Ascultă Radio Timișoara Live

AUDIO / Recomandări de carantină pentru iubitorii de film și sport

Fără doar și poate, ne lipsesc drumurile spre săli și stadioane. Dar în perioada în care ni se recomandă să stăm în casă ne putem consola cu filmele și serialele cu tematică sportivă. Pentru că oferta e cât se poate de variată.

AUDIO / Recomandări de carantină pentru iubitorii de film și sport
Foto: Colecția de vedete din „Escape to Victory” (1981)

Articol de Gabriel Toth, 30 martie 2020, 18:25

Colecția de vedete din „Escape to Victory” (1981)

Probabil cel mai cunoscut film despre fotbal e „Escape to Victory”, realizat în 1981. Îl putem vedea la lucru pe marele Pele, alături de alte nume cunoscute din lumea fotbalului, precum Bobby Moore, Ardiles, Van Himst sau Deyna. E vorba despre un meci organizat între echipa Germaniei naziste și o echipă formată din prizonieri ai Aliaților, în timpul celui de-al doilea război mondial.

Brian Clough a fost un antrenor irepetabil. Punctul culminant al carierei sale l-a atins la Nottingham Forrest, pe care a transformat-o dintr-o echipă modestă într-o dublă câștigătoare a Cupei Campionilor Europeni. Însă filmul „Damned United” reflectă un episod petrecut cu câțiva ani în urmă. În calitate de antrenor la Derby County, el a aprins scânteia unei rivalități ce datează și în zilele noastre cu Leeds United, din cauza jocului lor extrem de dur. Dar atunci când Don Revie a fost numit selecționer al Angliei, locul său la Leeds a fost luat chiar de Clough. Un mariaj care, după cum puteți intui, nu a fost prea rodnic.

O latură a fotbalului care s-a bucurat de ecranizări la fel de reușite e cea a fanilor. Mai precis, cea a ultrașilor, a huliganilor. De curând, pe platforma Netflix, s-a lansat producția italiană „Ultras”, care ne introduce în intimitatea unei brigăzi violente a fanilor lui Napoli, „Apache”, urmărind scara ierarhică din interiorul ei. Varianta așa-numiților „casuals” din Anglia a apărut în deceniul trecut: „Green Street Hooligans”, o poveste construită în jurul rivalității feroce dintre londonezele West Ham și Millwall.

Alte filme cu tematică fotbalistică? „United”, povestea tragică a celor supranumiți „Busby Babes”, adică marea echipă a lui Manchester United, decimată într-un accident aviatic în 1958. Seria „Goal”, poate ecranizarea care ne duce cel mai adânc în lumea fotbalului actual. Sau „Montevideo, vidimo se”, o producție sârbească de excepție, despre parcursul extraordinar al fotbaliștilor Iugoslaviei la prima ediție a Campionatului Mondial. Acolo unde întâlnirile fotbaliștilor din regatul vecin cu românii erau destul de frecvente.

Ar mai fi „Maradona”, în regia lui Emir Kusturica. Și apropo de marele Diego, Netflix a lansat anul trecut un interesant serial documentar despre parcursul argentinianului pe banca echipei mexicane de ligă secundă Dorados de Sinaloa. Tot acolo mai găsiți „Sunderland till I die”, „The Perfect Day”, „Bobby Robson – More than a Manager” și proaspătul „The English Game”, un serial dedicat fotbalului englez din anii 1870!

Baschetul ne-a adus, la rându-i, ecranizări memorabile. De la „Albii nu pot să sară” până la „Coach Carter”, de la „Hoop Dreams” și „Above the Rim” până la „He Got Game”. Dar producția cea mai mișcătoare venită de sub panou e un documentar. „Once Brothers” spune povestea divizării Iugoslaviei de la începutul anilor 90, iar odată cu țara s-a divizat și o mare echipă națională, dar și o prietenie, cea dintre naratorul Vlade Divac și regretatul Drazen Petrovic. Altfel, un film despre baschet poate fi savurat alături de întreaga familie, așa cum e cazul deja clasicului „Space Jam”, unde Michael Jordan face echipă cu Bugs Bunny, Daffy Duck și celelalte personaje din universul Looney Toones.

Rugby-ul e și el prezent în lista noastră de recomandări, printr-o producție impresionantă, în care printre personaje se regăsește și un regretat prieten al nostru, Chester Williams. „Invictus” spune povestea titlului mondial cucerit de Africa de Sud în 1995, cu viitorul antrenor al Timișoarei în echipă. Nu e un film doar despre rugby, ci o radiografie a Africii de Sud încă puternic marcată de apartheid, chiar în vremea președinției lui Nelson Mandela.

