Ascultă Radio Timișoara Live

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 8: Roland Freund

Timișoara va fi mereu unul dintre orașele-reper ale poloului românesc, deși a rămas fără această disciplină în urmă cu aproape un sfert de veac. În bazinul Industriei Lânii s-au format, de-a lungul anilor, sportivi care au scris istorie în sportul cu mingea pe apă, atât pe plan intern, cât și pe plan internațional.

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 8: Roland Freund
Foto: Roland Freund a cucerit singura medalie olimpică a Germaniei la polo pe apă după război

Articol de Gabriel Toth, 25 februarie 2024, 15:58

De departe, cel mai titrat dintre ei e Roland Freund, cel care a deprins tainele sportului cu mingea pe apă în bazinul „textiliștilor”, pentru ca mai târziu să scrie istorie în Germania.

Roland Freund s-a născut la 17 iunie 1955 la Timișoara. Apropierea sa de polo nu a fost deloc întâmplătoare. Tatăl său, Imre Freund, a făcut parte, în anii 30, din prima echipă a ILSA-ei, unde a jucat pe postul de fundaș. Mai târziu, a fost antrenor al grupării textiliste, dar și al echipei naționale, arbitru și secretar general al Federației.

Roland a deprins tainele înotului în bazinul ILSA-ei. S-a remarcat în concursurile regionale și apoi naționale de natație. Familia Freund s-a mutat apoi la Oradea, seniorul Emeric preluând conducerea secției de natație de la Crișul, club la care s-a legitimat și micul Roland. Acolo a început, cu adevărat, apropierea sa de polo.

Încă de la primele jocuri a demonstrat că își moștenește din plin tatăl, fiind selecționat constant la naționala de juniori a României. A făcut rapid pasul la seniori, debutând în prima divizie a României, în echipa Crișului, la vârsta de 17 ani.

 

Component de bază al naționalei Germaniei

După ce a absolvit cu brio examenul de Bacalaureat, în 1974, Roland și familia sa au emigrat în Germania. Tânărul timișorean își dorea să urmeze o carieră medicală, însă pentru a fi admis la universitate a fost nevoit să mai dea o dată Bacalaureatul și în „stil” german, cel românesc nefiind recunoscut.

Preocuparea pentru carte nu i-a știrbit însă pasiunea pentru polo, continuându-și cu succes activitatea la Aegir Uerdigen.

Imediat după ce a primit cetățenia germană, a fost selecționat în echipa națională, împreună cu care a participat, în 1976, la Jocurile Olimpice de la Montreal. În Canada, Mannschaft-ul n-a reușit decât locul 6, Freund duelându-se, în ultimul meci al competiției, chiar cu reprezentativa țării sale natale, în fața căreia a pierdut, cu 3-5.

Jocurile din ce în ce mai bune l-au propulsat, în scurt timp, la echipa care își începea dominația asupra polo-ului german (dominație ce s-a prelungit până în zilele noastre), Spandau 04 Wasserfreunde Berlin.

 

Singura medalie olimpică a poloului german de după război

Roland Freund a devenit rapid unul dintre cei mai importanți polo-iști germani, contribuind la cea mai bună perioadă din istoria Mannschaft-ului. În 1981, a obținut medalia de aur la Campionatul European de la Split, pentru ca, un an mai târziu, să câștige bronzul la Campionatul Mondial.

La Jocurile Olimpice de la Los Angeles, din 1984, Freund a câștigat o prețioasă medalie de bronz cu echipa națională, clasându-se în urma Iugoslaviei și a Statelor Unite.

În turneul desfășurat la Malibu, Freund s-a înscris pe lista marcatorilor în trei jocuri: două goluri în 15-8 cu Japonia și câte un gol în 10-4 cu Italia, respectiv în 15-2 cu Olanda.

Medalia cucerită în 1984 rămâne și acum, după 40 de ani, un moment de referință pentru poloul german, fiind singura cucerită de această disciplină în perioada postbelică. Echipa de polo a Germaniei mai are la activ, la edițiile interbelice ale Jocurilor Olimpice, un aur în 1928 și două medalii de argint, în 1932 și 1936.

