OPINIE / Ce-am lăsat în urmă

Sirenele au răsunat astăzi pe malurile Begăi. Urletul lor grav ne amintește că acum exact 26 de ani, Timișoara devenea primul oraș liber de comunism. Cu prețul vieții a zeci de locuitori ai urbei. Tineri și bătrâni. Femei și copii. Și înainte, și după data de 20 decembrie. Timișorenii au înfruntat ploaia gloanțelor pentru un viitor mai bun. Un viitor pe care fiecare om are dreptul să și-l croiască. În care fiecare om poate călători și fizic, nu doar cu gândul. În care pe rafturile magazinelor nu se vor mai zări doar pânzele de păianjen.

Și, pentru că eram iubitori de sport și atunci, în decembrie 89, visam la un sport profesionist în adevăratul sens al cuvântului. Condus de oameni pentru care termenul de „management” nu e doar un cuvânt care suna bine, scos din filmele hollywoodiene văzute, pe antenă, de la sârbi.

Visam la campionate fără o câștigătoare dinainte stabilită. Visam la echipe care să nu ia poziția de drepți în meciurile contra departamentalelor. Visam poate și la o deschidere a concepției în pregătire. Visam la meciuri televizate. Cât mai multe. Cât mai variate. La Liverpool – Manchester United. La Real – Barca. La Milan – Inter. Dacă se poate, în culori.

Din păcate, strict din punct de vedere sportiv, rămânem nostalgici pentru ce-am lăsat în urmă. În 1989, România era încă una dintre națiunile de top în sportul mondial. Trecuse doar un an de la ediția sud-coreeană a Jocurilor Olimpice, cea de la Seul, unde România a ocupat locul 8 în clasamentul medaliilor. Astăzi, ne pregătim să trimitem la Rio de Janeiro una dintre cele mai subțiri delegații din toate timpurile.

În Timișoara, căci astăzi e ziua de glorie a orașului, aveam, la 20 decembrie 1989, o echipă în Divizia A – pe Poli, două în Divizia B – CFR și Progresul, și alte două în Divizia C – UMT și Energia Auto. Astăzi, în primele trei ligi, Timișoara are două echipe care își dispută același nume.

În 1989, pe Bega activa, printre altele, o prim-divizionară de polo pe apă. Astăzi, acest sport a dispărut fără urmă din oraș. În 1989, exista o sală funcțională de atletism. Astăzi, atleții se antrenează iarna, pentru competițiile indoor, tot în aer liber. Arena UMT era o bijuterie cu iz britanic. Malurile Begăi erau înțesate de baze sportive. Iar terenurile de fotbal se găseau în fiecare cartier al orașului, majoritatea ocupate de mai multe echipe de categorie inferioară.

E drept, o bună parte a sportului românesc de dinainte de Revoluție s-a prăbușit odată cu închiderea marilor intreprinderi de stat. Unele total neproductive, altele falimentate artificial, privatizate după ureche sau, pur și simplu, vândute la fier vechi. Dar, în același timp, în 26 de ani de la revenirea în democrație, legea sponsorizării rămâne un vis pentru sportul românesc.

Gabriel Toth

Articole asemănătoare

Iordănescu a convocat preliminar 21 de stranieri pentru meciurile cu Bulgaria şi Liechtenstein

Selecţionerul echipei naţionale a României, Edward Iordănescu, a trimis 21 de convocări preliminare stranierilor pentru…

8 minute ago

Trenul cu pelerinii din Ungaria, participanți la procesiunea de la Șumuleu Ciuc, a intrat în țară prin Arad

Trenul care îi poartă pe pelerinii din Ungaria la Șumuleu Ciuc a intrat, vineri, în…

o oră ago

Muzeele din Timișoara rămân închise în semn de protest în Noaptea Muzeelor

Muzeul Național de Artă din Timișoara a anunțat că refuză să organizeze evenimentul Noaptea Muzeelor,…

2 ore ago

Circulație restricționată și parcare închisă, zilele următoare la Timișoara

Parcarea publică de pe strada Ștrandului va fi închisă din 20 mai până în 22…

2 ore ago

Stop joc, după cinci meciuri în maximum de seturi

Jucătoarea română de tenis Anca Todoni a fost învinsă de japoneza Moyuka Uchijima, cu 6-2,…

2 ore ago

Ministrul Transporturilor: Centura de sud a Timișoarei, finalizată în iulie. Cinci oferte pentru centura de vest

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, dă asigurări că lucrările la centura de sud a Timișoarei vor…

2 ore ago