Ascultă Radio Timișoara Live

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 15: Teodora Ungureanu

Să te naști în aceeași generație cu un fenomen planetar al sportului cum a fost Nadia Comăneci poate fi, deopotrivă, o binecuvântare dar și o mare doză de neșansă. La mijlocul anilor 70, alături de fetița din Onești care a dat peste cap sistemul electronic de afișaj de la Montreal, România o avea pe reșițeanca Teodora Ungureanu.

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 15: Teodora Ungureanu
Foto: Antrenorul Bela Karoly, încadrat de cele două stele din echipa sa, Teodora Ungureanu și Nadia Comăneci

Articol de Gabriel Toth, 14 aprilie 2024, 14:40 / actualizat: 17 aprilie 2024, 11:16

100 de medalii în 9 ani

Născută la 13 noiembrie 1960, Teodora Ungureanu s-a făcut remarcată chiar în orașul natal. A început gimnastica la Școala Sportivă din Reșița, sub îndrumarea antrenorilor Andrei Kerekes, Victor Bergler și Viorel Smoleanu.

A obținut rezultate excepționale la primele sale concursuri naționale, care au propulsat-o, în 1971, la prestigioasa școală de gimnastică înființată la Onești de soții Bela și Marta Karoly.

Sub îndrumarea lor, a crescut alături de supra-talentata Nadia Comăneci și de o întreagă generație de gimnaste extrem de dotate, care au format scheletul performanțelor ce aveau să vină.

Și n-au fost deloc puține, dacă ne gândim că doar Teodora Ungureanu, gimnasta care în acea perioadă a stat în umbra Nadiei Comăneci, a adunat în jur de 100 de medalii în competițiile naționale și internaționale pe parcursul a doar 9 ani!

 

Trei medalii cucerite de Montreal și foarte aproape de a patra!

Momentul de maximă strălucire al acestei generații a fost, fără doar și poate, la Montreal, la cea de-a 21-a ediție a Jocurilor Olimpice moderne. O ediție care a rămas în istorie drept „Olimpiada Nadiei”, dar în care a strălucit puternic și reșițeanca Teodora Ungureanu, care s-a întors acasă cu trei medalii.

Gimnasta din Banat a urcat pe a doua treaptă a podiumului cu echipa României, din care mai făceau parte Nadia Comăneci, Mariana Constantin, Anca Grigoraș, Gabriela Trușcă și Georgeta Gabor.

A cucerit bronzul și la paralele inegale, unde a totalizat 19,800, un punctaj excelent, pe care doar perfecțiunea îl putea depăși. Iar perfecțiunea s-a numit Nadia, care a obținut punctajul maxim și a luat aurul.

A treia medalie cucerită la Montreal de Teodora Ungureanu a fost bronzul la bârnă. Și aici a triumfat Nadia Comăneci, locul doi revenindu-i celebrei gimnaste sovietice Olga Korbut, la foarte mică distanță în fața reșițencei Ungureanu.

Puteau fi chiar patru medalii olimpice pentru gimnasta din Banat la Montreal. Ea a ratat de puțin podiumul la individual compus, cu un punctaj total de 78.375. Bronzul l-a cucerit sovietica Lyudmila Turișceva, cu 78,625, iar pe locul 2 a încheiat o altă reprezentantă a URSS-ului, Nelli Kim, cu 78.675. Aurul l-a luat și de această dată Nadia, la mare distanță de principalele urmăritoare, cu un punctaj total de 79.275.

 

Sabrina Vega, printre elevele Teodorei Ungureanu

Teodora Ungureanu s-a retras relativ rapid din activitatea competițională, la nici 20 de ani. A fost însă o retragere în glorie, ultimul ei concurs major fiind Universiada de la Ciudad de Mexico din 1979.

Acolo reșițeanca a cucerit cinci medalii: aur la individual compus și bârnă, argint la sol și paralele, bronz la sărituri. A fost concursul internațional cel mai bogat în performanțe pentru sportiva născută la Reșița.

