
Roxana Voicu, medic specialist în medicină internă și nutriționist-dietetician, spune că ieșirea din postul Crăciunului trebuie făcută treptat, nu direct la masa festivă.
“Presupunând că am postit corect, este nevoie de o perioadă de tranziție. Ar fi bine să nu intrăm direct în masa de Crăciun, cea mai festivă masă a sărbătorilor, ci să o luăm treptat, măcar cu o zi înainte, să mâncăm trei mese echilibrate, proteine, grăsim, fibre, legume, proteine ușoare și să începem ca organismul nostru să se creeze treptat enzime și tot ce este necesar pentru digestie. Pentru ca să putem apoi să ne așezăm la o masă mai festivă, care are un exces alimentar pe care îl acceptăm, dar care trebuie să fie moderat”, explică Roxana Voicu.
Moderație și ordine
Pentru a evita excesele alimentare la masa de Crăciun, nutriționistul recomandă moderație și ordine în farfurie.
“Ar trebui să începem cu o mică salată, cu niște fibre, cu o ciorbiță, o porție de ciorbă acrită, poate, și apoi să mergem la felul următor. În mod evident sunt multe feluri de Crăciun, am putea să ne limităm la două feluri și desert, dar, sigur, masa de Crăciun implică mult mai multe preparate tradiționale, plus toate rețetele pe care le-am mai citit sau vrem să le experimentăm și atunci ideea este să mâncăm câte puțin, să ne luăm porții mai mici, să începem, cum am spus, cu o sursă de fibre, care sunt mai ales legumele și apoi să consumăm porții micuțe și să facem pauză între feluri. Sigur, ar trebui evitat combinații foarte nepotrivite, cum sunt pâine și cartofi, și sarmale, și friptură, și cârnați prăjiți, plus un desert cremos. Ar trebui să selectăm puțin, să ne alegem o sursă de proteină la masa respectivă, care este carnea, în mod clar, alături de care să punem legume, murături, ciorbițe, salate și o porție de garnitură moderată, iar desertul să-l luăm un pic mai târziu, măcar la o jumătate de oră, o oră după felul principal”, spune Roxana Voicu.
Semnele excesului alimentar
Semnele că am mâncat prea mult apar rapid, avertizează nutriționistul.
“Durerea de burtă, senzație de prea plin, balonare excesivă, apoi somnolență, moleșeala care te prinde după masă, înseamnă că a fost prea mult, tractul digestiv are așa un fel de blocaj. Apoi sunt variațiile de glicemie, mă simt irascibil, nervos și aș mânca în continuare din nou toată după-amiază, toată seara, pentru că am variații mari de glicemie de la ce am mâncat. Putem contrabalansa acest lucru punând desertul un pic mai târziu și având combinația de legume, neapărat legume în orice formă vreți, alături de sursa de proteină care este carnea și nemâncând toți carbohidrații deodată și pâine și cartofi și plăcinte, aluaturi”, explică Roxana Voicu.
Porția ideală
În ceea ce privește porțiile, medicul Roxana Voicu recomandă farfurii mici și repere simple.
„Farfurii de aperitiv mici. Ne gândim cum erau farfurile mai înainte, mai micuțe decât platourile imense pe care mâncăm acum. În al doilea rând, ne punem o dată în farfurie un fel, nu de mai multe ori. Ca porție, la carne, de exemplu, ne folosim palma și carnea de porc și de vită se raportează folosind mâna, palma. La o femeie este cam 100 de grame, la un bărbat 150, spre 200. Apoi, la carnea de pasăre sau pește ar fi palma întreagă cu tot cu degete, mai creștem cu 50 de grame. Garnitura, cam cât pumnul. O porție de ciorbă de 100-150 de mililitri, o salată de 150, chiar 200 de grame, la salată vrem în plus cât mai mult. La deserturi, prăjiturile mai uscate, plăcintă, checuri, cozonacuri, cam cât palma fără degete, iar la cele cremoase luăm doar o jumătate de centimetru. Asta e porția. Pentru că vreau să gust din toate, vreau sa mă bucur, nu să fac indigestie. Pot mânca și mâine. În farfurie ne punem o prăjitură, una cu cremă și o felie de cozonac. Nu e nevoie să ne umplem farfuria de prăjituri”, spune specialistul.
Masa festivă fără vinovăție
Pentru a evita ofertele repetate de mâncare, Roxana Voicu recomandă politețe și socializare.
“Îți mulțumesc, arată excelent, gust mai târziu, de exemplu. Foarte apetisant, minunat e pregătit, dă-mi un pic de timp, imediat gust. Port un pahar în mână pentru ciocnit, pentru vorbit, socializăm, masa de Crăciun înseamnă și această socializare în familia extinsă. Deci socializare versus doar mâncarea. Nu ne postăm fix lângă bufet, ne mai plimbăm și socializăm. Ne hidratăm și ne punem în farfurie porții micuțele sau moderate, mâncăm lent, mestecăm bine. Dacă farfuria are totuși cu ceva pe ea, gazda nu ne va oferi chiar imediat, următorul fel. De obicei, în Banat la farfuria goală se vine cu următoarea ofertă”.
Specialiștii subliniază că echilibrul, nu restricțiile drastice, este cheia pentru un Crăciun sănătos, fără probleme digestive.