Ascultă Radio România Timișoara Live • 

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 22: Sorin Babii

Tirul e unul dintre sporturile cu o veche tradiție la Arad. Astfel că apariția unui trăgător de talia lui Sorin Babii pe malurile Mureșului nu e deloc întâmplătoare.

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 22: Sorin Babii
Foto: Potrivit propriilor sale estimări, Sorin Babii a tras, în cariera sa întinsă pe mai bine de trei decenii, peste 300.000 de cartușe.

Articol de Gabriel Toth, 1 iunie 2024, 16:02

Format în poligonul clubului UTA, el avea să scrie istorie în sportul românesc, prin salba de medalii cucerite și prin participarea la nu mai puțin de șase ediții ale Jocurilor Olimpice, o performanță la care au mai ajuns doar Elisabeta Lipă și Lia Manoliu!

 

Îndrăgostit de tir în… curtea stadionului

Născut la 14 noiembrie 1963 la Arad, Sorin Babii a copilărit aproape de epicentrul sportiv al urbei, lângă stadionul UTA. Tot în zonă se afla și poligonul secției de tir a grupării (pe atunci încă) textiliste.

De mic, îi admira prin gard pe sportivii legitimați la UTA, iar pasiunea pentru trasul cu arma la țintă a apărut odată cu instalarea lângă stadion a unei gherete de tir de agrement. „Se trăgea cu pistoale cu aer comprimat la o distanță de 3 metri, iar o alică era 25 de bani”, își amintea Babii, într-un interviu pentru Adevărul.

De tir s-a apucat, la modul serios, la vârsta de 13 ani. La începutul lui 1977, instructorul clubului UTA, Gheorghe Csik, a întreprins o acțiune de selecție prin școlile arădene, iar printre cei selectați să-și încerce aptitudinile în această disciplină s-a numărat și Sorin Babii.

Își amintește și ziua în care a pășit pentru prima dată în poligon în calitate de sportiv legitimat la UTA: 13 februarie 1977.

Iar faptul că a făcut alegerea potrivită s-a văzut încă de la bun început. La șase luni după înscrierea la UTA, reușea să stabilească întâiul său record național…

 

Pasul spre Steaua și consacrarea internațională

Sorin Babii a rămas la UTA până la absolvirea liceului. Din 1982, îl găsim în București, legitimat la clubul Steaua, care i-a oferit – pe lângă alte beneficii cu care alte cluburi din țară nu puteau concura – și ocazia de a se pregăti cu elita tirului românesc și de a participa la concursuri internaționale.

E drept, prima selecție la lotul reprezentativ de juniori al României venise în 1980, când încă era sportivul UTA-ei. Specializat în probele de pistol, Babii a participat la patru ediții ale Europenelor de juniori, unde a cucerit șase medalii – una de aur, două de argint, trei de bronz.

Din 1985, „trage” doar în întrecerile seniorilor, iar bilanțul avea să fie impresionant: participare la opt Campionate Europene, de unde adună 12 medalii (trei de aur, șase de argint, patru de bronz) și două Campionate Mondiale, de unde se întoarce cu două medalii de bronz.

Jocurile Olimpice au fost însă întrecerea sa preferată. Nici nu putem spune altfel, de vreme ce a participat la nu mai puțin de șase ediții!

 

De șase ori sub semnul celor cinci cercuri

Prima participare olimpică a avut-o în 1984, la Los Angeles. A fost unul dintre cei mai tineri membri ai delegației tricolore și a încheiat pe 11 proba de pistol 50 de metri.

Patru ani mai târziu, la Seul, a izbutit cea mai importantă performanță a sa, aurul în aceeași probă! Babii i-a învins pe toți cei 43 de concurenți din 31 de țări, chiar în prima zi a Jocurilor Olimpice, aducând primul titlu al României pe tărâm sud-coreean.

Tot la Seul, a fost aproape de podium și în proba de pistol cu aer comprimat, dar s-a situat pe locul 4, după ce a fost depășit la mare luptă de chinezul Xu Haifeng.

Ediția de la Barcelona, din 1992, l-a avut de asemenea în prim-plan pe pistolarul arădean. Sorin Babii a cucerit bronzul în proba de pistol cu aer comprimat și a încheiat foarte aproape de zona medaliilor proba de pistol liber 50 de metri – locul 5.

Deși în următoarele participări olimpice nu s-a apropiat de medalii, Sorin Babii a continuat să impresioneze prin perseverență, putere de muncă și longevitate. În 1996, la Atlanta, a încheiat pe 20 la pistol liber și pe 26 la pistol cu aer comprimat, iar în 2000, la Sydney, a fost ceva mai bine: locul 9 la pistol liber și 11 la pistol cu aer comprimat.

Inițial, Sorin Babii s-a retras din activitatea competițională în anul 2002. A revenit însă asupra deciziei un an mai târziu, cu obiectivul clar de participare la Jocurile Olimpice de la Atena, din 2004.

S-a legitimat la clubul Poli Omega-Tehnoton Iași, ajungând și în capitala Greciei, unde a avut o comportare onorabilă: a fost al 13-lea la pistol cu aer comprimat și al 18-lea la pistol liber.

Doar trei sportivi români se pot lăuda cu participări la șase ediții consecutive ale Jocurilor Olimpice. Unul dintre ei e arădeanul Sorin Babii, care împarte această mândrie cu regretata atletă Lia Manoliu și cu fosta mare canotoare Elisabeta Lipă.

 

Elevul Alin Moldoveanu i-a călcat pe urme!

Sorin Babii s-a retras definitiv din activitatea competițională în 2008 și a îmbrățișat munca de antrenor. Și aici, rezultatele au apărut rapid: elevul său, Alin Moldoveanu, a cucerit titlul de campion olimpic la 10 m pușcă cu aer comprimat, la Jocurile Olimpice de la Londra, din 2012.

Elevul Moldoveanu a reeditat astfel performanța profesorului Babii la 24 de ani distanță.

În perioada 2010-2019, arădeanul Sorin Babii a fost președinte al Federației Române de Tir, funcție deținută în prezent tot de o nativă a Aradului, Lucia Mihalache.

Sorin Babii este cadru militar MapN, cu gradul de locotenent colonel, în rezervă. În anul 2000, i-a fost conferit Ordinul național „Pentru Merit” în grad de Comandor.

Potrivit propriilor sale estimări, Sorin Babii a tras, în cariera sa întinsă pe mai bine de trei decenii, peste 300.000 de cartușe.

Episodul 21 al serialului VESTUL OLIMPIC, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat în ediția de astăzi a emisiunii Arena Radio. Îl puteți reasculta aici:

AUDIO / Ioan Suciu, noul șef al gimnasticii românești
Alte Sporturi sâmbătă, 26 aprilie 2025, 06:50

AUDIO / Ioan Suciu, noul șef al gimnasticii românești

Ioan Suciu este noul președinte al Federației Române de Gimnastică. El a primit 38 de voturi la Adunarea Generală de alegeri desfășurată...

AUDIO / Ioan Suciu, noul șef al gimnasticii românești
Dumbrăvița, gazdă pentru primul concurs internațional de padel din Estul Europei | AUDIO
Alte Sporturi joi, 24 aprilie 2025, 19:43

Dumbrăvița, gazdă pentru primul concurs internațional de padel din Estul Europei | AUDIO

Organizatorii au anunțat prezența sportivilor români și din afara țării, „alături de vedete ale acestui sport, precum portughezul Miguel...

Dumbrăvița, gazdă pentru primul concurs internațional de padel din Estul Europei | AUDIO
Lugojeanul Dzitac participă la Campionatul European de judo
Alte Sporturi marți, 22 aprilie 2025, 15:48

Lugojeanul Dzitac participă la Campionatul European de judo

Ioan Dzitac va participa la Campionatul European de judo pentru seniori, ce va avea loc în această săptămână la Podgorica (Muntenegru)....

Lugojeanul Dzitac participă la Campionatul European de judo
Emil Dăncăneț, bronz național la 50m bras
Alte Sporturi luni, 14 aprilie 2025, 16:32

Emil Dăncăneț, bronz național la 50m bras

Sportivul alb-violet a fost devansat doar de doi sportivi, ambii cu condiții considerabil mai bune, pentru că ei se pregătesc în Statele Unite...

Emil Dăncăneț, bronz național la 50m bras
Alte Sporturi marți, 8 aprilie 2025, 09:55

Flavius Biea și-a amânat lupta din Columbia

Boxerul timișorean Flavius Biea și-a amânat lupta pe care urma să o poarte în această săptămână, sâmbătă, în Columbia. Luptătorul care...

Flavius Biea și-a amânat lupta din Columbia
Alte Sporturi duminică, 6 aprilie 2025, 16:16

Punct final la „Naționalele” de gimnastică de la Timișoara | AUDIO

 În concursul gimnastelor de 11 ani, (junioare II, Nivel 5), la individual, Natalia Kapca (CSM Arad) s-a impus în faţa sportivei Daria Iancu (LPS...

Punct final la „Naționalele” de gimnastică de la Timișoara | AUDIO
Alte Sporturi sâmbătă, 5 aprilie 2025, 08:03

CSU Politehnica Timișoara, vicecampioană de floretă, la tineret

Echipa Politehnicii Timișoara a fost la o singură tușă de aur în proba pe echipe la Campionatul Național de floret, la tineret (U23). Scrimerii...

CSU Politehnica Timișoara, vicecampioană de floretă, la tineret
Alte Sporturi miercuri, 2 aprilie 2025, 07:36

Un nou eşec pentru CSM Oradea în sferturile Ligii Campionilor

Echipa italiană a făcut diferenţa în prima jumătate a meciului, după care jocul a fost echilibrat. Filip Gardasevic a marcat 5 goluri pentru...

Un nou eşec pentru CSM Oradea în sferturile Ligii Campionilor