Ascultă Radio Timișoara Live

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică

Corala feminină „Carmina Dacica” marchează 60 de ani de activitate artistică neîntreruptă. Interviu cu prof. Flora Toth, dirijor al formației.

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică

Articol de Simona Stoița, 31 mai 2024, 10:40

La împlinirea a șase decenii de activitate artistică neîntreruptă, Corala feminină „Carmina Dacica”, dirijată de profesoara Flora Toth, va susține un concert de excepție, alături de două formații invitate: Corul Avocaților Baroului Timiș, dirijor Mihaela Codruța Niculescu, și Corala bărbătească „Epifania” din Timișoara, dirijor Florin Nicolae Șincari.

La pian: Laura Leontiuc.

Evenimentul va avea loc sâmbătă, 1 iunie 2024, începând cu ora 18:00, la Sala de concerte „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

INTERVIU: prof. Flora Toth, dirijor al Coralei feminine Carmina Dacica”

Corala feminină Carmina Dacica” a fost creată din nucleul unui grup vocal, în 1964, în urmă cu 60 de ani.

S-a impus în mișcarea corală națională și internațională.

Având un repertoriu bogat, piesele corale au fost alese în funcție de evenimentele la care am participat.

Spiritul formației Carmina Dacica” reprezintă dragostea pentru cântul coral, pentru muzică și artă.

avem spiritul dedicației pe altarul muzicii

Formația este alcătuită, în mare parte, din cadre didactice active și pensionate, femei doritoare de cânt coral, inginere, bibliotecare, IT-iste, avocate, casnice, oameni iubitori de frumos și de cânt coral.

De-a lungul anilor, în activitatea noastră am fost susținute de Inspectoratul Școlar Județean Timiș, de Primăria Municipiului Timișoara și, nu în ultimul rând, de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

dirijorul trebuie să transmită emoție

Dirijorul este persoana care pune în scenă o lucrare. Dă viață unei lucrări corale, prin dobândirea unor elemente muzicale de interpretare.

Elementele dirjorale sunt multiple.

Dirijorul trebuie să transmită emoție, atmosfera lucrării muzicale și bucuria cântării corale, a coeziunii vocilor, frumusețea și armonia muzicii corale.

Cu Corala Carmina Dacica” am parcurs un repertoriu foarte bogat, de o largă paletă stilistică, de la madrigalul renascentist până la creația corală contemporană, de la muzica sacră până la muzica laică.

Repertoriul l-am conceput întotdeauna în funcție de evenimentele la care urma să participăm.

mesagerul muzicii corale românești peste hotare”

Din 1990, de când am ieșit prima dată cu Corala Carmina Dacica” în străinătate, am avut în decursul anilor nenumărate participări la concursuri și festivaluri corale internaționale.

Am concertat în Ungaria, Germania, Franța, Olanda, Slovacia, Austria, Cipru, Italia, Elveția, Spania, Republica Cehă, Grecia, Polonia și Macedonia. În total, am fost de 27 de ori la festivaluri și concursuri internaționale.

Fiecare concert a însemnat multă pregătire, responsabilitate și emoții enorme pe scenă. Corala noastră a dat dovadă de fiecare dată de profesionalism, devenind mesagerul muzicii corale românești peste hotare”.

60 de ani de activitate artistică neîntreruptă

Această formație a fost dirijată de Mircea Idvoreanu, la începuturi, urmat de Damian Vulpe și Marius Tănăsescu, iar din 1986 am preluat conducerea formației, adică de 38 de ani.

Îmi face o deosebită bucurie și plăcere să lucrez cu minunata formație Carmina Dacica”!

În concertul aniversar de sâmbătă vom interpreta piese corale universale și prelucrări folclorice.

Numărul coristelor este între 30 și 38 de persoane. În momentul aniversării vor fi 35 de persoane pe scenă.

Va acompania, la pian, profesor Laura Leontiuc.

Vom avea invitate două coruri: Corul Avocaților Baroului Timiș, dirijor Mihaela Codruța Niculescu, și Corala bărbătească Epifania” din Timișoara, dirijor Florin Nicolae Șincari.

Vă invităm să participați la concertul nostru aniversar și vă așteptăm cu mult drag, sâmbătă, 1 iunie, ora 18:00, în sala de concerte a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara. (prof. Flora Toth, dirijor „Carmina Dacica”)

Carmina Dacica, dirijor Mircea Idvoreanu, Lugoj, 1974

am lucrat cu multă dăruire

Dorința de a face ceva sublim, de a face ceva dumnezeiesc, de a face ceva pe măsura așteptărilor, ne îndeamnă să cântăm bine, să ieșim cât mai des pe scenă și să încântăm publicul.

Eu am intrat coristă, în această formație, în anul 1972. Atunci dirijorul coralei a fost chiar directorul Liceului de Muzică, regretatul profesor Mircea Idvoreanu. Cred că și dânsul mi-a însuflat această dăruire și dragoste pentru muzică.

Carmina Dacica, dirijor Flora Toth, 1989

Peste câțiva ani, așa s-a întâmplat, am preluat eu conducerea acestei formații, deci din 1986, și am avut foarte multe satisfacții.