Cu echipa de club, Roland Freund a ridicat deasupra capului cel puțin un trofeu în fiecare sezon. La Spandau Wasserfreunde, a cucerit nouă titluri consecutive (între anii 1979 și 1987) și trei Cupe ale Campionilor Europeni (1982, 1984 și 1985).

 

A îmbinat medicina și poloul după retragere

După abandonarea activității sportive, Roland Freund și-a îmbrățișat cea de-a doua lui mare pasiune, medicina. La începutul anilor 90, a reușit să își deschidă un cabinet de ortopedie la Berlin, iar în momentul de față e recunoscut drept dintre cei mai renumiți medici din capitala Germaniei.

Totuși, n-a putut rămâne foarte mult timp departe de sportul care i-a adus consacrarea. Și-a îmbinat ambele pasiuni în anii trecuți, lucrând ca medic atât la Spandau Berlin, cât și la Federația Germană de Polo, însoțind echipa națională.

 

Episodul al 8-lea al serialului Vestul Olimpic, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat în ediția de azi a emisiunii Arena Radio și poate fi reascultat aici:

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 15: Teodora Ungureanu
Alte Sporturi duminică, 14 aprilie 2024, 14:40

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 15: Teodora Ungureanu

100 de medalii în 9 ani Născută la 13 noiembrie 1960, Teodora Ungureanu s-a făcut remarcată chiar în orașul natal. A început gimnastica la...

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 15: Teodora Ungureanu
Două amicale cu Albania, în week-end
Alte Sporturi sâmbătă, 13 aprilie 2024, 07:45

Două amicale cu Albania, în week-end

Ambele partide sunt programate la Sala Polivalentă din Chiajna, de la ora 18, fiind transmise de FRF.tv. Reprezentativa de fotbal în sală s-a...

Două amicale cu Albania, în week-end
Bilete disponibile pentru Jocurile Olimpice
Alte Sporturi joi, 11 aprilie 2024, 12:39

Bilete disponibile pentru Jocurile Olimpice

Până în prezent s-au vândut 7,9 milioane de bilete din totalul de 10 milioane de tichete pentru Jocurile Olimpice din capitala Franţei. Noile...

Bilete disponibile pentru Jocurile Olimpice
AUDIO / Istvan Szabo: ”Am crezut că fac infarct!”
Alte Sporturi joi, 11 aprilie 2024, 07:20

AUDIO / Istvan Szabo: ”Am crezut că fac infarct!”

S-a terminat 17-15 aruncările de departajare. În bazinul propriu, bihorenii au trăit la cote maxime finalul sfertului al patrulea, când au...

AUDIO / Istvan Szabo: ”Am crezut că fac infarct!”
Alte Sporturi marți, 9 aprilie 2024, 13:42

Doi medaliați timișoreni, la pentatlon modern

Sportivii Politehnicii Timișoara s-au remarcat la Campionatul Național de Pentatlon Modern care a avut loc la finele săptămânii trecute, la...

Doi medaliați timișoreni, la pentatlon modern
Alte Sporturi marți, 9 aprilie 2024, 12:49

AUDIO / Ema Golopența, aur pe ”teren propriu”

Tânăra gimnastă pregătită la clubul timisorean de profesorii Luiza Colac și Olivian Guga a reușit să câștige medalia de aur la individual...

AUDIO / Ema Golopența, aur pe ”teren propriu”
Alte Sporturi luni, 8 aprilie 2024, 11:44

Ana Maria Bărbosu merge la ”europene”

Selecția este organizată în două etape: prima a fost la final de săptămână, la Timișoara, iar a doua se va derula tot sub formă de concurs,...

Ana Maria Bărbosu merge la ”europene”
Alte Sporturi duminică, 7 aprilie 2024, 12:06

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 14: Nagy Ernő

Eroul poveștii noastre de astăzi are origini bănățene. De altfel, și-a trăit întreaga copilărie și adolescență pe aceste meleaguri. Nagy...

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 14: Nagy Ernő