Scade vârsta tinerilor care consumă substanțe interzise. Săptămânal, în cabinetele psihiatrilor ajung să ceară ajutor circa 15 tineri
Săptămânal, aproximativ 15 tineri, care consumă alcool și droguri, ajung în cabinetele medicilor psihiatri din Timișoara pentru a primi consiliere și tratament.
Izolarea din timpul pandemiei COVID-19 și lipsa socializării sunt câteva dintre motivele care ar putea fi de natură să îi fi împins pe copii spre consumul de substanțe, spune medicul psihiatru Virgil Enătescu.
“Este foarte important să încercăm să informăm tinerii asupra consecințelor în planul sănătății fizice, mintale, dar și despre consecințele sociale ale consumului de substanțe, pentru că, din păcate, probabil că tinerii nu cunosc aceste lucruri în momentul în care se apucă de un consum inițial experimental. Pe de altă parte, dorim să informăm tinerii că, la ora actuală, există tratamente, tratamentul biologic doar într-o primă parte își are rostul, cea mai importantă de fapt este intervenția de tip psiho-social. Suportul familial și suportul școlar sunt extrem de importante”, spune Virgil Enătescu.
Articol de Radio Timișoara, 3 mai 2023, 17:32
Potrivit medicului, vârsta consumatorilor de substanțe interzise a scăzut mult în ultimii ani, până la vârsta de 13 ani. Virgil Enătescu este unul dintre cei șase specialiști care vor susține instruiri cu profesorii din județul Timiș înscriși în programul Preventim. Scopul acestui program este informarea cu privire la efectele consumului de substanțe interzise.