Ascultă Radio Timișoara Live

Muzeul Naţional de Artă Timişoara participă, în aceste zile, la EXPO DUBAI 2020

Muzeul Naţional de Artă Timişoara participă, în aceste zile, la EXPO DUBAI 2020

Articol de Radio Timisoara, 3 martie 2022, 22:12

Muzeul Naţional de Artă Timişoara aniversează 150 de ani de instituţie muzeală cu profil artistic de la înfiinţarea „Societăţii pentru istorie, artă şi arheologie”, în 1872, de către colecţionarul Ormos Zsigmond. Pentru a marca această aniversare, departamentele de specialitate ale muzeului au realizat un film cu tematică aniversară ”MNArT – 150 ani de patrimoniu artistic”, dedicat participării muzeului la Pavilionul României de la Expo 2020 Dubai.

Expoziţia multimedia prezintă, în perioada 3 – 9 martie, lucrări ale artiştilor contemporani Suzana Fântânariu, Dorel Laurenţiu Tulcan, Sorin Scurtulescu, prezenți la Dubai, include acţiuni participative dedicate publicului, montarea unui puzzle aniversar, supradimensionat, cu imaginea picturii ”Fata cu Breton” a lui Theodor Aman, din colecţia muzeului, un performance pictural al artistului Sorin Scurtulescu şi un tur virtual interactiv care va conecta spaţiul expoziţional cu reţelele de socializare.

Parteneri ai acestui demers sunt Consiliul Judeţean Timiş, Facultatea de Arte şi Design, Universitatea de Vest Timişoara, Uniunea Artiştilor Plastici Filiala Timişoara.

„În anul 2022, Muzeul Naţional de Artă Timişoara sărbătoreşte alăturarea şi înrâurirea cu valori profund artistice, culturale, valori identitare pentru spaţiul bănăţean care au fost concretizate, în urmă cu 150 de ani, în 1872, de către colecţionarul Ormos Zsigmond, prin înfiinţarea „Societăţii pentru istorie, artă şi arheologie”. Din acest punct de vedere, Muzeul se alătură prin identitatea sa de instituţie culturală şi îşi dovedeşte apartenenţa unei pasiuni nobile şi plină de conţinut. Această pasiune este legată de iubirea de a colecţiona, raportarea la anumite valori de către o persoană care are potenţă financiară şi alcătuirea unei colecţii în baza unor reguli bine determinate, construite ca direcţii stilistice şi estetice, rezultate în urma unui proces de educare şi autoeducare care i-a fost propriu lui Ormos Zsigmond, precum şi marilor colecţionari din toate timpurile.

Expo Dubai este o ocazie unică de a prezenta publicului din Emirate ceea ce reprezentăm noi din perspectivă culturală. Zona Banatului, judeţul Timiş, sunt reprezentate și de Muzeul Naţional de Artă Timişoara pe partea de artă, de cultură, pe partea de manifestare artistică la nivel clasic, dar şi contemporan. Alături de puzzle-ul interactiv reprezentat de o preluare a lucrării „Fata cu Breton” a lui Theodor Aman, lucrare care se află în colecţia MNArT, am mai propus publicului arab şi o serie de activităţi şi manifestări, cum ar fi un tur virtual interactiv pe care îl vom prezenta pe toate modalităţile de preluare a imaginii video care sunt puse la dispoziţie în pavilionul României din Dubai. Acest tur virtual se va găsi şi pe pagina oficială a Muzeului Naţional de Artă Timişoara.

Artistul Sorin Scurtulescu este prezent cu o serie de lucrări. El face parte dintr-o listă foarte limitată pe care MNArT a realizat-o, alegând trei artişti relevanţi la nivel local, naţional şi internaţional. Artiştii sunt din Timişoara şi pe lângă importanţa lor în domeniu, toţi aceşti trei artişti au donat lucrări Muzeului Naţional de Artă Timişoara. Ei se află în patrimoniul nostru ca reprezentanţi ai artei recente, contemporane. Din această echipă de artişti, reprezentaţi prin lucrări la Expo Dubai, fac parte: Suzana Fântânariu, Doru Tulcan, Sorin Scurtulescu. Tehnicile în care ei îşi prezintă lucrările sunt diverse –  pictură, gravură, dar, publicul va avea parte şi de tehnici mai noi, cum ar fi un performance din partea artistului Sorin Scurtulescu care va realiza o pictură de mari dimensiuni, şi, pe de altă parte, lucrările multimedia ale artistului Doru Tulcan, care sunt o provocare atât din punct de vedere tehnic cât şi estetic. Suzana Fântânariu este autoarea unor lucrări de mari dimensiuni pe care le-am trimis la Dubai şi care vor fi expuse acolo. Suzana Fântânariu este un artist care creează aşa cum respiră, aşa cum vorbeşte, aşa cum percepe lumea şi realizează acest lucru într-un construct cultural de valoare, delicateţe, importanţă şi influenţă patrimonială.” spune, în exclusivitate pentru Radio Timișoara, Andreea Foanene Petcu, artist vizual, curator, muzeograf al MNArT (interviu difuzat în emisiunea „Cultura la doi pași”, realizator Simona Stoița)

