Categorii: Cultură

EXCLUSIV La Timișoara ajunge expoziția Comunismul în România. Interviu cu Radu Preda, președintele IICCMER

Foto: Facebook

În această toamnă, sub egida Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, în baza unui protocol cu Primăria Municipiului Timişoara, la Bastionul Theresia va poposi expoziţia foto – documentară „Comunismul în România”, cea mai mare expoziţie mobilă din România ultimilor treizeci de ani.

Lansată în 2016, expoziţia „Comunismul în România” include peste 100 de panouri cu informaţii filtrate istoric şi a mai fost găzduită de Biblioteca Naţională din Bucureşti, iar în an centenar de Palatul Culturii din Iaşi. În cadrul expoziţiei de la Timişoara vor fi organizate dezbateri pe teme de istorie recentă, sub forma dialogului dintre generaţii.

Noi, şi-n an centenar, trebuie să ne gândim foarte serios şi nu doar statistic, ci la nivel şi calitativ, nu doar catitativ, că suntem într-o situaţie ingrată. Din cei 100 de ani, peste jumătate noi i-am petrecut în regimuri autoritariste de abuzuri şi de crime! Tinerii poate nici nu mai ştiu contextul în care ei s-au născut liberi. Atunci când vorbim despre crimele comunismului, nu vorbim în metafore! Mizăm pe construirea unui narativ – obiectiv în legătură cu istoria comunismului. Lipiţi cu nasul de geamul istoriei, nu înseamnă că vedem mai bine!… La 30 de ani de la căderea comunismului, noi nu suntem încă în posesia unui narativ istoriografic legat de perioada comunistă. Nu suntem încă în această situaţie de a vorbi clar şi fără patimă despre această perioadă în termeni istoriografici decenţi. Este o misiune morală a noastră, etică, de a aduce aminte asupra faptului că orice drept, orice libertate are un preţ! Faptul că nu l-ai plătit tu, nu înseamnă că nu l-au plătit alţii! Formula în care cred foarte mult e că noi trăim o libertate plătită în avans, cu dobânzile la zi. Misiunea noastră este şi una nu doar orientată către trecut, ci şi una orientată către viitor. Suntem încă în situaţia în care statul de drept în România, democraţia în România nu pot avea fundamente solide până când nu vom cunoaşte toate aceste orori. Justiţia umană este provizorie şi incompletă. Însă, a nu face nimic pentru a o face posibilă, chiar dacă este limitată, este un act de laşitate care ne costă! Un stat democratic şi liber nu se poate baza pe victime şi pe călăi pe care nu-i cunoaşte. A le şti deja numele este şi ea o formă de justiţie. Memoria rămâne singura şi cea mai eficientă formă de dreptate! Acest mare cuvânt – libertatea – pentru care s-a şi murit şi-n decembrie ’89 este darul cel mai preţios! Pentru libertate s-a murit masiv, s-a suferit masiv! Această suferinţă, imaterială, reprezintă un patrimoniu. Nu am abandonat ideea ca la anul, în 2019, când se împlinesc 30 de ani de la căderea comunismului în majoritatea ţărilor din Europa centrală şi de est, să depunem un dosar comun la UNESCO, pentru a declara suferinţa milioanelor de oameni din perioada comunistă drept „Patrimoniu cultural imaterial al umanităţii”!, spune Radu Preda –  Preşedinte Executiv al Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc.

Despre programele educaţionale şi parteneriatele muzeale, despre proiectele de construire a spaţiilor memorial-informative şi despre iniţiativele Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului şi Memoria Exilului Românesc, vorbeşte, în exclusivitate pentru Radio Timişoara, Radu Preda –  Preşedinte Executiv al IICCMER. Dialogul realizat de Simona Stoiţa va fi difuzat în emisiunea „Cultura la doi paşi”, marţi, 2 octombrie, după ştirile orei 19:00.

Articole asemănătoare

Obiectiv ratat: CSM Oradea pierde și cu Steaua București

Handbaliștii de la CSM Oradea au pierdut și meciul al doilea meci al barajul de…

3 ore ago

Data la care va fi dată în folosință noua maternitate a Spitalului Judeţean din Timişoara

Noua maternitate a Spitalului Judeţean din Timişoara va fi fi dată în data 31 august,…

3 ore ago

România începe cursa pentru o dublă istorică, Mondial–European | VIDEO

Echipa națională de minifotbal a României, campioană mondială, participă de astăzi la o nouă ediție…

7 ore ago

Cronica unui eșec cu repetiție: handbalul de la CSM Deva | AUDIO

Echipa feminină de handbal CSM Deva a ratat, pentru al doilea sezon consecutiv, promovarea în…

7 ore ago

România bate Finlanda, revenind de la 0-2

Naţionala masculină de volei a României a învins dramatic formaţia Finlandei, cu scorul de 3-2…

8 ore ago

Vremea în Banat și Crișana, la final de săptămână

Astăzi, vremea va fi caldă. Cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate în prima…

11 ore ago