Nici după retragerea competițională nu a stat departe de gimnastică, căsătorindu-se cu un alt practicant al acestei discipline, Sorin Cepoi. La început, au lucrat alături de trupa Circului Cornea, o alegere neobișnuită, pe care Teodora Ungureanu a explicat-o mai târziu: „A fost singura posibilitate să călătorim, să vedem lumea”. La mijlocul anilor 80, au rămas în Franța, unde reșițeanca și-a început munca de antrenoare.

Din 1993, cei doi foști gimnaști locuiesc în Statele Unite, acolo unde au pus bazele unei prestigioase școli de profil, Dynamic Gymnastics, în Westchester, New York.

Sute de copii americani au fost inițiați în tainele gimnasticii de Teodora Ungureanu și Sorin Cepoi, unii dintre ei ajungând chiar la marea performanță. Cea mai cunoscută elevă a Teodorei e Sabrina Vega, campioană mondială cu echipa Statelor Unite în 2011.

Teodora Ungureanu se află, din anul 2001, în Hall of Fame-ul Federației Internaționale de Gimnastică.

În România, a primit titlul de Maestru Emerit al Sportului, iar în anul 2000 i s-a conferit Crucea Națională „Serviciul Credincios”, clasa I.

Pe lângă activitatea de antrenoare la clubul său din statul New York, a activat ca arbitru la numeroase competiții internaționale de prestigiu.

 

Episodul 15 al serialului Vestul Olimpic, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat în ediția de azi a emisiunii ARENA RADIO. Îl puteți reasculta aici:

 

AUDIO / Titlul s-a dat la Timișoara, dar l-a luat Galațiul
Alte Sporturi marți, 21 mai 2024, 19:00

AUDIO / Titlul s-a dat la Timișoara, dar l-a luat Galațiul

În meciul al treilea, CFR Timișoara era obligată să câștige, pentru a mai prelungi finala, însă feroviarii nu au mai avut aceeași prestație...

AUDIO / Titlul s-a dat la Timișoara, dar l-a luat Galațiul
Cine joacă mâine la sala ”Constantin Jude”?
Alte Sporturi marți, 21 mai 2024, 09:31

Cine joacă mâine la sala ”Constantin Jude”?

Finala Ligii I de fotbal în sală se mută la Timișoara. Astăzi, de la ora 17,00, e programat meciul 3 al confruntării dintre CFR și United...

Cine joacă mâine la sala ”Constantin Jude”?
Badmintonul timișorean, aproape de Cupa României
Alte Sporturi luni, 20 mai 2024, 09:30

Badmintonul timișorean, aproape de Cupa României

Componenții CSU Universitatea de Vest au terminat în urma câștigătoarei CSC Berceni, o echipă, care a câștigat toate întâlnirile;...

Badmintonul timișorean, aproape de Cupa României
Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European
Alte Sporturi duminică, 19 mai 2024, 11:40

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a Campionatelor Internaționale de Atletism ale României....

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European
Alte Sporturi duminică, 19 mai 2024, 08:08

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 20: Herta Anițaș

Fiind mai înaltă decât fetele din clasa ei, a fost atrasă oarecum firesc de handbal, sport pe care l-a practicat timp de cinci ani, la Clubul...

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 20: Herta Anițaș
Alte Sporturi sâmbătă, 18 mai 2024, 06:39

Victorie facilă pentru Flavius Biea în lupta pentru centură / AUDIO

Pugilistul timișorean Flavius Biea a cucerit centura WBC Continental Latino, aseară, la Craiova. Bănățeanul l-a învins pe argentinianul...

Victorie facilă pentru Flavius Biea în lupta pentru centură / AUDIO
Alte Sporturi joi, 16 mai 2024, 15:40

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu, scor 15-7; ea a cedat apoi în finala mare în fața...

Argint și bronz pentru floretistele timișorene
Alte Sporturi luni, 13 mai 2024, 18:54

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care a câștigat play-off-ul, United. Precum ieri, gazdele au învins...

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara