Ascultă Radio Timișoara Live

Concursul Euroregional de Corzi Grave BANATISSIMO, la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

Concursul Euroregional de Corzi Grave BANATISSIMO, la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii 2023

Articol de Simona Stoița, 22 aprilie 2023, 22:27 / actualizat: 24 aprilie 2023, 9:41

Concursul Euroregional de Corzi Grave BANATISSIMO – in memoriam Marian Uțanu, ediția a patra, se va desfășura, în perioada 27 – 29 aprilie 2023, la Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Organizatori: Liceul de Artă „Ion Vidu”, Inspectoratul Școlar Județean Timiș, în colaborare cu Asociația Compania Volutarte.

Concursul Euroregional de Corzi Grave BANATISSIMO se adresează elevilor din clasele I – XII, de la unități de învățământ preuniversitar vocațional specializat (muzică), de stat sau privat, din regiunea DKMT, și este dedicat instrumentelelor – coarde grave: violă, violoncel, contrabas, chitară și harpă.

Gala laureaților va avea loc sub forma unui recital, în care vor evolua concurenții care au obținut 100 de puncte, dar și laureații cu premiul întâi, iar la finalul recitalului de gală va fi desemnat câștigătorul Marelui Premiu și al Trofeului „Banatissimo”, ediția a patra, 2023.

Trofeul Concursului Euroregional de Corzi Grave BANATISSIMO – in memoriam Marian Uțanu, conceput de conf. univ. dr. Remus Rotaru, este, în premieră, printat 3D, în laboratoarele de design ale Facultății de Arte și Design din cadrul Universității de Vest din Timișoara, cu contribuția doctorandului Alexandru Mihai – muzician.

Juriul concursului va reuni personalități muzicale din România, Elveția, Ungaria și Serbia.

Presedintele juriului: conf. univ. dr. Cristian Ladislau Andriș (Romania-Elveția), violist cu reputație internațională, UVT – Facultatea de Muzică și Teatru.

Președinte de onoare al concursului: conf. univ. dr. Gabriel-Vicențiu Almași, compozitor, UVT – Facultatea de Muzică și Teatru.

Se vor acorda premii în valoare de peste 4000 lei.

Coordonator, inițiator al concursului: prof. dr. Adrian Mardan, președinte al Asociației Compania Volutarte.

„Prin Concursul Euroregional de Corzi Grave BANATISSIMO – in memoriam Marian Uțanu, aflat la a patra ediție sub această titulatură, și la a XI-a de drept, se urmărește continuarea tradiției competiționale și educaţia continuă, prin muzică, obiectivul educaţional fiind cunoaşterea şi interpretarea repertoriului universal şi românesc într-o manifestare cultural-artistică de scenă, unde muzica instrumentală este reprezentată prin instrumentele caracteristice secțiunii de corzi grave: violă, violoncel, contrabas, chitară și harpă, ale căror sunete izvorăsc din îndemânarea, talentul și munca tinerilor învățăcei, atât aflați la început de carieră muzicală, cât și mai experimentați, care se află în anii terminali ai liceului și, desigur, cârmuiți cu abnegație, asiduitate și pricepere de dascălii lor de la clasă” spune Adrian Mardan, coordonator și inițiator al concursului.

Prof. dr. Adrian Mardan cu detalii despre Concursul Euroregional de Corzi Grave BANATISSIMO – in memoriam Marian Uțanu, interviu pentru Radio Timișoara:

„Acest proiect are un istoric aparte, din trei puncte de vedere. Titulatura se trage de la primele două ediții ale Festivalului Internațional de Corzi Ciupite, desfășurate la Sala „Mihai Perian” a Liceului „Ion Vidu” din Timișoara, în anul 2012, respectiv 2013, dovedindu-se un real succes, atât prin numărul mare de participanți din Serbia, Ungaria, Italia și România, cât și al instituțiilor de marcă implicate în proiect: Filarmonica „Banatul” din Timișoara, Universitatea de Vest din Timișoara, prin Facultatea de Muzică și Teatru, Facultatea de Arte și Design, împreună cu Liceul de Artă „Ion Vidu” (la vremea aceea Colegiul Național de Artă „Ion Vidu”) și Liceul de Arte Plastice din Timișoara.

Până la situația de lockdown (2020, 2021), a perioadei pandemice, de-a lungul celor șapte ediții consecutive, ultima fiind în anul 2019, cele cinci instrumente ale corzilor grave au fost parte integrantă la început din Concursul Euroregional „Alma Cornea Ionescu” (2013, 2014), apoi concursul a fost alipit de Concursul Euroregional de Vioară și Corzi Grave „EUGEN CUTEANU” (2015-2019). Odată cu această scindare, cu ocazia ediției din 2022, cumva firească, reflectând la cadrul de organizare a mai multor competiții de aceeași factură, implicit olimpiada națională de profil artistic muzical, se poate vedea limpede cum corzile grave sunt o categorie de sine stătătoare. Astfel, ne-am propus a le oferi tinerilor pretendenți, dar și publicului meloman, un cadru competitiv natural și îmbietor, caracteristic acestor instrumente pline de sonorități muzicale distinctive, unice prin idiomuri acustice și rezonanțe.

