Ascultă Radio Timișoara Live

„Muzica este ca o vacanță” spune violonistul DAVID GARRETT, invitat cu proiectul ICONIC și la Timișoara

David Garrett, violonist germano-american,  sosește la Timișoara, în premieră, cu un concert ICONIC, care deschide universul muzicii clasice pe înțelesul tuturor.

„Muzica este ca o vacanță” spune violonistul DAVID GARRETT, invitat cu proiectul ICONIC și la Timișoara

Articol de Simona Stoița, 28 iulie 2023, 22:37 / actualizat: 7 august 2023, 19:25

Violonistul David Garrett va cânta la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii,  luni, 31 iulie 2023, ora 20:00, pe scena din Parcul Rozelor.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, ca parte a programului „Îndrăznește!/Dare!”, componentă „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”.

David Garrett susține concerte cu casa închisă atât în sălile filarmonicilor, cât și pe scenele în aer liber, prezentând programe crossover. A intrat în Guinness Book ca unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, cu un record de 13 note muzicale pe secundă, în interpretarea compoziției „Zborul cărăbușului”, de Nikolai Rimski-Korsakov.

Interviu David Garrett (realizator Călin Pacatiuș, Radio Timișoara):

„Când am ajuns la New York aveam o tehnică violonistică bună, dar din punct de vedere muzical mai era mult de lucrat. Trebuia ca interpretarea mea să se schimbe de la o compoziție la alta. Am întotdeauna încredere în instinctul meu.

Menirea principală a muzicii clasice este de a îi scoate pe oameni din angoasa cotidiană, de a îi face să uite de supărări. Pentru mine muzica este ca o vacanță, o ieșire din rutina vieții de zi cu zi. Ea îi face pe oameni să gândească pozitiv, să fie mândri de ei înșiși, să uite de necazuri.

În muzica clasică există însă și un soi de „exhibiționism” artistic, manifestându-se cu precădere în muzica instrumentală. Dacă un violonist studiază Istoria muzicii, va găsi numeroase documente care atestă faptul că mulți dintre artiștii violoniști de abia așteptau să își etaleze tehnica, mai ales când interpretau compoziții dificile, pline de virtuozitate. În muzica Rock, dacă studiem istoria chitarei electrice, vom constata că situațiile sunt identice. Marii chitariști au fost întotdeauna dornici să își etaleze virtuozitatea. Trebuie să existe un raport echilibrat între actul de transmitere a muzicii și etalarea virtuozității. Este impresionant să cânți într-adevăr bine, să fii un virtuoz al instrumentului tău, dar e bine să ai și profunzime interpretativă. Consider că Paganini a fost primul « star rock » al vremii sale, a influențat atât de mulți muzicieni care s-au afirmat chiar până în zilele noastre, datorită lui a devenit important să fii nu numai un mare muzician, ci și să știi cum să atragi audiența. Cred că acest aspect din urmă nu are nimic de-a face cu profunzimea atât de caracteristică numeroaselor capodopere muzicale, dar să fii virtuoz, și showman, contează enorm în acțiunea de captare a interesului publicului. Ambele capitole, atât profunzimea interpretativă, cât și virtuozitatea, sunt importante. Oricum, spectatorii vor continua să asculte și lucrări pline de profunzime, lipsite total de o „strălucire” exterioară gratuită.

Îmi place să ascult acest gen de muzică, heavy metal, altminteri nu l-aș fi inclus în album. Este o ocazie minunată să pot cânta muzica pe care o ascult cu atâta plăcere. Firește, și creațiile clasice ocupă un loc important în viața mea, dar un asemenea proiect, „Rock Symphonies”, înseamnă pentru mine o aventură muzicală în care pot explora, într-un mod cu totul diferit, posibilitățile instrumentului meu. Dacă ne întoarcem în istoria violonisticii, constatăm că Paganini a utilizat cele mai iubite melodii din acele vremuri și a compus în jurul lor diverse variațiuni, știind să le adapteze posibilităților de exprimare ale viorii. Pentru un violonist virtuoz a devenit ceva cât se poate de obișnuit să preia în creațiile sale cele mai îndrăgite melodii ale momentului. Într-un fel, s-ar putea spune că sunt un violonist mult mai tradiționalist decât ar putea crede lumea.

Ca interpret, eu trebuie să creez de fiecare dată proiecte muzicale interesante pentru audiență. Este un proces continuu.

Sunt o persoană plină de spirit. Nu sunt un om religios, dar cred că tot ceea ce face o persoană îi poate afecta pe cei din jurul ei. Dacă ai o energie pozitivă, răspândești lucruri plăcute celor de lângă tine. De asemenea, cred că oamenii care se plâng de necazurile și de problemele lor nu vor reuși niciodată să își ducă scopurile la bun sfârșit. În acest caz este vorba despre o energie negativă care persistă și nu poate conduce la nimic bun. Dacă ai o atitudine potrivită poți face orice îți dorești în viață.