Boxul, considerat primul „sport rege” – deci, înaintea fotbalului – a inspirat producții cât se poate de celebre. Serie „Rocky” i-a adus rolul definitoriu lui Sylvester Stallone, iar în listă ar mai fi „Million Dollar Baby”, „Creed”, „Bleed for This”, „The Fighter” sau chiar „Raging Bull”, pentru fanii lui Martin Scorsese, Robert de Niro și Joe Pesci.

„Rush” e unul dintre cele mai de succes filme despre automobilism din ultimii ani și spune povestea accidentului care l-a lăsat desfigurat pe pilotul german Niki Lauda. Din aceeași disciplină, vă mai recomandăm documentarele disponibile pe Netflix despre Ayrton Senna sau Juan Manuel Fangio, precum și povestea echipei Williams.

Iar ca investigație jurnalistică, de pe aceeași platformă de streaming, ar putea fi de interes „Icarus”, documentarul care a făcut senzație, dezvăluind încrengăturile la cel mai înalt nivel din lumea dopajului.

Oricare ar fi preferințele, vă dorim vizionare plăcută! Iar dacă aveți și dumneavoastră sugestii pentru noi, nu ezitați să ni le transmiteți!

Recomandările pentru cinefilii pasionați de sport (sau viceversa) au fost făcute de Gabriel Toth, într-un material difuzat în cea mai recentă ediție a emisiunii Arena Radio:

Victorie facilă pentru Flavius Biea în lupta pentru centură / AUDIO
Alte Sporturi sâmbătă, 18 mai 2024, 06:39

Victorie facilă pentru Flavius Biea în lupta pentru centură / AUDIO

Pugilistul timișorean Flavius Biea a cucerit centura WBC Continental Latino, aseară, la Craiova. Bănățeanul l-a învins pe argentinianul...

Victorie facilă pentru Flavius Biea în lupta pentru centură / AUDIO
Argint și bronz pentru floretistele timișorene
Alte Sporturi joi, 16 mai 2024, 15:40

Argint și bronz pentru floretistele timișorene

Cele două au fost adversare în semifinale, unde câștig de cauză a avut Rebeca Cândescu, scor 15-7; ea a cedat apoi în finala mare în fața...

Argint și bronz pentru floretistele timișorene
United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara
Alte Sporturi luni, 13 mai 2024, 18:54

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care a câștigat play-off-ul, United. Precum ieri, gazdele au învins...

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara
Atleta Cristina Bălan, în căutarea calificării la Campionatul European
Alte Sporturi luni, 13 mai 2024, 07:59

Atleta Cristina Bălan, în căutarea calificării la Campionatul European

Atleta Cristina Bălan a ocupat locul al patrulea, în proba de 800 de metri, ieri, la reuniunea de la Graz. Sportiva cu dublă legitimare, CS...

Atleta Cristina Bălan, în căutarea calificării la Campionatul European
Alte Sporturi luni, 13 mai 2024, 00:14

Start în finala Ligii I de fotbal în sală: United Galaţi – CFR Timişoara, 5-2

Cojocaru a deschis scorul, după 15 minute, iar la câteva secunde distanţă Araujo a făcut 2-0 cu o execuţie superbă, din lovitură liberă....

Start în finala Ligii I de fotbal în sală: United Galaţi – CFR Timişoara, 5-2
Alte Sporturi duminică, 12 mai 2024, 13:54

CSM Oradea – bronz în bazin, în Superliga de polo pe apă

Meciul 3, desfășurat sâmbătă, la București, s-a încheiat cu scorul de 16-8. Pe reprize: 2-2, 4-1, 5-2, 5-2. Jocul a fost echilibrat în...

CSM Oradea – bronz în bazin, în Superliga de polo pe apă
Alte Sporturi duminică, 12 mai 2024, 11:57

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 19: Rittich Jenő

Totuși, pe parcursul episodului ne vom referi la el cu numele său de familie real, Rittich, care i-a adus celebritate și în alte domenii.  ...

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 19: Rittich Jenő
Alte Sporturi joi, 9 mai 2024, 09:47

CSM Oradea, la un meci distanță de bronzul național la polo pe apă

Formația antrenată de Ciprian Cîmpianu și Christian Sandor a învins în primele două întâlniri ale finalei mici. Roș-albaștrii s-au impus...

CSM Oradea, la un meci distanță de bronzul național la polo pe apă