Categorii: Sănătate

Zeci de pacienţi ai Spitalului Judeţean din Timişoara participă la testarea unor medicamente noi

Aproximativ 80% din secţiile Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara realizează studii clinice pe pacienţi. Medicii spun că aceste studii reprezintă singura modalitate prin care cercetătorii îşi pot da seama cât de eficient este un medicament. În plus, specialiştii afirmă că studiile clinice reprezintă un beneficiu pentru pacienţi, care pot avea acces la medicamente ce le pot salva vieţile.

Studiile clinice se realizează pe mii de pacienţi la nivel internaţional şi sunt necesare pentru a dovedi eficienţa unui medicament nou. Pacienţilor li se cere acordul înainte de a intra în programul de testări, iar studiile se desfăşoară în centre acreditate şi membre ale unor foruri medicale internaţionale.

La Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara se efectuează astfel de studii în aproape 20 de specialităţi.

Directorul Departamentului Cercetare Dezvoltare din cadrul SCJUT, Ovidiu Bedreag, subliniază că este vorba despre studii clinice.

Noi nu discutăm despre testări, nici despre experimente. Studiile şi experimentele sunt fazele incipiente ale cercetării şi se fac în laborator, nu în spitale, pe pacienţi. Noi discutăm aici despre studii clinice internaţionale, multicentrice, randomizate, prin care se urmăreşte dovedirea eficienţiei sau extinderea spectrului de indicaţie la terapii şi medicamente noi.

La rândul său, managerul SCJUT, dr. Marius Craina, afirmă că, de cele mai multe ori, este vorba despre produse farmaceutice foarte scumpe sau despre intervenţii la care pacienţii nu au acces.

În ginecologie, avem şi noi un studiu care se desfăşoară de circa trei ani de zile în Clinica Bega. Este vorba despre o firmă austriacă, cu sediul la Innsbruck, care tratează incontinenţa urinară prin aplicare de ţesut muscular în zona perineală. Practic, un tratament non-chirurgical într-o afecţiune tratabilă până acum chirurgical.

Niciun medicamente nu este autorizat să intre pe piaţă dacă nu i-a fost demonstrată utilitatea, iar acest lucru este posibil doar prin realizarea de studii clinice în spitale, afirmă medicii.

Şeful Laboratorului Clinic de Analize din cadrul SCJUT, Camelia Păun spune că aceste studii sunt importante şi pentru personalul medical.

Orice studiu urmăreşte să aducă ceva în plus, nou, să îl pună în aplicare pentru sănătatea şi bunăstarea pacientului. Este important şi pentru personalul medical, pentru că suntem agrenaţi în studii multinaţionale care ne ridică prestigiul, cu siguranţă.

Acreditarea Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă din Timişoara pentru a efectua studii clinice a fost reînnoită anul acesta şi este valabilă până în februarie 2016.

 

 

Articole asemănătoare

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 20: Herta Anițaș

Fiind mai înaltă decât fetele din clasa ei, a fost atrasă oarecum firesc de handbal,…

12 minute ago

Traficul greu este restricționat timp de două zile în Ungaria

Autoritățile de frontieră din Ungaria anunță că, în cele două zile, nu este permisă circulația…

2 ore ago

Vreme instabilă în Banat și Crișana

Vremea va fi închisă, iar cerul va prezenta înnorări temporar accentuate. Pe arii relativ extinse…

4 ore ago

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

10 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

10 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

10 ore ago