Festivalul „Zilele Școlii Muzicale Timișorene”, ediție aniversară, la Timișoara

Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara, împreună cu Inspectoratul Școlar Județean Timiș, organizează, în perioada 10 – 12 noiembrie 2022, Festivalul „Zilele Școlii Muzicale Timișorene”, ediția a XX -a, la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu” din Timișoara.

Ediția aniversară a Festivalului „Zilele Școlii Muzicale Timișorene” va include un spectacol muzical-artistic, un recital de muzică de cameră și un simpozion.

Coordonatori de proiect: prof. Patricia Vlad – Director, Liceul de Artă „Ion Vidu”; prof. dr. Daniel Zah, Director adj., Liceul de Artă „Ion Vidu”.

„Inima comunității educațional-artistice vibrează în aceste zile sub auspiciile Festivalului „Zilele Școlii Muzicale Timișorene”, ediția a XX -a. În cadrul evenimentului, talentul, tinerețea și sinceritatea elevilor Liceului de Artă „Ion Vidu” vor pune în lumină, prin intermediul unui spectacol complex, ce înglobează arta dramatică, muzicală și coregrafică, una dintre principalele modalități de cunoaștere și de reflectare sensibilă a lumii și a frumuseții interioare a omului. Rostul celor ce se întâmplă într-un asemenea eveniment este să încurajeze și în acest mod afirmarea valorilor artistice, a creativității, a expresivității și a sensibilizării prin artă.” afirmă prof. Patricia Vlad și prof. dr. Daniel Zah, din partea Conducerii Liceului de Artă „Ion Vidu”.

Ediția actuală a Festivalului „Zilele Școlii Muzicale Timișorene” se deschide joi, 10 noiembrie 2022, ora 17, cu un spectacol muzical-artistic, pe scena Sălii de concerte „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”, susținut de Corul mixt și Corul pe voci egale ale liceului, sub conducerea prof. dr. Maria Gyuris.

Vor urma câteva momente de artă dramatică și coregrafică, atât dans clasic, cât și contemporan. Coordonatori momente teatrale: prof. Mirela Puia, prof. Cătălin Ursu, prof. Raul Baștean. Coordonatori momente coregrafice: prof. Carmen Cojocaru, prof. Adina Gheorghiu, prof. Alina Mihai, prof. Daiana Rusmir, prof. Brîndușa Vitan.

Programul va continua cu un moment folcloric vocal-instrumental, prezentat de elevii din clasele IX-XII, care studiază muzica vocal-tradițională românească. Coordonator: prof. Rodica Canțâr.

Prima seară din festival se va încheia cu evoluția Orchestrei simfonice a claselor IX-XII. Dirijor: prof. drd. Andreas Schein.

Vineri, 11 noiembrie 2022, ora 17, tot la Sala „Mihai Perian” a Liceului de Artă „Ion Vidu”, va avea loc un Recital de muzică de cameră. Coordonatori: prof. Teofil Buteică, prof. Adina Covaci, prof. Cristina Dan, prof. Georgiana Goloșie, prof. Roxana Maniu, prof. dr. Adrian Mardan, prof. Ioana Nistor, prof. Ilie Oberșterescu, prof. dr. Elena Popa, prof. drd. Andreas Schein, prof. dr. Zoltán Sztupar.

Sâmbătă, 12 noiembrie 2022, ora 10, se va desfășura, în format online, Simpozionul Național „Cunoaștere și sensibilizare prin artă” (ediția a II -a, online). Coordonatori: prof. Adelina Costăngioară, prof. Ema Lazăr-Dobrei, prof. Mariana Vadai.

Link acces: https://meet.google.com/ntn-oroj-gxg

„Vă invităm să fiți alături de noi la sărbătoarea comunității educațional-artistice, Festivalul „Zilele Școlii Muzicale Timișorene”, în perioada 10 – 12 noiembrie, ajuns, în acest an 2022, la ediția a XX –a.

Cunoașterea este principala activitate a sistemului educațional, deoarece constituie cheia existenței sociale, prin faptul de „a fi” și „a ști”. Însă, atunci când cunoașterea este legată de artă, ajungând pe tărâmul cunoașterii artistice, ea poate determina una dintre căile de adaptare a noilor generații la condițiile sociale actuale și de viitor.

De asemenea, educația cultural-artistică este o cale de autocunoaștere și o cale de a da sens unor trăiri, unor emoții, unor sentimente ale omului lăuntric .

La Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara sunt puse bazele artistice – baze de interpretare și de tehnică a execuției, se formează competențe și valori, dar, mai ales, caractere frumoase. 

Așadar, contribuția creativă a educației artistice atrage după sine un standard înalt de civilizație, și de multe ori transmitem părinților care își aduc copii la școala noastră: „Nu vă garantăm că toți elevii vor ajunge artiști, ci vă spunem că vor deveni oameni mai frumoși!” pentru că asta face cultura și arta în general; înfrumusețează și înnobilează ființa umană.” apreciază prof. dr. Daniel Zah, – Director adj., Liceul de Artă „Ion Vidu” din Timișoara (interviu pentru Radio Timișoara).

Sursa info/foto: Conducerea Liceului de Artă „Ion Vidu”, Timișoara. Foto Daniel Zah – arhivă personală.

Pagină îngrijită de Simona Stoița, realizator Radio Timișoara.

 

Articole asemănătoare

Acces mai sigur spre Cascada Lolaia din Retezat

Accesul turiștilor spre una dintre cele mai mari atracții turistice din județul Hunedoara este mai…

47 de minute ago

Pleacă și Căpusă de la UTA. Ce să mai înțelegi?

43 de jucători, dintre care 25 de debutanți a folosit UTA în campionatul recent încheiat.…

2 ore ago

Ministrul transporturilor, despre lucrările la linia ferată care traversează Timișoara: Am semne de întrebare

Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, spune că are emoții dacă lucrările la calea ferată vor fi…

2 ore ago

Ambele echipe de la CSS Bega Timișoara se bat pentru locul al cincilea

Două echipe de volei de la CSS Bega Timișoara participă în aceste zile la turneul…

2 ore ago

AUDIO / Vestul Olimpic, episodul 20: Herta Anițaș

Fiind mai înaltă decât fetele din clasa ei, a fost atrasă oarecum firesc de handbal,…

3 ore ago

Traficul greu este restricționat timp de două zile în Ungaria

Autoritățile de frontieră din Ungaria anunță că, în cele două zile, nu este permisă circulația…

5 ore ago