Ascultă Radio Timișoara Live

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 17: Marius Căta-Chițiga

De ani buni, voleiul masculin din Timișoara pare blocat într-o nesfârșită pendulare între divizia secundă și eșalonul de elită. Au fost însă vremuri în care orașul de pe Bega lansa nume uriașe pentru echipa națională. Drăgan sau Coste au strălucit în anii 60, în care România cocheta cu podiumul olimpic. Dar o singură generație a și reușit să cucerească o medalie, cea din 1980, din care făcea parte și timișoreanul Marius Căta-Chițiga.

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 17: Marius Căta-Chițiga
Foto: Echipa națională de volei a României, pe podiumul olimpic de la Moscova. Marius Căta-Chițiga, al treilea din dreapta

Articol de Gabriel Toth, 28 aprilie 2024, 12:30

Ignorat de Poli, transferat de Dinamo

Eroul poveștii noastre de astăzi s-a născut la Timișoara, pe 13 februarie 1960. A copilărit chiar în centrul orașului, pe Bulevardul Republicii, unde a și deprins pasiunea pentru sport. Chiar el mărturisea că, în curtea blocului său, se practicau discipline dintre cele mai diverse: fotbal, handbal, baschet, volei, tenis cu piciorul, cel clasic, cu racheta, și de masă. Iar verile le petrecea la doi pași de casă, la celebrul ștrand Uszoda din Parcul Central.

La propunerea unui vecin, s-a prezentat la o selecție a secției de volei de la Școala Sportivă, unde a fost rapid remarcat de Gheorghe Horhat, unul dintre cei mai importanți șlefuitori de tinere talente pe care i-a avut voleiul timișorean.

Așadar, a făcut pasul spre volei în 1972, iar doi ani mai târziu a devenit campion național de juniori.

În adolescență, a fost ignorat de prim-divizionara Politehnica, dar a fost ochit, în schimb, de Dinamo, care l-a remarcat la un turneu juvenil la Brașov și i-a făcut imediat o ofertă.

Peste doi ani, a fost părtaș la prima mare performanță internațională, câștigarea Cupei Cupelor alături de Dinamo.

Și, în ciuda tinereții sale, a fost chemat la echipa națională, alături de care s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Moscova, din 1980. Acolo unde tricolorii aveau să reușească performanța cea mai bună din istoria participărilor românești sub semnul celor cinci cercuri.

 

Contribuție importantă în drumul spre podium

Întrecerea de volei masculin de la Moscova a fost extrem de comprimată. Doar 10 echipe au participat, însă multe dintre ele cu pretenții la medalii.

Marea favorită era, desigur, gazda URSS, campioana en titre Polonia, vicecampioana mondială Italia sau campioana europeană Iugoslavia.

Cele 10 echipe au fost împărțite în două grupe, iar România a făcut parte din Grupa B, alături de Polonia, Brazilia, Iugoslavia și Libia.

Startul a fost ca din pușcă pentru tricolori, care au debutat în compania celei mai modeste adversare, Libia, pe care au învins-o cu 3-0, meci încheiat în doar 31 de minute – un record absolut pentru competițiile olimpice de volei, explicabil însă prin faptul că seturile durau până la punctul 15.

A urmat o înfrângere cu Polonia, scor 1-3, și o victorie cu 3-1 cu Brazilia, în care ridicătorul timișorean Căta-Chițiga a fost introdus în teren într-un moment important, la scorul de 1-1 şi 12-9 în setul 3 în favoarea sud-americanilor. Deciziile sale excelente din fața fileului au întors cursul meciului în favoarea României, care avea să câștige cu 3-1.

Cu același scor s-au impus tricolorii și în ultimul meci din grupă, în fața Iugoslaviei, rezultat prin care selecționata condusă de Nicolae Sotir obținea accesul în semifinale.

În penultimul act, drumul României a fost blocat de gazda URSS, care s-a impus cu 3-0. Însă a urmat o victorie de pus în ramă în duelul pentru bronz, cu Polonia. Dacă în grupe, pe 22 iulie 1980, „leșii” s-au impus cu 3-1, pe 1 august, în finala mică, scorul a fost identic, dar în favoarea României.

Generația lui Oros, Dumănoiu, Chifu, Mina, Enescu, a timișoreanului Căta-Chițiga și a unui alt produs al voleiului de pe Bega, Dan Gîrleanu, a urcat pe podiumul olimpic.

Bronzul din 1980 a rămas singura medalie a voleiului românesc cucerită sub semnul celor cinci cercuri.

