Categorii: FotbalSport

AUDIO / S-a stins Ion Ghițulescu, fondatorul „Fotbal minut cu minut”

Reputatul comentator sportiv Ion Ghițulescu a murit, astăzi, la vârsta de 90 de ani. Era cunoscut drept „părintele” emisiunii „Fotbal minut cu minut”. Multiplexul prin care se transmitea întreaga etapă a Diviziei A a debutat sub titlul „Sport și muzică”, la 24 aprilie 1965, cu Ion Ghițulescu la coordonare.

Ion Ghițulescu a format și lansat generații întregi de comentatori radio. Printre ei, și Nicolae Secoșan, fondatorul Diviziei Sport. La 31 martie 1969, tânărul Nicolae Secoșan îl însoțise pe Ion Ghițulescu la un Steaua – Universitatea Craiova, pe care, fără să știe, avea să îl comenteze în întregime.

La o ediție a Arenei Radio dedicată amintirilor emisiunii „Fotbal Minut cu Minut”, Nicolae Secoșan a povestit momentul debutului său:

În aceeași emisiune, difuzată în vara lui 2015 la Radio Timișoara, Ion Ghițulescu a rememorat primii pași ai emisiunii „Fotbal Minut cu Minut”:

Ion Ghiţulescu s-a născut la 27 august 1930, la Bucureşti. A parcurs studiile liceale la Colegiul Naţional „Sfântul Sava”, pe care le-a absolvit în anul 1949. A practicat baschet și rugby, în sportul cu balonul oval ajungând până în lotul național de juniori, dar a abandonat după ce unul dintre marii jucători ai României, Rene Chiriac, i-a provocat o fractură la picior, ce a urmat unei alte fracturi, la umăr.

Printre evenimentele la care a luat parte, ca trimis special al Radiodifuziunii, de unde a realizat transmisii live sau înregistrate, se numără: şapte ediţii ale Jocurilor Olimpice (1960, 1964, 1972, 1980, 1984, 1992, 1996), Campionatele Mondiale de fotbal (1966, 1990, 1994), Campionatele Mondiale de handbal. Dintre emisiunile realizate şi prezentate de Ion Ghiţulescu pot fi amintite: Radioprogramul dimineţii de la 6-8 (1967-1990), Matinalul (începând cu anul 1990), Sport şi muzică, Fotbal minut cu minut.

În septembrie 2002 a realizat ultima transmisiune sportivă în direct, de la meciul de fotbal Gloria Bistriţa – FCM Braşov.

Dumnezeu să îl odihnească!

Articole asemănătoare

UTA a anunțat prima sosire. Este un fotbalist belgian

UTA l-a transferat pe mijlocașul central Benjamin van Durmen. În vârstă de 27 de ani,…

9 ore ago

„Pare un vis, dar este realitate”

„Pare un vis, dar este realitate”, a declarat antrenorul echipei Real Madrid, Carlo Ancelotti, după…

9 ore ago

Povestea globe-trotterului timișorean care a străbătut pe bicicletă aproape jumătate din țările lumii

În tinerețe Arnold Gozo a practicat ciclismul la nivel profesionist. De aici pasiunea pentru sportul…

11 ore ago

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile

Muzeul Național al Banatului își deschide porțile și oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor pe parcursul…

12 ore ago

Cinci transporturi agabaritice traversează vestul țării

Centrul Infotrafic din Inspectoratul General al Poliției Române anunță că cele cinci transporturi agabaritice vor…

12 ore ago

Începe o nouă etapă de dezinsecție în Timișoara

Acțiunea de dezinsecție este programată în perioada 3 – 10 iunie și se va desfășura…

12 ore ago