EDITORIAL / Cum spuneați că-l cheamă ?

Adrian SCHINDARLI / Divizia Sport – Radio Timișoara

Marius Dunca se cheamă noul ministru al sporturilor. Dacă nu aș fi timișorean, poate prima reacție ar fi fost să întreb dacă nu este acel Dunca, participant la Paris – Dakar. Nu, nu este, dar nici nu are  importanță cine e.

Am învățat într-un sfert de secol că oricine ar fi șef pe strada Vasile Conta la nr. 16, lucruri bune nu se prea întâmplă. Nu se întâmplă pentru că nu acolo se iau deciziile, iar sportul nu a fost niciodată prioritate în România. Nici pentru stânga, nici pentru dreapta, nici pentru ecologiști, nici pentru socialiști. Fie că s-au numit Szabo sau Gingăraș, Lipă sau Bănicioiu, miniștrii sportului au spus multe și au făcut foarte puține.

Declinul sportului este însă accentuat, în ultimii ani. Legile nu le dau oamenilor de afaceri niciun motiv solid de a investi, astfel că sportul a rămas la cheremul autorităților, în special al celor locale. Finanțarea a devenit tot mai redusă, de la an la an, iar legile neclare și în această direcție au dus la refuzul de a mai aloca bani. S-a ajuns și la dosare penale, destule dintre ele fiind doar reglări de conturi politice, după cum se demonstrează tot mai clar în ultima perioadă. Într-un astfel de context, orice funcționar suflă de zece ori în finanțare până la a semna o dată, timp în care echipele dispar în număr tot mai mare. Cel mai recent exemplu vine din apropiere de la formația de handbal feminin Cetate Deva, care a anunțat deja că nu poate juca meciul de astăzi, de acasă, din lipsa banilor și probabil se va retrage din campionat.

Sportul românesc este în acest moment ca un triplusaltist, aflat pe al treilea pas, dar pentru care destinația finală nu este groapa de nisip, ci o prăpastie foarte adâncă.

Articole asemănătoare

Iordănescu a convocat preliminar 21 de stranieri pentru meciurile cu Bulgaria şi Liechtenstein

Selecţionerul echipei naţionale a României, Edward Iordănescu, a trimis 21 de convocări preliminare stranierilor pentru…

2 ore ago

Trenul cu pelerinii din Ungaria, participanți la procesiunea de la Șumuleu Ciuc, a intrat în țară prin Arad

Trenul care îi poartă pe pelerinii din Ungaria la Șumuleu Ciuc a intrat, vineri, în…

3 ore ago

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor

Muzeul Național de Artă din Timișoara a anunțat că refuză să organizeze evenimentul Noaptea Muzeelor,…

4 ore ago

Circulație restricționată și parcare închisă, zilele următoare la Timișoara

Parcarea publică de pe strada Ștrandului va fi închisă din 20 mai până în 22…

4 ore ago

Stop joc, după cinci meciuri în maximum de seturi

Jucătoarea română de tenis Anca Todoni a fost învinsă de japoneza Moyuka Uchijima, cu 6-2,…

4 ore ago

Ministrul Transporturilor: Centura de sud a Timișoarei, finalizată în iulie. Cinci oferte pentru centura de vest

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dă asigurări că lucrările la centura de sud a Timișoarei vor…

4 ore ago