Categorii: FotbalSportUTA 75

AUDIO | UTA 75, șase povești despre sextupla campioană națională (I)

Am intrat în săptămâna în care UTA sărbătorește 75 de ani de la înființare. Se va întâmpla sâmbătă, 18 aprilie, când Divizia Sport Radio Timișoara îi dedică o ediție a emisiunii Arena Radio (11.05-13.00).

Baronul Francisc Neuman

UTA este singura echipă din România care își revendică orginile în inițiativa unui baron, Francisc Neuman. A luat ființă în 1945, când comuniștii încă nu apucaseră să se instaleze comod în țară.

Pasionat de fotbal, Neuman face în 1938 o ofertă de cumpărare a echipei arădene AMEFA, club pe care îl susținea financiar, dar este refuzat. Nu renunță la proiectul de a deține o echipă de fotbal de succes, iar în anul 1945, decide să-și înființeze propria formație. Momentul zero este povestit de profesorul pensionar Dionisie Piros, un, membru al Comunităţii Evreieşti din Arad, baronul Neuman având și el origini evreiești. „Două probleme s-au pus: numele echipei și culorile”, mărturisește Piros în filmul realizat de Florin Iepan:

Francisc Neuman preluase toate afacerile familiei, care deținea mai multe fabrici și imobile din Arad, la numai 25 de ani, în 1935, iar Dionisie Piros este fiul directorului economic al firmelor deținute de „Feri Baron”.

Nu numai culorile sunt alese după cele ale lui Arsenal, ci și arhitectura noului stadion, a cărui construcție a început în 1945 și s-a încheiat în anul următor. Arena seamănă cu Highbury, practic este o copie a stadionului din nordul Londrei, ce fusese construit în 1913. Stadionul ITA era considerat la acea dată cel mai frumos din țară: a fost inaugurat la 1 septembrie 1946 printr-un meci de fotbal cu echipa Ciocanul București, fostă Maccabi și care în 1948 avea să se transforme în Dinamo.

ITA a jucat în premieră în campionatul României în sezonul 1946/1947, când a și cucerit titlul național, dar în 1947 Neuman este arestat de comuniști, pentru opt luni, și apoi este silit să emigreze în Elveția. În 1952, s-a stabilit în SUA, unde s-a stins în 1996.

Articole asemănătoare

Societatea RETIM, sancționată pentru că nu a colectat deșeurile conform graficului

În ultimele trei zile, polițiștii locali din Timișoara au aplicat 55 de sancțiuni contravenționale, după…

8 ore ago

Universitatea de Vest din Timișoara, între primele 6,9% universități din lume

Universitatea de Vest din Timişoara a fost inclusă între primele 1.500 de universități din lume…

8 ore ago

Ex-timișorenii Jovanovic și Djokovic, pe locul al cincilea în Ungaria

Honved Budapesta, cea mai titrată echipă din baschetul masculin maghiar, a încheiat actuala ediție de…

9 ore ago

United Galați se desprinde în finala cu CFR Timișoara

Finala Ligii I de fotbal în sală a continuat la Galați, pe terenul echipei care…

10 ore ago

Un baschetbalist timișorean, MVP în finala campionatul din Serbia

Tânărul baschetbalist timișorean Luca Illeș a fost declarat cel mai bun jucător în finala campionatului…

11 ore ago

Corvinul Hunedoara, echipament special pentru finala de Cupa României | AUDIO

Fotbaliștii de la Corvinul Hunedoara se află de sâmbătă la Sibiu. Ei s-au deplasat acolo…

13 ore ago