„Tema Expoziţiei de la Dubai vizează valorile şi caracteristicile apei. De fapt, aceasta este tema: apa. Pornind de la acest concept, de la această realitate palpabilă a existenţei apei în noi şi în tot ceea ce există în jurul nostru, de persistenţă şi de comunicare la nivelul energiei pe care apa o poartă, gândindu-ne la valoare implicită şi explicită pe care apa o poartă ca viaţă, ca modalitate şi vehicul al creaţiei, noi, ca Muzeu, am propus o serie de evenimente care leagă într-un „fir” tainic o împletitură între ceea ce putem numi „clasic”, tradiţional, şi ceea ce putem numi modern, avangardist, postmodern, contemporan. La nivelul ideilor şi conceptelor clasice, propunem o pictură a artistului Theodor Aman, „Fata cu Breton”, o pictură din categoria „Tezaur”, care se găseşte în expoziţia noastră de Artă românească modernă. Am gândit o raportare contemporană şi realizând o fotografie high resolution la această lucrare a lui Theodor Aman, am reuşit să alcătuim un puzzle de dimensiuni imense, care a plecat cu un transport la Dubai şi va fi reconstruit acolo bucată cu bucată de către participanţii la această acţiune performativă, educativă, care uneşte în egală măsură atât idei clasice cât şi raportarea la calităţile participative ale artei contemporane.” detaliază Andreea Foanene Petcu:

„Strategiile Muzeului Naţional de Artă Timişoara sunt cele de cercetare, de raportare la publicul de artă, la artiştii cu valoare patrimonială pe care îi avem și ale căror lucrări fac obiectul unor colecţii de artă, ale unor fonduri de artă, bunele practici muzeale pe care noi le implementăm prin studiu, promovare, acţiuni dedicate publicului, expoziţii naţionale şi internaţionale, împrumuturi. Este păcat ca oamenii să nu profite de acest patrimoniu să-şi deschidă inima, să exploreze spaţii şi timpuri necunoscute, prin intermediul picturii, sculpturii. Este un fond cultural, o valoare pe care o deţinem şi trebuie dată mai departe în forme cât mai inedite şi cât mai adaptate timpului nostru, pentru a putea atrage, pentru a putea îmbunătăţi calitatea vieţii oamenilor de astăzi.” apreciază Andreea Foanene Petcu, artist vizual, curator, muzeograf al MNArT.

 

Pavilionul României la EXPO DUBAI 2020 cuprinde o serie de prezentări sub deviza ”România New Nature”, definite prin relaţia cu natura în încercarea de a găsi un echilibru care să asigure viitorul omenirii, dar şi în încercarea de inovare şi utilizare creativă a resurselor.

Sub coordonarea Consiliului Judeţean Timiş, până pe 9 martie 2022, la Expoziția Mondială de la Dubai, „judeţul Timiş va fi în atenția publicului internațional cu planurile sale de investiții, oportunitățile de business, destinațiile turistice, cultura și cele patru universități de tradiție.

Sub egida Capitalei Europene a Culturii 2023, Muzeul Național de Artă Timișoara, Muzeul Național al Banatului și Centrul de Cultură și Artă Timiș, toate trei – instituții finanțate integral de Consiliul Județean Timiș, își vor uni forțele cu mediul universitar și mediul de afaceri pentru a convinge mii de vizitatori din întreaga lume să călătorească, să studieze sau să investească în Timiș.” menționează CJT, coordonator.

(sursa foto: arhiva MNArT; fotograf – Andrada Pecican)

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
Cultură sâmbătă, 25 mai 2024, 01:45

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara organizează, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Cariera de Cercetător din regiunea de Vest, o nouă...

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT
Cultură vineri, 24 mai 2024, 23:10

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă întâlnire din ciclul „Science Café”, avându-l invitat special pe Prof. Dr. Stephan...

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT
CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara
Cultură miercuri, 22 mai 2024, 12:06

CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara

Concursul de Interpretare „Classical and Folk Music International Competition”, ajuns la ediția a treia, se va desfășura, în perioada 24 –...

CLASSICAL AND FOLK MUSIC INTERNATIONAL COMPETITION, ediția a treia, la Timișoara
Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”
Cultură marți, 21 mai 2024, 12:46

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Filarmonica „Banatul” Timișoara invită publicul la concertul simfonic susținut de Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”,...

Orchestra simfonică a Liceului de Artă „Ion Vidu”, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”
Cultură luni, 20 mai 2024, 15:28

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT

Joi, de la ora 18.00, filosoful Gabriel Liiceanu va susține o conferință publică, al cărei moderator va fi profesorul și scriitorul Mircea...

Lectură în avanpremieră cu Gabriel Liiceanu la aniversarea UVT
Cultură luni, 20 mai 2024, 14:30

Muzeul de Artă din Timișoara lansează “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”

Muzeul Naţional de Artă Timişoara deschide “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”, un proiect iniţiat în anul TM2023. “Bufetul...

Muzeul de Artă din Timișoara lansează “Bufetul Simţurilor@Galeria Arcada”
Cultură luni, 20 mai 2024, 12:16

Dialog cu Ioan Holender, la Opera Națională Română din Timișoara

Creația în bronz a sculptorului Péter Jecza, realizată cu ani în urmă, îl înfățișează pe baritonul Ioan Holender, una dintre cele mai...

Dialog cu Ioan Holender, la Opera Națională Română din Timișoara
Cultură duminică, 19 mai 2024, 19:20

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a Universității de Vest din Timișoara va susține un concert simfonic, sub bagheta maestrului...

Orchestra Facultății de Muzică și Teatru a UVT, pe scena Festivalului Internațional „Timișoara Muzicală”