Categorii: Sănătate

Dezinteres pentru monitorizarea polenului de ambrozie

De pe harta stațiilor care monitorizează polenul de  pe  site-ul Academiei Europeane de Alergie și Imunologie Clinică – EAACI.org)  România aproape că lipsește ! Este menționată o singură stație la Spitalului Clinic Colentina din București (dacă găsiți date pe siteul lor, anunțați-ne ș i pe noi) ,  în timp ce  în Ungaria și Serbia, numai în zona din apropierea graniței cu România, sunt stații în fiecare oraș mai mare (la Szeged chiar două!).
Cum se explică dezinteresul autorităților din România pentru această monitorizare?
Interesant este că la Universitatea de Vest (2000-2010) și la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară a Banatului, așa cum ați putut afla de la Radio Timișoara,  s-au făcut ani în șir, în cadrul unor proiecte europene, măsurători ale  cantității de polen din aer. Așadar ar exista experiența necesară pentru a fi reluate astfel de măsurători și cercetări.

Studiile  făcute până acum ne permit să tragem și concluzii. Care sunt factorii care influențează răspândirea polenului ?

Update: la Timișoara s-au făcut eforturi pentru achiziționarea unor stații automate de măsurare  a polenului. Vom revenii cu detalii.

Pe pagina noastră de internet găsiți de câteva săptămâni linkuri către prognozele de răspândire a polenului (pe ore) la nivel european, realizate de institutul meteorologic finlandez sau chiar (detaliate!)! pe un site al unui proiect sârbo-croat.  De ce pe aceste prognoze maximul de polen de ambrozie apare în jurul prânzului?

Cât pot sta clădirile înalte sau chiar parcurile și pădurile în calea valurilor de polen? Cât de departe ajung aceste valuri?

 

Veți avea răspunsuri la aceste întrebări de la conf. dr. Veronica Sărățeanu, biolog la Universitatea de Științe Agricole  și Medicină Veterinară a Banatului, în micro-documentarul pe care îl puteți asculta joi 24 septembrie, la Radio Timișoara. 

Ascultați  dialogul în variantă extinsă pe aceste teme:
[iframe src=”https://anchor.fm/radiotimisoara/embed/episodes/Despre-monitorizarea-polenului-ambrozie–etc–i-factorii-care-contribuie-la-rspndirea-lui-cu-Veronica-Sarateanu–biolog-USABMVB-ek3d2p” width=”330″ height=”102″ scrolling=”no”]

Update: Concluziile studiilor de la Universitatea de Vest din perioada 2000-2010 pe tema Influenta factorilor meteo asupra dinamicii polenului de ambrozie  le puteți citi (în engleză) aici, prin amabilitatea doamnei conf. dr. Nicoleta Ianovici, Director al Departamentului Biologie – Chimie.

 

 

Articole asemănătoare

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

2 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

4 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

4 ore ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

5 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

6 ore ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă, iar cerul va fi mai mult noros pe durata…

7 ore ago