Bienala Art Encounters se deschide vineri, la Timișoara, și reunește zeci de artiști români și străini

Cea de-a cincea ediție a bienalei Art Encounters se deschide vineri, la Timişoara, cu o serie de evenimente de excepţie. Peste 60 de artiști români și internaționali expun în spații convenţionale dar și inedite.
Bienala Art Encounters, care se va desfășura în perioada 19 mai – 16 iulie în Timișoara, este cel mai mare festival de artă contemporană organizat vreodată în România. Timp de două luni de zile, Timișoara se va transforma într-un mare muzeu de artă, unde peste 60 de artiști din țară și străinătate vor expune în spații expoziționale convenționale și neconvenționale sau în galerii de artă. Art Encounters este unul din cele mai mari proiecte culturale din Europa de Est și a fost inițiat în 2015 de omul de afaceri Ovidiu Șandor.
“Într-adevăr, vineri se deschide cea de-a cincea ediție a Bienalei Art Encounters, o ediție care se nimerește să fie în acest an foarte special pentru Timișoara Capitală Culturală. Ne bucurăm că bienala poate să contribuie la programul acestui an. De data asta, o bienală care se uită la relație dintre artă și tehnologie, arta și știință și modul în care aceste două sisteme, dacă vrem de gândire, ne prezintă lumea”, spune Ovidiu Șandor, președintele Fundației Art Encounters.
Ca de fiecare dată, Art Encounters are darul să redeschidă spații. Acum cinci ani s-a deschis Cazarma U. Iar acum cel mai așteptat moment este la Castelul Huniade.
“Ne bucurăm că din nou vom redeschide publicului niște spații care nu au mai fost de mult vizitabile, inclusiv un spațiu la Castelul Huniade. E vorba de un spațiu la parterul castelului, care a fost curățat, igienizat, în care noi inserăm o serie de lucrări de artă. Și cei de la Faber s-au extins cu niște spații în curtea lor. Ne-au pus la dispoziție un astfel de spațiu, care, din nou, e folosit pentru prima dată pentru cultură, așa cum, sigur, sunt o serie de alte spații deja uzuale pentru evenimente culturale, garnizoana din Piața Libertății, Muzeul de Artă, MultipleXity, câteva spații aicea la Fundația Art Encounters și în cadrul complexului ISHO.
Intitulată “My Rhino is not a Myth” (Rinocerul meu nu este un mit), bienala îl va avea drep curator pe Adrian Notz. Deschidere a oficială va avea loc vineri, de la ora 16:00 în complexul ISHO. Va fi un weekend foarte plin, spune directorul artistic al bienalei Art Encounters, Diana Marincu.
“Încep tururile ghidate, acest maraton la care vă invităm pe toți pentru a afla în direct de la sursă, de la curatori și de la artiștii care se vor afla în stații mai multe detalii despre lucrările lor. Sâmbătă, o conferință interesantă apropo de lumea digitală, care va fi susținută de Alfredo Cramerotti și Auronda Scalera și se va desfășura la Muzeu de Artă din Timișoara, performance realizat de Arantxa Etcheverria, BABEL, la Faber, care se va întâmpla sâmbătă seara. Tot sâmbătă, un party SPONTAN FEST x ART ENCOUNTERS, în același spațiu de la Faber. Duminică începem puțin mai lejer ziua oferindu-vă ocazia să-i cunoașteți pe artiști, să le puneți întrebări, să interacționați cu ei informal, în cadrul unui picnic la Uzina de Apă Urseni”, spune Diana Marincu.
O componentă importantă a Bienalei Art Encounters este programul de mediere, care va include cursuri pentru copii, tururi ghidate ale expozițiilor, cursuri de introducere în arta contemporană pentru adulți și tururi tematice.

Ascultați reportajul realizat de Ștefan Both.

Articole asemănătoare

CNAIR preia construcția sensului giratoriu de pe centura Lugojului

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, a anunțat că proiectul de construire a sensului giratoriu de pe…

4 ore ago

Lotul Lugoj-Timișoara, cel mai avansat din proiectul de modernizare a cării ferate din vestul țării

Lucrările la calea ferată între Lugoj și Timișoara sunt cele mai avansate de pe toate…

4 ore ago

Opera Națională Română din Timișoara în concerte de gală, la The Royal Concertgebouw din Amsterdam

Opera Națională Română din Timișoara a fost invitată să susțină o serie de trei concerte,…

4 ore ago

CSM Oradea a provocat prima înfrângere Clujului și a relansat finala de baschet

CSM Oradea a fructificat avantajul terenului propriu în partida a treia din finala Ligii Naționale.…

6 ore ago

Festivalul Narciselor de la Sălaşu de Sus, la o nouă ediţie

O nouă ediţie a Festivalului Narciselor are loc, sâmbătă şi duminică, în comuna Sălaşu de…

12 ore ago

Noaptea muzeelor: Video-mapping la Castelul Corvinilor și protest în mai multe muzee din județul Hunedoara

Noaptea Muzeelor se va desfășura, în această seară, în muzeele din județul Hunedoara, însă în…

12 ore ago