Un diplomat culinar explică gustul specific bănățean. “Cârnații bănățeni trebuie să fie cât mai cunoscuți”

Foto: Facebook-Romana Rista

Banatul multietnic și intercultural ne-a lăsat moștenire rețete de mâncăruri delicioase și variate. Iar unul dintre produsele specifice zonei este cârnatul, produs în moduri diferite în gospodăriile etniilor care trăiesc în această regiune. Care ar fi gustul Capitalei Culturale Europene, răspunde diplomatul culinar Romana Rista, într-un interviu realizat de Adrian Ardelean.
Radio Timișoara: Ce înseamnă să fii diplomat culinar?
Romana Rista: În primul rând, înseamnă să recunoști că autenticul și să transmiți cum se valorizează rețetele tradiționale din fiecare zonă țării, din fiecare etnie. Înseamnă să cunoști bucătărie, să fii pasionați de un gust autentic și rafinat și să transmiți acea bucurie de a avea oameni la masă, care să deguste și să prețuiască valorile culinare românești. Dacă vorbim despre România.
Radio Timișoara: Cum este gustul Capitalei Culturale Europene 2023?
Romana Rista: Mă feresc încă să îți răspund la această întrebare. Cred că vom cunoaște mult mai bine acest gust peste doi sau ani, când se vor așeza lucrurile în Banat și în Timișoara, dar ține foarte, foarte mult de noi să ne prezentăm autentic, să ne prezentăm tradițiile în acest an, când foarte mulți sunt așteptați să ne viziteze și se întreabă ce este bucătăria bănățeană, cu ce se mănâncă, ce înseamnă să fii gost în Banat. Aici cred că trebuie să ne exercităm din nou ospitalitatea. Am pierdut foarte, foarte mult în acești ani, pentru că ne-am dezis de tradiții. Avem o moștenire etnică foarte bogată, dar, iar din păcate, am pierdut o mare parte din comunitatea șvăbească din Banat sau a francezilor din Banat. Sper ca lucruile acestea, peste ani, să se regăsească în gustul bucatelor de pe mesele bănățelilor din nou. Cârnații bănățeni, în primul rând trebuie să fie cât mai cunoscuți. Dincolo de Carpați, dacă mergem și întrebăm ce se mănâncă în Banat, nu se prea știe care este mâncarea tradițională a bănățeanului. Și aici cu toții trebuie să lucrăm, să transmitem că este o bucătărie bogată în gusturi, cu foarte multe sosuri. Fiecare carne și specific de mâncare are sosul ei. Cârnați bănățeni care au secretele lor bine păzite de toate comunitățile și nu vei afla niciodată cum este făcută o rețetă de cârnat și asta este specificul Banatului, pentru că noi ne-am păstrat foarte mult închiși dincolo de acele porți, cu fala aceasta bănățeană, poate e momentul să venim în față și să dăruim mai mult ca lumea să ne cunoască și să ne deschidem sufletul și să arătăm cât de bogată este în bucătăria bănățeană.
Ascultați interviul realizat de Adrian Ardelean.

Articole asemănătoare

Începe programul “Litoralul pentru toți”

Turiştii se pot caza în hotelurile de 2, 3 şi 4 stele din staţiunile de…

3 ore ago

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei…

3 ore ago

Accident în Parcul Industrial și Tehnologic din Timișoara

Potrivit Poliției Timiș, un bărbat de 51 de ani conducea un autoturism în incinta Parcului…

3 ore ago

Protest la Timișoara. Angajații mai multor primării au pichetat Prefectura

Reprezentanții Sindicatului Columna-SCOR spun că actualele lefuri nu reflectă efortul pe care salariații îl depun…

3 ore ago

Trafic închis pe strada Căpitan Ignat din Arad

Comisia de Sistematizare a Circulației a aprobat închiderea circulației pe strada Căpitan Ignat, din 21…

4 ore ago

Muzeul de Artă din Timișoara lansează “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”

Muzeul Naţional de Artă Timişoara deschide “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”, un proiect iniţiat în anul TM2023.…

4 ore ago