Divizia Sport 30 / 1999 – Timișoara pierde o disciplină în care a fost campioană: polo pe apă

În 1999, poloul a dispărut aproape pe nesimțite din Timișoara. Din lipsa unui bazin omologabil după noile standarde, ILSA Dinamo – așa cum s-a numit echipa în ultimul ei sezon, după fuziunea cu o altă prim-divizionară, Dinamo Oradea – a fost nevoită să își desfășoare meciurile de pe teren propriu în Bihor. Iar acolo, în apa vechiului bazin „Crișul”, i s-a și pierdut urma.

ILSA Timișoara, în 1946, anul câștigării primului titlul național | de la stânga la dreapta: Emerich Freund (antrenor), Jenci Pullock, Adalbert Retscher, Adalbert „Toto” Balint, Adalbert Stănescu, Gyuri Somlo, Emerich Baader, Laszlo Bohunitzki, Kurthy (oficial al clubului)

ILSA Dinamo Timișoara s-a prezentat, la startul sezonului 1998/1999 al Superligii cu un lot format în marea majoritate de juniori din propria pepinieră sau împrumutați de la vecinele din vest, Astra Arad ori Crișul Oradea. Antrenorul Iuliu Olac avea pe mână o echipă cu o medie de vârstă de doar 20.3 ani, medie „stricată” de portarul-veteran Petre Todoruț, 33 de ani.

Reportajul despre dispariția echipei este realizat de Gabriel Toth:

Campionatul avea să se încheie în martie 1999 pentru ILSA, în condițiile în care echipele de pe locurile 5-8 nu mai disputau partide de clasament. Iar ultimul ei meci din istorie a consemnat o victorie: 9-2 cu Sportul Studențesc, la 28 martie 1999, rezultat prin care ILSA Dinamo își asigura penultimul loc în Superligă.

Bazinul ILSA, în 1999, anul când disciplina polo pe apă a dispărut de la Timișoara

De atunci, poloul nu se mai practică nici măcar la nivel de amatori în Timișoara. Un oraș care a instituit prima dominație la nivel național. Între 1946 și 1951, ILSA a fost de șase ori consecutiv campioana țării. Cu jucători precum Gabor Torok, Zoltan Norma, Adalbert Stănescu, Octavian Iosim sau Zoltan Hoszpodar, asta pentru a-i aminti doar pe componenții echipei naționale la Jocurile Olimpice de la Helsinki, din 1952.

***

Vă amintesc, Divizia Sport Radio Timişoara sărbătorește trei decenii de existență în luna martie a acestui an. Divizia a început deja difuzarea unui serial de 30 de episoade, câte unul pentru fiecare an, în care rememorează evenimentele cele mai importante din această perioadă.

Rubricile le puteți asculta în fiecare zi la ora 7,30 și în reluare la 16.30. Toate rubricile difuzate până acum sunt disponibile pe site-ul RTM, la secțiunea SPORT, subsecțiunea „Divizia Sport 30”.

Articole asemănătoare

CSS Bega e gazdă pentru turneul final U19; eșec la primul meci acasă

La sala ”Mircea Albu”, CSS Bega a cedat cu 3-1 întâlnirea de ieri cu CSU…

2 ore ago

Un filtru conceput de inventatorul Corneliu Birtok Băneasă poate dezinfecta aerul din spitale

Calitatea aerului din spitale poate fi simţitor îmbunătăţită cu ajutorul unui filtru, conceput de inventatorul…

3 ore ago

Garry Kasparov dialoghează cu timișorenii despre provocările lumii moderne

Nume de legendă în lumea șahului și autor recunoscut, Garry Kasparov, va fi protagonistul unui…

6 ore ago

Vreme închisă în vestul țării

Potrivit meterologilor, cerul se va înnora treptat, iar seara și noaptea se vor semnala averse…

8 ore ago

AUDIO / A venit Cupa la Castel!!!!

După 2-2, la finalul celor 120 de minute, Corvinul Hunedoara s-a impus cu 3-2 la…

13 ore ago

Anca Todoni elimină favorita a treia, la Madrid

Todoni, venită din calificări, a răsturnat pronosticurile specialiștilor și a reușit să o depășească pe…

15 ore ago