Ascultă Radio Timișoara Live

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 13: Jean Földeák

Astăzi vă propunem o poveste despre curaj. Despre decizii luate în pripă, despre planuri schimbate în ultimul moment, care se dovedesc până la urmă inspirate. E povestea lui Jean Földeák .

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 13: Jean Földeák
Foto: Jean Földeák s-a născut la 9 iunie 1903 la Hitiaș, un sat ce astăzi aparține comunei timișene Racovița.

Articol de Gabriel Toth, 1 aprilie 2024, 05:44

Născut Janos Földeák , în satul Hitiaș din județul Timiș, eroul nostru de astăzi s-a remarcat la Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1932, într-o altă probă decât cea pentru care se pregătise. Iar după retragerea din activitatea sportivă, a pus bazele unei afaceri de succes, care și astăzi e lider de piață în aria sa de activitate.

Jean Földeák  s-a născut la 9 iunie 1903 la Hitiaș, un sat ce astăzi aparține comunei timișene Racovița. A făcut școala la Timișoara, unde s-a pregătit pentru a deveni lăcătuș mecanic. Însă tot pe malul Begăi a deprins tainele luptelor libere.

 

N-a ajuns american, ci german

Ambițiile sale erau mai mari decât ceea ce îi putea oferi Mica Vienă, astfel că în 1924 a încercat, fără succes, să emigreze în Statele Unite ale Americii. A ajuns până în Hamburg, locul unde trebuia să se îmbarce spre „Lumea Nouă”, dar repetatele sale cereri pentru viză au fost respinse.

A rămas în portul german, unde s-a înscris într-un club de lupte, primind rapid și cetățenia germană. A atras atenția încă din 1926, printr-o victorie în fața campionului european Fritz Braun.

Ziarele îl numeau „Cel mai puternic om din Hamburg”. A participat cu succes la campionatele naționale, unde a cucerit aurul în 1929 și 1930, iar pe plan internațional, a cucerit un bronz european la greco-romane în 1930, la Stockholm, și aurul, un an mai târziu, tot la Campionatele Europene, desfășurate la Budapesta.

 

Nu e pentru cine se pregătește…

În mod firesc, s-a numărat printre sportivii pe care Germania i-a deplasat în 1932 la Los Angeles, pentru a 10-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne. Inițial, se știa că va participa doar în concursul de lupte libere, la categoria semi-mijlocie.

Deși era văzut drept unul dintre favoriți, a fost eliminat în runda a patra, de canadianul Danny McDonald. Supărarea a fost mare pentru luptătorul născut în Banat, care a luat hotărârea de a se înscrie în concursul de lupte greco-romane, unde se descurca binișor, dar pentru care nu s-a pregătit deloc înaintea Jocurilor Olimpice.

În cele câteva zile dintre cele două probe, se îngrășase câteva kilograme, astfel că nu a putut concura la semi-mijlocie, ci la clasa mijlocie. Aici, Jean Földeák  a reușit o surpriză de proporții, cucerind medalia de argint, fiind întrecut doar de finlandezul Vaino Kokkinen.

 

Cariera sportivă a lui Jean Földeák  a mai durat trei ani după Los Angeles. Succesele nu au lipsit: argint la Europenele de la Helsinki din 1933, la greco-romane, și aur european la lupte libere în 1933 și 1934.

Imediat după retragere, a devenit antrenor federal, activitate pe care și-a păstrat-o și după Război, retrăgându-se abia în 1966.

 

O afacere de succes și astăzi

Jean Földeák  s-a dovedit inspirat și în afaceri. În 1946, a fondat o companie de echipamente sportive care îi poartă numele – Foeldeak.

Inițial, aceasta s-a ocupat de producția saltelelor pentru lupte, revoluționând condițiile de antrenament și competiție în aceste discipline. Până în anii 40, saltelele constau în saci de iută umplute cu paie, întinse pe o podea de lemn. E ușor de imaginat cât de dureroase erau căderile pe o asemenea suprafață.

