Maternitatea Odobescu își începe activitatea într-o clădire nouă. Primele două nașteri sunt deja programate
Clinica de obstetrică „Odobescu” a Spitalului Municipal din Timișoara s-a mutat în casă nouă, într-o clădire din zona Blașcovici.

Articol de Radio Timișoara, 23 iulie 2025, 17:51
Primele două nașteri în noul spațiu al Maternității Odobescu, sunt programate joi. Activitatea s-a mutat oficial în fosta clinică particulară de pe strada Franyo Zoltan.
„Moment istoric pentru oraș”
Închisă după ce tavanul unei băi s-a prăbușit, maternitatea Odobescu din Timișoara funcționează într-o nouă clădire. Este vorba de fosta maternitate privată aflată pe strada Franyo Zoltan. Imobilul a fost închiriat la prețul de aproximativ 45.000 de euro pe lună.
Finalizarea mutării maternității în noua clădire este un moment istoric pentru oraș, susține managerul Spitalului Municipal, Stela Iurciuc.
“Nu pare să fie spital, pentru că aici vin gravidele, sunt femei sănătoase, să ne înțelegem, nu sunt paciente practic. Aici se întâmplă minuni, se aduc pe lume copilași. Este un spațiu modern cu 102 paturi, împărțit în saloane de neonatologie, saloane de obstetrică, saloane de ATI, parte de bloc operator, sală de naștere. Într-un spital de stat este nevoie de o siguranță multiplă a sistemului de fluide. Cerințele la stat cred că sunt mai pretențioase decât la privat. De aceea a durat o perioadă pentru a putea fi în siguranța 100%”, spune Stela Iurciuc.
Achiziția clădrii, luată în calcul
Viceprimarul Ruben Lațcău a explicat că în clădirea de pe strada Franyo Zoltan se află maternitatea propriu-zisă, iar partea de obstetrică-ginecologie, va funcționa pe strada 16 Decembrie. La un moment dat se va analiza posibilitatea cumpărării actualei maternități și o eventuală extindere a ei.
“Vom lua o decizie după niște luni, ani de zile, în care vedem exact cum utilizăm clădirea, cât de mult corespunde nevoilor pe care le avem, ce probleme sau ce provocări vom avea în această clădire și ulterior vom lua o decizie pe termen lung. Dar cred că exemplul acestei clădiri va trebui să fie unul pe care să-l replicăm. Noi am avut un proiect care costa undeva la 700 de milioane de lei, 150 de milioane de euro pentru o nouă maternitate. Și vedem această fantezie a ministerelor, a primăriilor și a consiliilor județene din România de a face proiecte faraonice de miliarde, de sute de milioare de euro, în contextul în care acești bani nu există cu adevărat”, spune Ruben Lațcău.
Medicul Gabriela Olariu s-a declarat foarte încântată de condițiile din noua maternitate și spune că mămicile au posibilitatea să nască într-un spital de stat la standarde occidentale.
“Trebuie să lăsăm ce a fost urât și negru în spate și să pornim cu dreptul. E un nou început. Condițiile sunt bune. Deși capacitatea secției este mai mică, capacitatea secției de Terapie și de Prematuri este mai micã. Dotarea, am adus-o de la Odobescu și noi avem dotare de vârf. Încã nici n-am putut aduce tot ce trebuia. Noi suntem foarte mulțumiți, iar partea asta de rooming e chiar specială, pentru că momentul nașterii trebuie să fie cel mai fericit al unui cuplu”, spune Gabriela Olariu.
Medicul a explicat că în cazul sarcinilor cu risc trebuie aleasă o maternitate de stat pentru că este de nivelul 3. Gabriela Olariu a precizat că în cazul unei nașteri în sistemul privat, dacă apar complicații tot la spitalul de stat se ajunge dar timpii pierduți cu ocazia transferului pot afecta un copil născut prematur.
Reporter: Daniel Dancea