Categorii: Sănătate

Medicii în acţiune după creşterea alarmantă a numărului de persoane afectate de ambrozie FOTO AUDIO

Mai mulţi medici timişoreni împreună cu reprezentanţii Primăriei Dumbrăviţa iniţiază un proiect de măsuri pentru combaterea ambroziei şi efectelor acesteia. Medicii vor fi prezenţi în zilele de marţi şi miercuri la cabinetul medical de la şcoala din Dumbrăviţa pentru a testa gratuit locuitorii, cu scopul de a constata dacă sunt alergici la planta care se extinde îngrijorător în vestul ţării.

Campania de testări gratuite a început la Dumbrăviţa, întrucât în această localitate foarte mulţi locuitori acuză diverse forme de alergie la ambrozie. Primul care s-a suspus testării a fost primarul comunei Dumbrăviţa, Victor Malac, care s-a dovedit a fi alergic la ambrozie, după cum a reieşit din testarea mai multor persoane.

Primarul localităţii Dumbrăviţa, Victor Malac, spune că autorităţile întâmpină dificultăţi în identificarea proprietarilor de terenuri năpădite de ambrozie.

Medicii vor fi prezenţi în fiecare săptămână la Dumbrăviţa, în zilele de marţi şi miercuri, între orele 10:00 şi 12:00.

Iniţiatorii proiectului vor extinde colaborarea şi cu Universitatea de Medicină şi Farmacie, Universitatea de Ştiinţe Agricole şi Universitatea de Vest din Timişoara, pentru a studia efectele nocive ale ambroziei.

Medicii îşi propun să strângă cât mai multe date despre numărul persoanelor afectate de ambrozie şi formele de manifestare ale alergiei, pentru a determina măsurile de sănătate publică ce se impun. În plus, medicii vor să adune suficiente date pentru a propune modificarea legilsaţiei în domeniu.

În unele ţări din vestul Europei, cei care nu se ocupă de eradicarea plantei riscă dosar penal. În România, persoanele care nu îşi curăţă terenurile de ambrozie pot fi amendate cu sume cuprinse între 1.500 şi 2.500 lei.

Primul lucru este identificarea corectă a plantei, după forma frunzelor şi a inflorescenţelor.
Ambrozia era semnalată de noi pe acestă stradă cu un an în urmă, la sfârşitul lui august 2014.
La câteva sute de metri de această intersecţie, pe strada Berna, în preajma fostei unităţii militare, alte milioane de particule de polen îşi aşteaptau victimele.
În Monitorul de Dumbrăviţa primarul îi îndeamna pe locuitori să sesizeze ... care sunt locurile cu ambrozie, de parcă ar fi greu de găsit...
Peste drum de pâlcurile de ambrozie din fotografie se află chiar şantierul celor care se ocupă de montarea conductelor de canalizare.
2014: Ambrozia creşte din plin în jurul şanterului şi iată că municitorii au "grijă" de sănătatea celor din zonă şi ... punând la ars câteva deşeuri :))

UPDATE: miercuri 3 şi joi 4 septembrie persoane angajate de primărie au trecut la tăierea plantelor din fotografii cu un trimmer. Ar fi fost bine să se întâmple mai devreme, înainte de înflorire… poate anul viitor 🙂

Articole asemănătoare

Festivalul și Concursul Internațional „Alma Cornea Ionescu”, la ediția 21

În perioada 16-21 mai 2024, se va desfășura, la Timișoara, cea de a XXI-a editie…

o oră ago

Alpinistul Adrian Ahriţculesei începe escaladarea vârfului Everest

Alpinistul Adrian Ahriţculesei a finalizat pregătirile pentru escaladarea vârfului Everest, cel mai înalt din lume.…

4 ore ago

CSS Bega Timișoara U15 începe astăzi turneul final de la Zalău

Voleibaliștii U15 de la CSS Bega Timișoara s-au calificat între cele opt echipe din țară.…

6 ore ago

Corvinul Hunedoara, medie de peste trei goluri pe drumul spre finală | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul au repetat în Cupa României celebra „normă” hunedoreană din anii 80.…

7 ore ago

Noaptea Muzeelor: Proiecţii de video-mapping pe Castelul Corvinilor

Noaptea Muzeelor prilejuiește vizitatorilor Castelui Corvinilor o sesiune de video-mapping, prin care vor putea afla…

7 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din sudul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe furnizarea apei calde, între orele 9.00 și 17.00, la punctul termic…

8 ore ago