Ascultă Radio România Timișoara Live • 

Gustul ca patrimoniu: Sunteți pasionați de gătit? Puteți înscrie rețetele bănățene ale bunicii într-un concurs inedit

“La Pas” este un proiect al Asociației Timișoara Capitală Culturală Europeană și al Centrului de Resurse pentru Inițiative Etice și Solidare – CRIES. Concursul de rețete tradiționale “Gustul ca patrimoniu” este primul eveniment din cadrul acestui proiect. Concursul se adresează celor pasionați de gătit dar și celor interesați de relația dintre hrană și cultură. Bănățenii mai au o săptămână la dispoziție se își înscrie rețetele moștenite de demult. Transmite Ștefan Both.

Gustul ca patrimoniu: Sunteți pasionați de gătit? Puteți înscrie rețetele bănățene ale bunicii într-un concurs inedit

Articol de Radio Timișoara, 24 septembrie 2018, 11:06 / actualizat: 24 septembrie 2018, 18:07

Concursul “Gustul ca patrimoniu” este primul eveniment din cadrul unui proiect complex. Organizatorii competiției își propun promovarea bucătăriei tradiționale locale, spune președintele Asociației CRIES, Mihaela Vețan.

“Se pot înscrie toate persoanele pasionate de gătit dar care au interes aparte pentru bucătăria din Banat pentru că aceasta este tema, <Rețete din zona Banatului>. Nu trebuie să fie localizate în Banat persoanele care propun rețetele și pot înscrise diverse feluri: garnituri, deserturi, băuturi, fiecare ce dorește. Vom avea un juriu care se va uita l zona de proveniență a rețetei. Gustul și, implicit, hrana pot să ne spună foarte mult despre modul în care oamenii trăiau într-o zonă, despre schimburile între ei, despre resursele la care aveau acces la un moment dat, importanța anumitor zile din an, din săptămână. De exemplu, eu țin minte că pe vremea bunicilor mei se mânca prăjitură doar duminica, acordau o anumită importanță acelei zile”, explică Mihaela Vețan.

Și pentru că Timișoara se pregătește pentru anul 2021, când va fi Capitală Culturală Europeană, multe dintre restaurantele orașului oferă meniuri cu produse autohtone, însoțite de explicații despre zona geografică de proveniență a bucatelor.

“Turiștii culturali care vor ajunge aici, cu siguranță vor fi interesați de experiențe autentice, inclusiv din punct de vedere gastronomic. Atunci ne-am dorit să avem și oferta restaurantelor adaptată și să găsim în meniurile restaurantelor preparate care valorifică sau reinventează anumite rețete vechi, care să folosească și produse locale”, mai spune Mihaela Vețan.

Rețetele pot fi trimise prin poștă sau e-mail până în data de 30 septembrie.  Luna viitoare, în data de 10 octombrie, de Ziua produselor agroalimentare românești, vor fi premiați trei câștigători. Mai multe echipe de bucătari vor găti rețetele alese de juriu.

Regulamentul concursului poate fi consultat AICI.

 

Castelul de la Căpâlnaș, scos la vânzare. CJ Arad decide dacă își exercită dreptul de preempțiune
miercuri, 17 decembrie 2025, 12:16

Castelul de la Căpâlnaș, scos la vânzare. CJ Arad decide dacă își exercită dreptul de preempțiune

Castelul de la Căpâlnaș, o clădire istorică veche de un secol şi jumătate, a fost scos la vânzare de proprietar, care a notificat...

Castelul de la Căpâlnaș, scos la vânzare. CJ Arad decide dacă își exercită dreptul de preempțiune
Mitropolitul Banatului: 17 decembrie ar trebui să fie o zi a recunoștinței pentru eroii Revoluției din 1989
miercuri, 17 decembrie 2025, 12:04

Mitropolitul Banatului: 17 decembrie ar trebui să fie o zi a recunoștinței pentru eroii Revoluției din 1989

Înaltpreasfinția Sa Ioan Selejan, Mitropolitul Banatului, a transmis un mesaj de reflecție și recunoștință față de cei care și-au pierdut...

Mitropolitul Banatului: 17 decembrie ar trebui să fie o zi a recunoștinței pentru eroii Revoluției din 1989
CSU Politehnica, bilanţul lui 2025: 123 de medalii interne şi internaţionale
miercuri, 17 decembrie 2025, 11:31

CSU Politehnica, bilanţul lui 2025: 123 de medalii interne şi internaţionale

Secția de pentatlon modern, coordonată de Gyula Gallovits, a adus cele mai multe medalii – 39, urmată de atletism – 28 și scrimă...

CSU Politehnica, bilanţul lui 2025: 123 de medalii interne şi internaţionale
UTA- Dinamo, ultimul „bal” din 2025 pentru arădeni. Se vând deja bilete
miercuri, 17 decembrie 2025, 09:24

UTA- Dinamo, ultimul „bal” din 2025 pentru arădeni. Se vând deja bilete

Se anunță un meci încins, iar cei care vor să-l urmărească din tribunele sau peluzele arenei „Francisc Neuman” își pot achiziționa...

UTA- Dinamo, ultimul „bal” din 2025 pentru arădeni. Se vând deja bilete
miercuri, 17 decembrie 2025, 09:16

Explozie într-o garsonieră din Vulcan

În această dimineață a avut loc o explozie fără incendiu într-o garsonieră de la parterul unui bloc din Vulcan. Un bărbat de 81 de ani a...

Explozie într-o garsonieră din Vulcan
miercuri, 17 decembrie 2025, 09:12

Deşi lider, timişoreanul Alexandru Pelici e „out” de la Unirea Alba Iulia

Odată cu antrenorul principal pleacă și preparatorul fizic Bogdan Ungureanu, dar și team-managerul Bogdan Petric, ”în semn de solidaritate cu...

Deşi lider, timişoreanul Alexandru Pelici e „out” de la Unirea Alba Iulia
miercuri, 17 decembrie 2025, 09:06

SCM Politehnica şi CSM Oradea îşi ştiu adversarele din „sferturile” Cupei

Timișorenii vor juca acasă cu finalista ediției trecute, Potaissa Turda, iar Oradea va primi vizita deținătoarei trofeului, Dinamo București....

SCM Politehnica şi CSM Oradea îşi ştiu adversarele din „sferturile” Cupei
miercuri, 17 decembrie 2025, 08:46

Vremea în vestul țării

Astăzi, vremea se va încălzi, însă cerul va fi temporar noros. Dimineața și noaptea, pe arii restrânse în zonele joase va fi ceață...

Vremea în vestul țării