Categorii: Cultură

Lucian Vărșăndan, directorul Teatrului German din Timișoara, despre reducerea cheltuielor în instituțiile de cultură: Nu ar trebui excluse nici demersuri juridice

Actori, regizori, directori de teatre mari și mici reclamă propunerea Guvernului de reducere a chelutieilor instituțiilor de cultură la sub 7,5%.

Sunt nemulțumiri și legate de faptul că anumite instuții care au sub 50 de angajați urmează să fie reorganizate sau să fuzioneze cu altele.

A fost semnată o petiție online și a fost înaintat și un memoriu premierului și ministrului culturii semnat de Uniunea Teatrală din România și de aproximativ 50 de manageri de teatre din țară, printre care managerul Teatrului German din Timișoara, Lucian Vărșăndan.

“O delegație formată din reprezentanți ai Uniunii Teatrale din România și ai directorilor de teatru au avut ieri o întâlnire la Guvern, o întâlnire preliminară. Ar urma să aibă loc o nouă întâlnire. Pe de o parte, sunt aceste demersuri pentru a se încerca exceptarea instituțiilor de cultură de la aplicarea acestei ordonanță de urgență, iar pe de altă parte, dacă ar fi să fie, nu ar trebui, cred, excluse nici demersuri juridice. Asta și pentru că, în urmă cu mai mulți ani a mai existat o ordonanță de urgență care dispunea, tot de la nivel central, că se desființează posturile. Acea ordonanță de urgență a fost declarată neconstituțională. După cum se știe, dacă o normă, o dată declarată neconstituțională, este inclusă într-un nou act normativ și acela va fi la rândul său neconstituțional”, explică Lucian Vărșăndan.

Managerul teatrului timișorean consideră ca nefiresc faptul că de la nivel central să se dispună câți bani ar urma să aloca o primărie instituțiilor lor de spectacole. Fiind vorba despre banii contribuabililor, nu există motiv ca nivelul maxim de alocare să fie decis în plan central.

Managerul Teatrului German de Stat din Timișoara, Lucian Vărșăndan, a mai subliniat la Radio Timișoara că finanțările pentru Cultură sunt extrem de mici, cultura fiind, alături de Educație, “cenușăresele” bugetului.

“Și în Timișoara, la fel ca în alte orașe, nevoile acestor teatre se acoperă cu sume foarte mici din bugetul autorității din care ele se hrănesc. La nivelul anului trecut, bugetul Teatrului German de Stat reprezenta 0,6% din bugetul municipiului Timișoara. Adică nu discutăm de niște sume care, raportat la beneficiu pentru identitatea culturală a unui popor, nu reprezintă ceva atât de însemnat. La nivelul Municipiului București, bugetul tuturor instituțiilor culturale din subordinea Primăriei București anul trecut, unde vorbim de aproximativ 15 teatre, opt centre culturale, Circul Metropolitan etc reprezenta 3,1% din bugetul Capitalei”, mai spune Lucian Vărșăndan.

În privința petiției Opriți distrugerea Culturii, peste 16 mii de persoane au semnat-o până acum.

Articole asemănătoare

E oficial! Marius Coman, la Sepsi

Marius Coman a semnat un contract pe trei sezoane cu Sepsi. Jucătorul, în vârstă de…

o oră ago

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Filarmonica „Banatul” Timișoara invită publicul la concertul simfonic susținut de Orchestra simfonică a Liceului de…

4 ore ago

Juridic | Permisul de conducere categoria B e valabil şi pentru motociclete, cu anumite condiţii

Avocatul Florentina Folea răspunde unui ascultător din Timișoara care ne-a transmis următoarea întrebare : « Am…

5 ore ago

AUDIO / CSM Oradea, sigură de barajul spre Liga Zimbrilor

Formația antrenată de către Cosmin Liberț și Dan Pițigoi a revenit spectaculos după ce a…

7 ore ago

Cine joacă mâine la sala ”Constantin Jude”?

Finala Ligii I de fotbal în sală se mută la Timișoara. Astăzi, de la ora…

7 ore ago

Colterm oprește apa caldă pe mai multe străzi din nordul Timișoarei

Colterm anunță că întrerupe, între orele 8.00 și 18.00, furnizarea apei calde la punctele termice…

11 ore ago