Începând cu ediția a treia, din 2022, ne-am dorit să păstrăm vie în memoria noastră activitatea profesorului și artistului interpret, contrabasist, Marian Uțanu, care a fost pentru mulți ani șeful de catedră a corzilor grave de la „Ion Vidu”, reprezentându-ne în diferite comisii de specialitate la concursuri și olimpiade naționale, fiind un reputat profesor de contrabas, cu rezultate deosebite atât naționale cât și internaționale, având elevi răspândiți prin multe colțuri din Europa, de asemenea prestând și ca interpret la partida de contrabas din cadrul Filarmonicii „Banatul” din Timișoara.

Scopul proiectului este creşterea capacităţii Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara de a organiza, desfăşura, promova şi evalua concursuri şi festivaluri care aduc în prim plan manifestări cultural-artistice de anvergură, inovative și tematice, atât în rândul elevilor, cât şi al cadrelor didactice din învăţământul preuniversitar, ca o premisă a unei educaţii performante și de înaltă ținută.

Argumentul competiției propuse constă în schimbul de experiență, esențial, și dorința de relaționare în exprimare și dezvoltarea tânărului interpret în postura scenică, contactul cu culturi și școli diferite de spațiul românesc, explicit celui maghiar și sârbesc, abordarea într-un cadru selectiv și de performanță a unor repertorii complexe și în primă audiție – o nevoie stringentă după o perioadă fatidică a experienței noastre umane, unde originalitatea interpretării și oportunitățile rezultate din ponderea premiilor vor sta chezășie în progresul și asceza personalităților artistice viitoare.

Premiile vor fi acordate în exclusivitate de către juriu, deciziile acestuia fiind definitive şi incontestabile. Pentru fiecare categorie-instrument se vor acorda Premiul I (97-100 puncte), Premiul II (94-96 puncte), Premiul III (90-93 puncte), menţiuni şi premii speciale (sub 89 de puncte). În vedere jurizării se va ține cont de calitățile tehnice, interpretative și de expresivitate, originalitatea interpretării, cât și de respectarea partiturii.

Festivitatea de premiere și Gala Laureaților se vor desfășura în ultima zi de concurs. În recitalul de gală participă elevii care au obținut punctajul maxim, de 100 puncte, și laureații premiului întâi, doar unul dintre aceștia fiind câștigătorul trofeului „Banatissimo”, ediția a patra.

De asemenea, se vor acorda premii I, II, III, mențiuni și premii în bani, pentru fiecare categorie de instrument, după cum urmează: cinci Premii de Excelență, cinci Premii onorifice pentru originalitatea interpretării, cinci Premii Speciale ale Juriului.

Se va acorda Marele Premiu și Trofeul „Banatissimo”, celui ales dintre toți concurenții instrumentelor reprezentate în Gala laureaților.

În premieră, trofeul este realizat la o imprimantă 3D, după un concept grafic și design  semnate de lect. univ. dr. Remus Rotaru, prodecan la Facultatea de Arte și Design – Universitatea de Vest Timișoara.” (Adrian Mardan)

AUDIO/ prof. dr. Adrian Mardan, coordonator și inițiator al Concursului Euroregional de Corzi Grave BANATISSIMO – in memoriam Marian Uțanu:

Organizatori și membrii juriu:

Prof. Oana Codruța Tomescu  – Inspector Școlar – Arte, Inspectoratul Școlar Județean Timiș

Prof. Patricia Vlad – Director Liceul de Artă „Ion Vidu”, Timișoara

Prof. dr. Daniel Zah – Director adjunct Liceul de Artă „Ion Vidu”, Timișoara

Președintele juriului: conf. univ. dr. Cristian Ladislau Andriș, Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru, Timișoara.

Președinte de onoare al concursului: conf. univ. dr. Gabriel-Vicențiu Almași, Universitatea de Vest – Facultatea de Muzică și Teatru, Timișoara.

Coordonator și inițiator concurs: prof. dr. Adrian Mardan – responsabil catedra de corzi grave Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, președinte Asociația Compania Volutarte.

Foto credit: David Ștefan Mardan. Foto credit – Trofeul Banatissimo: Remus Rotaru.

Articol de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara
Cultură marți, 9 aprilie 2024, 19:01

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum

Proiectul de conservare a sitului arheologic Tibiscum a obținut finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului. Fondurile vor fi folosite...

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum
Cultură vineri, 5 aprilie 2024, 10:26

„riTM în Banat” cu Ansamblul PERCUTISSIMO, periplu muzical în premieră

„riTM în Banat” este un periplu muzical, în premieră, de promovare a apropiatei ediții, cea cu numărul 48, a Festivalului Internațional...

„riTM în Banat” cu Ansamblul PERCUTISSIMO, periplu muzical în premieră
Cultură marți, 2 aprilie 2024, 12:11

Medalion OLA GJEILO, concert-eveniment al Corului „Ion Românu” de la Filarmonica „Banatul”

Corul „Ion Românu” al Filarmonicii „Banatul” Timișoara, sub conducerea dirijorală a maestrului IOSIF TODEA, va susține un concert coral...

Medalion OLA GJEILO, concert-eveniment al Corului „Ion Românu” de la Filarmonica „Banatul”