Cultură

Ecouri la expoziția Brâncuși 2023. Tur ghidat – 1. Ecorșeul

Indiferent că ați văzut sau nu  Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”, vă invităm la un TUR GHIDAT virtual. Comentariul aparține Dariei Ghiu, iar vocea – lui Florin Piersic Jr.  și este produs de Radio România Cultural.
Este chiar comentariul pe care l-ați putut asculta și la eveniment, scanând codurile QR din fiecare sală.

Tur ghidat – 1. Ecorșeul

Lansăm episodul I, dedicat primei săli, cea în care a fost expus ECORȘEUL, chiar de Ziua Brâncuși, pe 19 februarie 2024.

Audio: Radio România Cultural   Video: Liviu Dumitru (Radio Timișoara)

“Ecorșeul”   rămâne la Muzeul Național de Artă din Timișoara până anul viitor

Muzeul Național de Artă din Timișoara a anunțat la începutul lunii februarie că lucrarea rămâne în Palatul Baroc până anul viitor. Lucrarea aparține Colegiului Național “Carol I” din Craiova, iar proprietarul și-a dat acordul pentru împrumutul operei. Poate fi văzută în cadrul Depozitului Vizitabil din cadrul Galeriei de Artă Bănățeană și Artă Modernă Românească, situată la etajul I al Palatului Baroc.

“Ecorșeul”  este o imagine a corpului uman fără piele reprezintă primul proiect care i-a adus notorietate lui Constantin Brâncuși. Lucrarea este rezultatul colaborării dintre Constantin Brâncuși și doctorul Dimitrie Gerota. A fost finalizată în anul 1902, fiind realizat în cinci exemplare distribuite la diferite instituții din țară.

“Lucrarea expusă la Muzeul Național de Artă Timișoara este realizată din ghips policrom, pictat cu atenție pentru a delimita suprafețele anatomice. Punctul de pornire l-a reprezentat statuia antică a lui Hermes/Antinous Capitolinul, sugerând încă de la început raportarea maestrului la Antichitatea clasică elenistică și romană. Lucrarea este realizată dintr-o singură piesă (cu excepția brațelor) și este montată pe un soclu cu un contrafort metalic”, transmite Muzeul Național de Artă.

Pe 10 ianuarie 2024 a fost lansat volumul  „O întâlnire astrală: Dimitrie Gerota – Constantin Brâncuşi. Povestea Ecorşeului” a reputatului profesor Irinel Popescu.

Expoziția „Brâncuși: surse românești și perspective universale”

Expoziția a fost organizată de Muzeul Național de Artă Timișoara, Fundația Art Encounters și Institutul Francez din România. A fost vizitată la Muzeul Național de Artă din Timișoara, între 30 septembrie 2023 – 28 ianuarie 2024, de peste 130.000 de persoane.

Curatoriată de Doina Lemny, expertă în viața și opera lui Constantin Brâncuși, expoziția a beneficiat de împrumuturi excepționale de la Centre Pompidou din Paris, Tate din Londra, Fundația Guggenheim din Veneția, Muzeul Național de Artă al României și Muzeul de Artă Craiova, dar și din câteva colecții particulare. Au fost în jur de 100 de lucrări semnate Constantin Brâncuși: sculpturi, desene și fotografii, care au creat un interesant dialog peste timp.

Doina Lemny, alături de Filip Petcu – directorul Muzeului de Artă din Timișoara, au fost invitații Mihaelei Ioncelescu, în direct la Radio Timișoara, înainte de a începerea evenimentului:

 

Alături de lucrările sale emblematice Muza adormită, Pasărea în văzduh, Măiastra sau Domnișoara Pogany, expoziția a prezentat și o inedită selecție de fotografii și fragmente filmate chiar de către artist.

Pagina oficială a evenimentului

(va urma)

Articole asemănătoare

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un…

8 ore ago

Anca Todoni va întâlni o favorită la Roland Garros

Jucătoarea timișoreană Anca Todoni va juca în premieră la un turneu de Mare Șlem, la…

10 ore ago

Iepurii gigantici ai unui crescător din Banat ajung în Anglia

Patru iepuri gigantici au ajuns în Marea Britanie. Este vorba despre o primă comandă plasată…

10 ore ago

Centru pentru persoane cu dizabilități la Lugoj. Proiectul costă 1 milion de euro

Proiectul are ca scop construirea unui așezământ, care va fi dotat cu toate facilitățile. Centrul…

10 ore ago

Timișoreanul Vlad Dragomir a câștigat Cupa Ciprului

Românii Vlad Dragomir (25 de ani) și Adrian Rus (28 de ani) au cucerit Cupa Ciprului cu Pafos. În finală, Pafos a învins…

11 ore ago

Florentina Iușco, personal best și calificare la Campionatul European

Rezultat excelent pentru atleta Florentina Iușco de la CSM Deva, la a 69-a ediție a…

16 ore ago