Am avut multe ieșiri pe scene atât în țară, cât și peste hotare. Ne-am prezentat nu numai la concursuri și festivaluri, ci și la concerte de diferite facturi (muzică sacră, prelucrări foclorice).

am văzut că muzica ne unește

Am învățat cam cum să iau pe fiecare în parte. Am experiență.

Înainte de a lucra cu acest cor feminin am avut și un cor de copii de vârstă fragedă, între 6 și 10 ani. A fost o experiență foarte bună pentru mine.

Am văzut că muzica ne unește și ne face mai buni, mai disciplinați. Dacă am reușit să „stăpânesc” copilași din clasele elementare, atunci de ce să nu reușim cu un cor de femei cunoscătoare de muzică?

Carmina Dacica, dirijor Flora Toth (Debrecen, Ungaria, 1990), prima participare la un concurs internațional

lucrăm ca un cor profesionist

În majoritate, doamnele și domnișoarele care vin în această formație au cântat ori la pian, ori la vioară, au făcut cândva un instrument.

În formația noastră nu poate să intre oricine”. Noi facem o selecție înainte.

Dacă vine cineva care dorește să cânte în cor, atunci este testat. Ce voce are, cântă curat, dacă are ureche muzicală și dacă știe să descifreze o partitură.

Lucrăm ca un cor profesionist, avem pretenții. De aceea și sună cum sună această formație, fiindcă ele știu că au de învățat o partitură.

Nu cântă „oricine” pe scenă, numai cine posedă partitura la perfecție. (prof. Flora Toth, dirijor „Carmina Dacica”, interviu Radio Timișoara)

Carmina Dacica, dirijor Flora Toth (Târgul de Paști, Timișoara, 9 aprilie 2024)

Corala feminină „Carmina Dacica” s-a înființat la Timișoara, în 1964, din nucleul unui grup vocal al Sindicatului învățământului.

La conducerea formației s-au succedat dirijorii: Mircea Idvoreanu, Damian Vulpe, Marius Tănăsescu.

Din 1986, Corala „Carmina Dacica” se află sub coordonarea profesoarei Flora Toth.

În componența coralei se regăsesc, preponderent, cadre didactice, dar și iubitoare de artă corală care provin din alte domenii de activitate.

Pentru activitatea profesională și scenică de înalt nivel, profesoarei Flora Toth i s-au decernat mai multe distincții.

În anul 2000, Flora Toth a primit Ordinul Național „Steaua României”, în Grad de Cavaler, distincție atribuită de Președintele Emil Constantinescu, în semn de recunoaștere și apreciere a întregii activități profesionale și culturale pe plan național și internațional.

În anul 2009 a primit Premiul „Pro Cultura Timisiensis”, distincție acordată de Consiliul Județean Timiș personalităților cu activitate deosebită în domeniul culturii.

În anul 2014 a primit „Diploma de excelență” din partea Primăriei Municipiului Timișoara, diplomă înmânată de primarul Nicolae Robu.

concerte în țară și în străinătate

Sub bagheta Florei Toth, Corala feminină „Carmina Dacica” a susținut concerte în țară, dar și peste hotare, în Ungaria, Germania, Franța, Olanda, Slovacia, Austria, Cipru, Italia, Elveția, Spania, Cehia, Grecia, Polonia, Macedonia.

A participat la concursuri și festivaluri naționale și internaționale.

A efectuat turnee în străinătate.

A realizat înregistrări pentru radio și televiziune.

Sursa foto/arhiva personală Flora Toth.

 

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono
Cultură marți, 28 mai 2024, 12:57

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono

Naționalul timișorean anunță că, în data de 14 iunie, organizează repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră...

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono
Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
Cultură sâmbătă, 25 mai 2024, 01:45

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara organizează, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Cariera de Cercetător din regiunea de Vest, o nouă...

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT
Cultură vineri, 24 mai 2024, 23:10

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă întâlnire din ciclul „Science Café”, avându-l invitat special pe Prof. Dr. Stephan...

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT
CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara
Cultură miercuri, 22 mai 2024, 12:06

CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara

Concursul de Interpretare „Classical and Folk Music International Competition”, ajuns la ediția a treia, se va desfășura, în perioada 24 –...

CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara
Cultură marți, 21 mai 2024, 12:46

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Filarmonica „Banatul” Timișoara invită publicul la concertul simfonic susținut de Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”,...

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”
Cultură luni, 20 mai 2024, 15:28

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei moderator va fi profesorul și scriitorul Mircea...

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT
Cultură luni, 20 mai 2024, 14:30

Muzeul de Artă din Timișoara lansează “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”

Muzeul Naţional de Artă Timişoara deschide “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”, un proiect iniţiat în anul TM2023. “Bufetul...

Muzeul de Artă din Timișoara lansează “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”
Cultură luni, 20 mai 2024, 12:16

Dialog cu Ioan Holender, la Opera Națională Română din Timișoara

Creația în bronz a sculptorului Péter Jecza, realizată cu ani în urmă, îl înfățișează pe baritonul Ioan Holender, una dintre cele mai...

Dialog cu Ioan Holender, la Opera Națională Română din Timișoara