Apel al instituțiilor de cultură din Timișoara pentru amendarea ordonanței “austerității” în anul Capitalei Culturale Europene

Reprezentanții instituțiilor de cultură din Timișoara, afectate de reducerile bugetare, vor face o întâmpinare la adresa parlamentarilor pentru a modifica așa-numita ordonanță a austerității.

În urma rectificării de săptămâna trecută, bugetul pentru Cultură s-a redus cu peste 8 milioane de lei în anul în care Timișoara este Capitală Culturală Europeană. Conducerile instituțiilor din subordinea primăriei intenționează să redacteze un apel, prin care să solicite o derogare de la prevederile OUG 34.

Directorul Teatrului German de Stat, Lucian Vărșăndan, lansează un apel către parlamentarii de Timiș să introducă o prevedere de excepție.

“Nu rămâne decât ca distinșii parlamentari de Timiș să prevadă în comisiile de specialitate și apoi, în plen, să adopte o astfel de exceptare, asta cred că ar fi soluția, exceptare care să vizeze deopotrivă proiectele culturale cuprinse în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Europeană a Culturii, dar și instituțiile de cultură și service publice care produc sau care finanțează evenimente culturale și care, indiferent de subordonare, își desfășoară activitatea în municipiul Timișoara. Pentru că noi nu vorbim aici doar de instituțiile care țin de municipiul Timișoara sau de o anumită autoritate, că sunt în egală măsură afectate și instituțiile care se află în subordinea ministerului sau instituțiile care se află în subordinea Consiliului Județean”, spune Lucian Vărșăndan.

Directorul Filarmonicii Banatul din Timișoara, Ovidiu Andriș, anunță că va fi redactat un document în acest sens întrucât reducerile bugetare afectează spectacolele deja planificate.

“Vom redacta un document unde sper ca cât mai mulți colegi de-ai noștri să-l semneze și sperăm ca undeva la finalul acestei săptămâni să putem să și transmitem să existe și o formă scrisă acestui apel. Îmi doresc foarte mult ca acest lucru să se rezolve cât mai repede, pentru a nu afecta această planificare”, spune Ovidiu Andriș.

Ordonanța 34 prevede reducerea cu 10% a cheltuielilor pe acest an la capitolul bunuri și servicii. Drept urmare, instituțiile culturale din oraș riscă să anuleze evenimente care nu s-ar mai putea derula în condiții optime.

 

Articole asemănătoare

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

o oră ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

2 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

2 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

2 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

7 ore ago

Acces mai sigur spre Cascada Lolaia din Retezat

Accesul turiștilor spre una dintre cele mai mari atracții turistice din județul Hunedoara este mai…

9 ore ago