Jean Földeák  s-a gândit în primul rând la siguranța sportivilor, iar saltelele din piele sintetică pe care le-a scos pe piață au devenit rapid standardul în domeniu.

Astăzi, compania Foeldeak e lider de piață în saltele și echipamente axiliare, nu doar pentru lupte libere și greco-romane, ci și pentru wrestling, MMA, judo și o varietate de arte marțiale.

Bănățeanul Jean Földeák  s-a stins din viață la Munchen, la 5 martie 1993, cu numai trei luni înainte de a împlini 90 de ani.

Oficialii Federației chiar pregăteau deja o sărbătoare dedicată fostului mare sportiv și inovator în domeniul sportului, cu prilejul aniversării rotunde.

Episodul 13 al serialului Vestul Olimpic, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat în ediția de ieri a emisiunii ARENA RADIO. Îl puteți reasculta aici:

 

Jucătorii de la CSM Deva și CFR Timișoara, printre marcatorii naționalei
Alte Sporturi duminică, 14 aprilie 2024, 20:55

Jucătorii de la CSM Deva și CFR Timișoara, printre marcatorii naționalei

Reprezentativa de fotbal în sală a României s-a impus în ambele amicale contra Albaniei, la Chiajna. Ieri, a fost 3-1 cu unul dintre goluri...

Jucătorii de la CSM Deva și CFR Timișoara, printre marcatorii naționalei
AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 15: Teodora Ungureanu
Alte Sporturi duminică, 14 aprilie 2024, 14:40

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 15: Teodora Ungureanu

100 de medalii în 9 ani Născută la 13 noiembrie 1960, Teodora Ungureanu s-a făcut remarcată chiar în orașul natal. A început gimnastica la...

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 15: Teodora Ungureanu
Două amicale cu Albania, în week-end
Alte Sporturi sâmbătă, 13 aprilie 2024, 07:45

Două amicale cu Albania, în week-end

Ambele partide sunt programate la Sala Polivalentă din Chiajna, de la ora 18, fiind transmise de FRF.tv. Reprezentativa de fotbal în sală s-a...

Două amicale cu Albania, în week-end
Bilete disponibile pentru Jocurile Olimpice
Alte Sporturi joi, 11 aprilie 2024, 12:39

Bilete disponibile pentru Jocurile Olimpice

Până în prezent s-au vândut 7,9 milioane de bilete din totalul de 10 milioane de tichete pentru Jocurile Olimpice din capitala Franţei. Noile...

Bilete disponibile pentru Jocurile Olimpice
Alte Sporturi joi, 11 aprilie 2024, 07:20

AUDIO / Istvan Szabo: ”Am crezut că fac infarct!”

S-a terminat 17-15 aruncările de departajare. În bazinul propriu, bihorenii au trăit la cote maxime finalul sfertului al patrulea, când au...

AUDIO / Istvan Szabo: ”Am crezut că fac infarct!”
Alte Sporturi marți, 9 aprilie 2024, 13:42

Doi medaliați timișoreni, la pentatlon modern

Sportivii Politehnicii Timișoara s-au remarcat la Campionatul Național de Pentatlon Modern care a avut loc la finele săptămânii trecute, la...

Doi medaliați timișoreni, la pentatlon modern
Alte Sporturi marți, 9 aprilie 2024, 12:49

AUDIO / Ema Golopența, aur pe ”teren propriu”

Tânăra gimnastă pregătită la clubul timisorean de profesorii Luiza Colac și Olivian Guga a reușit să câștige medalia de aur la individual...

AUDIO / Ema Golopența, aur pe ”teren propriu”
Alte Sporturi luni, 8 aprilie 2024, 11:44

Ana Maria Bărbosu merge la ”europene”

Selecția este organizată în două etape: prima a fost la final de săptămână, la Timișoara, iar a doua se va derula tot sub formă de concurs,...

Ana Maria Bărbosu merge la ”europene”