Este important să reușești să găsești echilibrul. În fiecare zi trebuie să cauți ceva care să îți aducă fericire și echilibru. Cred că scopul esențial este de a găsi echilibrul între muncă și timpul liber” spune violonistul David Garrett. (fragmente din dialogul cu Călin Pacatiuș, realizator emisiuni muzicale specializate, Radio Timișoara)

Ascultați interviul cu violonistul David Garrett (interviu difuzat în emisiunea „Contemplații simfonice”, realizator Călin Pacatiuș, Radio Timișoara):

Născut pe 4 septembrie 1980, la Aachen, în Germania, David Garrett a primit prima sa vioară la vârsta de patru ani şi a debutat pe scena Hamburg Philharmonic la zece ani. La 13 ani, este cel mai tânăr artist care semnează un contract în exclusivitate cu Deutsche Grammophon, sub pseudonimul David Garrett, după numele de familie al mamei sale, de origine americană.

În 1999, hotărăște să se mute la New York, pentru a studia muzicologie şi compoziţie, dar şi pentru a-şi perfecţiona tehnica, devenind student al lui Itzhak Perlman, la Juilliard School. În 2003, câştigă renumitul Concurs de Compoziţie de la Juilliard, cu o fugă compusă în stilul lui Johann Sebastian Bach.

După încheierea studiilor, violonistul se dedică apropierii tinerilor de muzica clasică, combinând elemente clasice cu cele pop, rock, și rhythm & blues.

David Garrett strălucește și în înregistrările sale, pentru care a fost lăudat şi a primit sprijinul unor virtuozi precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin şi, mai ales, Ida Haendel.

Artistul a fost răsplătit cu un premiu ECHO Classic 2008 la categoria „Classic without Borders”.

În 2011, primește două premii ECHO pentru „Rock Symphonies”, iar DVD-ul „David Garrett: Rock Symphonies – Open Air Live” a fost premiat la categoria „Best Domestic DVD Production” şi a luat distincţia „Best Artist”, la categoria „Rock/Pop Domestic”.

David Garrett cântă pe un Stradivarius din 1716.

Este un mare admirator al lui George Enescu, căruia îi studiază și interpretează compozițiile, participând la Festivalul Internațional „George Enescu”. (sursa info/Casa de Cultură a Municipiului Timișoara)

Afișe: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Sursa foto : arhiva personală Călin Pacatiuș, din Festivalul Internațional „George Enescu”, București.

 

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Cultură marți, 23 aprilie 2024, 10:53

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad

Expoziția “Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” va fi deschisă în perioada 24 aprilie – 24 iunie la Palatul Cultural din Arad....

Invenţii antice şi arme din Imperiul Roman, prezentate într-o expoziţie la muzeul din Arad
Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Cultură luni, 22 aprilie 2024, 12:49

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”

Cartea lui Răsvan Popescu, “Omul orchestră. Un jurnal altfel”, este publicată de Editura Cartea Românească Educațional. Volumul îl poartă...

Scriitorul Răsvan Popescu lansează la Timișoara “Omul orchestră. Un jurnal altfel”
Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Cultură duminică, 21 aprilie 2024, 17:14

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu

Expoziția va fi deschisă la Muzeul Național al Banatului din Timișoara în prima săptămână a lunii mai. Expoziția va prezenta obiecte...

Muzeul Banatului pregătește o nouă expoziție cu obiecte de patrimoniu
Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură joi, 18 aprilie 2024, 10:26

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda

Expoziția-eveniment despre Conacul Mocioni revine acasă după trei săptămâni de expunere pe simezele din capitala Islandei. Expoziţia despre...

Expoziţia dedicată Conacului Mocioni revine la Timişoara, după ce a fost prezentată în Islanda
Cultură miercuri, 17 aprilie 2024, 08:41

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria

Documentarul “Biserici de lemn din România” este regizat de Cristian Vasilescu. Filmul este o incursiune în arhitectura lăcașelor de cult,...

“Biserici de lemn din România”, proiecție la Cinema Victoria
Cultură duminică, 14 aprilie 2024, 21:58

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara

„Bodies & Emotions” este „un spectacol de balet care explorează conexiunea profundă între corp și emoție, prin intermediul...

BODIES & EMOTIONS, premieră, la Opera Națională Română din Timișoara
Cultură marți, 9 aprilie 2024, 19:01

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum

Proiectul de conservare a sitului arheologic Tibiscum a obținut finanțare de la Institutul Național al Patrimoniului. Fondurile vor fi folosite...

Încep lucrările de conservare a sitului arheologic Tibiscum
Cultură vineri, 5 aprilie 2024, 10:26

„riTM în Banat” cu Ansamblul PERCUTISSIMO, periplu muzical în premieră

„riTM în Banat” este un periplu muzical, în premieră, de promovare a apropiatei ediții, cea cu numărul 48, a Festivalului Internațional...

„riTM în Banat” cu Ansamblul PERCUTISSIMO, periplu muzical în premieră