Categorii: Cultură

Expoziţia NeoNlitic 3.0, la Casa Artelor din Timişoara

Cea de-a treia ediţie a proiectulului NeoNlitic propune o nouă iniţiativă internaţională complexă, cu documentări pe teren în situri şi muzee arheologice din România, Serbia şi Grecia.

Proiectul include şi o expoziţie itinerantă în care 24 de artişti, din cele trei ţări, expun lucrări de mixed media, instalaţii luminoase, sculpturi din lemn, răşină, metal, picturi, obiecte din ceramică şi material textil, animaţie şi video mapping, toate creaţiile având ca sursă de inspiraţie motivele estetice ale culturilor preistorice Sesklo,Vinca şi Starčevo-Körös.

Artiştii care expun sunt: Alex Manea (RO), Jelena Petrovic (SRB), Ion Alexandru (RO), Niko (GR), Dana Catona (RO), Ana-Maria Panaitescu (RO), Dana Simion (RO), Cezar Lăzărescu (RO), Semantix (RO), Darko Trajanovic (SRB), Milorad Stajcic (SRB), Alexandru Daniel Florea (RO), Vlad Basarab (RO), Yannis Didaskalou (GR), Alma Gyovai (RO), Gabriela Monica Tîrziu (RO), Dejan Mrdja (SRB), Georgia Orfanidou (GR), Jelena Popovic (SRB), Alexandru Răduţă (RO), Valentina Savić (SRB), Valentin Soare (RO), Radomirka Siljanoski (SRB), Daniel Loagăr (RO), Andrei Cornea (RO).

„Prima ediţie NeoNlitic s-a cristalizat în 2018, când cei de la atelierul Wood Be Nice, ca urmare a unei documentări, şi-au dat seama că această zonă de istorie ce ţine de civilizaţiile neolitice nici măcar nu este foarte învăţată la şcoală; în manualele de istorie din şcoli se dezvoltă prea puţin această perioadă. În 2018 am avut prima expoziţie la Bucureşti, urmată de încă trei, la Timişoara, Braşov şi Buzău. Publicul a primit extraordinar de bine această iniţiativă. După ce s-au încheiat expoziţiile itinerante, a venit ideea de a explora ce se întâmplă cu civilizaţiile neolitice care inspiraseră proiectul iniţial, Hamangia şi Cucuteni, şi în alte ţări din împrejurimi. Documentările pe teren au mers mai departe, în 2020, în Ucraina şi Bulgaria. Au fost expoziţii în cele trei ţări (România, Ucraina, Bulgaria), care au reunit zeci de artişti, zeci de lucrări. Anul 2021 ne-a adus în faţa documentării altor trei culturi: Vinca, Starčevo-Körös şi Sesklo, din România, Serbia şi Grecia. Avem 24 de artişti care expun lucrări, de la instalaţii luminoase, mixed media, sculptură, obiecte din ceramică, până la animaţie şi video mapping, inspirate de motivele estetice ale culturilor preistorice, dar reinterpretate cu materiale şi tehnici de lucru moderne. Ne-am bucurat să descoperim Muzeul din Zrenjanin (Serbia), iar la expoziţie publicul a fost precaut, dar prezent. Urmează ca în noiembrie să ducem expoziţia în Grecia, la Thessaloniki. Curatorul expoziţiei, încă de la prima ediţie, este Mihaela Ion, manager cultural cu foarte mulţi ani de experienţă  Cred că privind aceste motive, fie ele tradiţionale sau reinterpretate, ne aduc pur şi simplu mai aproape de noi şi de rădăcinile noastre. Cred că nici măcar nu trebuie să le descifrăm, cât să ni le reamintim. Le recomand celor care au puţin timp disponibil să-şi dea acest timp de a privi şi de a interioriza o lucrare de artă care poartă în sine motive existente în noi şi, astfel, o accesibilizează mult mai tare. Credem în demitizarea ideii că arta este pentru elită şi că e ceva foarte greu de înţeles. Arta ne mişcă şi trebuie să o lăsăm să facă asta” mărturiseşte Anca Spiridon, unul dintre managerii proiectului NeoNlitic.

Expoziţia NeoNlitic 3.0 este deschisă, până în 31 octombrie, la Casa Artelor din Timişoara.

Detalii despre cea de-a treia ediţie NeoNlitic, în dialogul realizat de Simona Stoiţa cu Anca Spiridon, PR Specialist, responsabil comunicare şi promovare proiect.

Expoziţia NeoNlitic este susţinută de Mihaela Ion, curatorul NeoNlitic, manager cultural cu o experienţă de peste 15 ani în domeniul industriilor creative şi culturale internaţionale, doctor în istoria artei, Anca Spiridon (comunicare şi promovare), Cristina Elena (editor şi social media) şi Cora Manole (editor).

Concluziile în urma documentării de teren din cele trei ţări (România, Serbia şi Grecia), în care se desfăşoară cea de-a treia ediţie a proiectului, şi prezentări ale artiştilor participanţi sunt publicate pe canalele de comunicare ale proiectului: facebook NeoNlitic şi Instagram NeoNlitic.

(sursa foto: organizator proiect NeoNlitic)

Articole asemănătoare

Două finale și o semifinală în familia Todoni, într-o singură zi

Timișoreanca Anca Todoni s-a oprit în semifinalele probei de simplu la Troisdorf (Germania, W50). Sportiva…

39 de minute ago

Vremea în Banat și Crișana

Astăzi, vremea va fi caldă și în general frumoasă în cursul zilei, când cerul va…

3 ore ago

AUDIO / Ghiroda domină Bihorul, Motan „egalează”

Partida de pe arena „Emilian Pavel” a fost sub controlul gazdelor, care au condus cu…

12 ore ago

85% stadiul de execuție la centura Timișoara Sud

Lucrările la varianta de ocolire Timișoara Sud au ajuns la un stadiu de execuție de…

16 ore ago

Avocatului Poporului din Timișoara reia audiențele în teritoriu

Biroul Teritorial al Avocatului Poporului din Timișoara reia audiențele în teritoriu. Reprezentanții Biroul Teritorial al…

16 ore ago

Aglomerație la vămile Nădlac 1 și Nădlac 2

Șoferii de autoturisme au de așteptat mai bine de o oră pentru a trece frontiera…

16 ore ago