Categorii: Social

Turiști de la sute de kilometri depărtare au venit la un nou Brunch în Banat

 

De la un an la altul, Timișul devine o zonă turistică tot mai atractivă. Și nu doar pentru obiectivele sale, ci și pentru bucătăria tradițională și ospitalitatea localnicilor. Situate în zona de munte a județului, comuna Margina și împrejurimile sale au devenit destinații de câteva zile ca urmare a promovării conceptului de “brunch”.
Ideea de brunch își are originea în Marea Britanie și îmbină micul dejun cu prânzul. Câțiva tineri deștepți de la Asociația My Transilvania au preluat conceptul în urmă cu aproape 15 ani și așa a apărut Brunch în Transilvania. De aici și până la adoptarea lui în Banat nu a mai fost decât un pas, pe care l-a făcut Asociația pentru Promovarea Turismului din județul Timiș, Pentru că este vorba, de fapt, despre promovarea turismului rural și a culturii bănățene prin intermediul gastronomiei. Așa am ajuns la Coșteiul de Sus, acolo unde brunch-ul se derulează deja pentru a patra oară, cu beneficii pentru toți cei implicați, ne spune Damaris Sivu, promotorul local de la Primăria comunei Margina.
“Cei care au înțeles toată ideea acestor proiecte au văzut și beneficiile. Totul pleacă de la producătorul local, de la produse, ei colaborează, la fel și la acest eveniment. Au colaborat de la familie de legumicultori, la familie de ciobani, la familie de apicultori. Ideea este ca toți să aibă de câștigat din a-și vinde produsele sau de a le da alt sens. Ce mă bucură la turiștii care revin la noi ani de ani, la diferite evenimente, diferite locații, e că în ultimii ani nu vin doar pentru o zi, vin pentru trei-patru zile în județul Timiș și vizitează diferite obiective din județul nostru”, spune Damaris Sivu.
A fost o întreagă poveste culinară pe care dna. Emilia Popa, gazda branciului, ne-a spus-o în peste 30 de feluri de mâncare, toate purtenta amprenta bucătăriei locale.
“Când văd curtea plină, gătesc o plăcere imensă când știu că vine cineva și-mi apreciază munca mea și întotdeauna au rămas toate platourile goale. Astăzi am făcut 500 de sarmale, am făcut păsulă cu os afumat, am făcut supă de găină, am făcut ceva tradițional. Eu sunt de etnie slovacă și am făcut umplutură de ficățel, care este este din tradiția mea. Am făcut prăjitură cu bulion umplută cu cremă de lapte ș.a.m.d. Am făcut prăjitură cu măr, am făcut cornulețe fragede, am făcut Albinuța, care e cu miere de albină și în cremă are gris cu dulceață de prună și multe chestii din astea care sunt locale și sunt rețete de la bunica”, spune Emilia Popa.

Pentru că din povestea aceasta trebuie să câștige, așa cum am spus toată lumea, adică și gazdele, și goștii, până la urmă chiar așa a și fost. Cei 45 de turiști s-au declarat mai mult decât încântați de ziua petrecută la Coșteiul de Sus, chiar dacă au plătit pentru asta.
“Ce am descoperit aici este o comoară, într-adevăr, frumusețea, obiceiurile. Deși noi suntem din zona muntenească, să zic așa, din zona Teleormanului, se pare că aici, nu știu, s-a conservat mult mai bine tradiția, obiceiurile. Oamenii sunt mai calzi, mai primitori, iar, bineînțeles tanti Emilia, care ne-a înfiat, cum ar veni, mâncarea excepțională, nu mai zic de fiecare dată. Mirosul, efectiv oamenii, pământul, florile. Mergem întotdeauna cu plăcere la o iarbă cosită care miroase foarte frumos”, spune un participant.


Nu a fost doar despre mâncare. La Coșteiul de Sus a fost o zi în care s-a respirat aer curat, o zi în care comunitatea locală, micuță și anonimă cu ceva ani în urmă a devenit vedetă pentru o zi prin valorile tradiționale, culturale și gastronomice pe care le-a putut împărtăși cu oameni veniți de la sute de kilometri.

Ascultați reportajul realizat de Remus Nistoran.

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

5 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

7 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

8 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

8 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

8 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

13 ore ago