Alte Sporturi

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 19: Rittich Jenő

Totuși, pe parcursul episodului ne vom referi la el cu numele său de familie real, Rittich, care i-a adus celebritate și în alte domenii.

 

A cochetat cu mai multe sporturi în liceu

Rittich Jenő s-a născut la 13 ianuarie 1889 în Aradul Nou, cartierul de azi al Aradului, pe atunci o comună de sine stătătoare din comitatul Timiș.

Și-a petrecut copilăria pe meleagurile arădene, iar în 1903 a luat calea Budapestei pentru studiile liceale. A fost elevul Gimnaziului Catolic al Universității Regale, unde a și început să practice sportul.

Chiar din anuarele instituției de învățământ aflăm că Rittich Jenő s-a remarcat într-o multitudine de discipline sportive: scrima, gimnastica „de stil german” dar și ca portar al echipei de fotbal a școlii!

În 1909, a fost admis la Facultatea de Drept a Universității Regale Maghiare din Budapesta, pe care a absolvit-o patru ani mai târziu.

Și-a maghiarizat numele din perioada studenției. Îl găsim fie în competiții sportive, fie în anunțuri legate de activitatea sa de magistrat sub „Dr. Réti Jenő”.

 

Purtător al drapelului maghiar la Stockholm

Sunt puține datele exacte despre începuturile și activitatea sportivă ulterioară a lui Rittich. Știm doar că a fost legitimat la clubul BBTE Budapesta până în 1926.

De altfel, a și reprezentat această grupare la Jocurile Olimpice de la Stockholm, unde era considerat unul dintre oamenii de bază în echipa de gimnastică „pe stil european” a Ungariei.

După cum am explicat și în episodul dedicat lui Lajos Kmetyko, întrecerile de gimnastică s-au desfășurat, la Stockholm, pe trei paliere: stilul european, stilul suedez și stilul liber.

Întrecerea pe echipe – mai degrabă concursul de individual-compus de astăzi – a fost o afacere italiană. Gimnaștii din Peninsulă au dominat categoric întrecerea, totalizând 53.15 puncte.

La mare distanță în urmă, s-a clasat Ungaria arădenilor Rittich și Kmetyko – cu 45.45 de puncte, iar pe poziția a treia a încheiat Marea Britanie, cu 36.9 puncte.

S-a resimțit însă din plin lipsa națiunii dominante din această disciplină, Germania – practic, țara de origine a ceea ce numim „gimnastică pe stil european”. Nemții au refuzat să trimită o selecționată popriu-zisă, astfel că la Stockholm au fost reprezentați doar de o echipă formată din studenți de la Leipzig.

Rittich Jenő nu a fost doar un simplu membru al acestei echipe, care a adus argintul la gimnastică pentru Ungaria. El a fost chiar purtătorul de steag al delegației maghiare la ceremonia de deschidere, din 6 iulie 1912, de pe Stadionul Olimpic din Stockholm.

 

Devine cercetător în viticultură în Canada

La finele anilor 20, emigrează alături de întreaga familie în Canada. Rittich se stabilește, la Kelowna, în provincia British Colombia.

Își descoperă o nouă pasiune – viticultura. Împreună cu fratele său, Virgil Rittich încep să importe soiuri europene de struguri în zona Kelowna și chiar să cerceteze modul în care acestea se pot adapta climei.

De altfel, cei doi au scris o serie de lucrări de cercetare pe această temă, care au stat la baza viitoarei industrii viticole din regiune.

Rittich Jenő s-a stins din viață în Ajunul Crăciunului din 1961, cu câteva săptămâni înainte de a împlini 73 de ani.

Celebritatea numelui Rittich nu s-a oprit însă aici. Fiul fostului gimnast, Eugene Rittich, care a trăit între 1928 și 2006, a fost un cornist de renume internațional, membru al Orchestrei Simfonice din Toronto și profesor de muzică vreme de peste 30 de ani, cu cursuri și seminarii susținute în Canada, Statele Unite, Japonia, Australia și Noua Zeelandă.

 

Episodul 19 al serialului VESTUL OLIMPIC, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat în ediția de astăzi a emisiunii Arena Radio. Îl puteți reasculta aici:

Articole asemănătoare

HANDBAL | Juniorii Politehnicii joacă pentru calificarea în finala Campionatului Național

Alb-violeții antrenați de Mihai Rohozneanu și Andrei Păiuș au început mai slab meciul, dar apoi…

42 de minute ago

35 de jucători la reunirea „Bătrânei Doamne”! Adrian Petre, printre noutăți

La reunirea de astăzi a absentat chiar Mircea Rednic, care a preferat să rămână la…

48 de minute ago

E oficial! Corvinul va juca la Sibiu în cupele europene

Decizia mutării locului de disputare a jocurilor din cupele europene vine ca urmare a proximității…

2 ore ago

Nicolae Ciucă, la Arad: România nu este pregătită tehnic pentru impozitarea progresivă

Preşedintele PNL, Nicolae Ciucă, consideră că România nu este pregătită tehnic pentru a aplica impozitarea…

9 ore ago

Vremea în vestul țării

Astăzi, vremea va fi ușor instabilă. Cerul va fi variabil, temporar noros în cursul zilei.…

9 ore ago

Anca Todoni, în optimile de finală ale turneului de la Bari

Favorită 3 la Bari, Cristian (69 WTA) a învins-o în două seturi pe Camilla Rosatello…

20 de ore ago