 

Viața de după volei

Marius Căta-Chițiga a jucat pentru Dinamo până după Revoluție, adunând nu mai puțin de 10 titluri naționale cu gruparea alb-roșie.

Și-a încercat norocul și peste hotare, evoluând între 1992 și 1994 în Grecia, la Pannelinios Atena. Revenit în țară, a activat ca antrenor-jucător la Rapid București, pe care a promovat-o în prima ligă în 1995.

Angajat al Ministerului Administrației și Internelor, cu gradul de comisar șef, a activat în cadrul Direcției de Informare și Relații Publice – Serviciul Sport. Este membru în Comisia Tehnică a Uniunii Sportive a Polițiilor din Europa.

După anul 2000, a îmbrățișat și rolul de comentator sportiv, la Eurosport, la competiții de volei în sală și volei pe plajă.

Fiica lui, Ana Maria Căta-Chițiga practică baschetul și a fost componentă a naționalei Franței. În 2015, a cucerit argintul continental, într-un turneu în care, în faza grupelor, Franța a evoluat în sala „Constantin Jude”, chiar în orașul natal al tatălui ei.

 

Episodul 17 al serialului Vestul Olimpic, realizat de Gabriel Toth, a fost difuzat în ediția de azi a emisiunii ARENA RADIO. Îl puteți reasculta aici:

CSU UVT retrogradează de pe ultimul loc din Divizia A1
Volei sâmbătă, 20 aprilie 2024, 19:51

CSU UVT retrogradează de pe ultimul loc din Divizia A1

Bănățenii au pierdut al doilea joc al duelului pentru locul 11, cu Universitatea Cluj. Ardelenii au învins azi pe teren propriu, cu 3-1, după ce...

CSU UVT retrogradează de pe ultimul loc din Divizia A1
CSM Lugoj își asigură locul 5 și o nouă participare europeană
Volei joi, 18 aprilie 2024, 20:20

CSM Lugoj își asigură locul 5 și o nouă participare europeană

Gruparea bănățeană a câștigat cu 3-1 meciul 2, disputat în această seară, după ce ieri a avut nevoie de cinci seturi pentru a-și adjudeca...

CSM Lugoj își asigură locul 5 și o nouă participare europeană
Oradea luptă pentru promovarea în prima ligă de volei atât la masculin, cât și la feminin
Volei joi, 18 aprilie 2024, 11:59

Oradea luptă pentru promovarea în prima ligă de volei atât la masculin, cât și la feminin

Barajul băieților se dispută la București, unde Pro Volley Oradea întâlnește, pe rând, gazda Știința București (mâine, ora 18.00),...

Oradea luptă pentru promovarea în prima ligă de volei atât la masculin, cât și la feminin
Victorie în 118 minute pentru CSM Lugoj
Volei joi, 18 aprilie 2024, 09:26

Victorie în 118 minute pentru CSM Lugoj

A fost 3-2 pentru bănățence, aseară, în sala „Ioan Kunst Ghermănescu”, după ce formația din București a condus în două rânduri la...

Victorie în 118 minute pentru CSM Lugoj
Volei luni, 15 aprilie 2024, 17:47

Seria cu CSM București, „ultimul dans” pentru patru jucătoare importante de la CSM Lugoj

Formația de pe Timiș va întâlni CSM București, în seria 2 din 3, care va avea ca miză calificarea într-o cupă europeană. Cele două cluburi...

Seria cu CSM București, „ultimul dans” pentru patru jucătoare importante de la CSM Lugoj
Volei sâmbătă, 13 aprilie 2024, 20:32

UVT-ul pierde primul meci de clasament

Clujul a luat primul set cu 25-19, deși gazdele timișorene au început mai bine setul. De la +3 pentru elevii lui Sorin Schiesz s-a ajuns la +5 și...

UVT-ul pierde primul meci de clasament
Volei miercuri, 10 aprilie 2024, 20:18

Lugojul face 2-0 la general și vizează locul 5

Azi, lugojencele au învins cu 3-0 la Corona Brașov într-o manieră categorică. Pe seturi a fost 25-16, 25-22 și 25-16. Trupa timișeană își...

Lugojul face 2-0 la general și vizează locul 5
Volei duminică, 7 aprilie 2024, 10:45

CSM Lugoj n-a mai avut emoții în fața Brașovului

Timișencele au învins cu 3-0, pe seturi 25-19, 26-24, 25-17. Yelisaveta Ruban a fost din nou principala realizatoare a formației bănățene, cu...

CSM Lugoj n-a mai avut emoții în fața Brașovului