Ascultă Radio Timișoara Live

„Muzica este ca o vacanță” spune violonistul DAVID GARRETT, invitat cu proiectul ICONIC și la Timișoara

David Garrett, violonist germano-american,  sosește la Timișoara, în premieră, cu un concert ICONIC, care deschide universul muzicii clasice pe înțelesul tuturor.

„Muzica este ca o vacanță” spune violonistul DAVID GARRETT, invitat cu proiectul ICONIC și la Timișoara

Articol de Simona Stoița, 28 iulie 2023, 22:37 / actualizat: 7 august 2023, 19:25

Violonistul David Garrett va cânta la Timișoara – Capitală Europeană a Culturii,  luni, 31 iulie 2023, ora 20:00, pe scena din Parcul Rozelor.

Evenimentul este organizat de Casa de Cultură a Municipiului Timișoara și este finanțat de Primăria Municipiului Timișoara, ca parte a programului „Îndrăznește!/Dare!”, componentă „Timișoara, Capitală Europeană a Culturii”.

David Garrett susține concerte cu casa închisă atât în sălile filarmonicilor, cât și pe scenele în aer liber, prezentând programe crossover. A intrat în Guinness Book ca unul dintre cei mai rapizi violoniști din lume, cu un record de 13 note muzicale pe secundă, în interpretarea compoziției „Zborul cărăbușului”, de Nikolai Rimski-Korsakov.

Interviu David Garrett (realizator Călin Pacatiuș, Radio Timișoara):

„Când am ajuns la New York aveam o tehnică violonistică bună, dar din punct de vedere muzical mai era mult de lucrat. Trebuia ca interpretarea mea să se schimbe de la o compoziție la alta. Am întotdeauna încredere în instinctul meu.

Menirea principală a muzicii clasice este de a îi scoate pe oameni din angoasa cotidiană, de a îi face să uite de supărări. Pentru mine muzica este ca o vacanță, o ieșire din rutina vieții de zi cu zi. Ea îi face pe oameni să gândească pozitiv, să fie mândri de ei înșiși, să uite de necazuri.

În muzica clasică există însă și un soi de „exhibiționism” artistic, manifestându-se cu precădere în muzica instrumentală. Dacă un violonist studiază Istoria muzicii, va găsi numeroase documente care atestă faptul că mulți dintre artiștii violoniști de abia așteptau să își etaleze tehnica, mai ales când interpretau compoziții dificile, pline de virtuozitate. În muzica Rock, dacă studiem istoria chitarei electrice, vom constata că situațiile sunt identice. Marii chitariști au fost întotdeauna dornici să își etaleze virtuozitatea. Trebuie să existe un raport echilibrat între actul de transmitere a muzicii și etalarea virtuozității. Este impresionant să cânți într-adevăr bine, să fii un virtuoz al instrumentului tău, dar e bine să ai și profunzime interpretativă. Consider că Paganini a fost primul « star rock » al vremii sale, a influențat atât de mulți muzicieni care s-au afirmat chiar până în zilele noastre, datorită lui a devenit important să fii nu numai un mare muzician, ci și să știi cum să atragi audiența. Cred că acest aspect din urmă nu are nimic de-a face cu profunzimea atât de caracteristică numeroaselor capodopere muzicale, dar să fii virtuoz, și showman, contează enorm în acțiunea de captare a interesului publicului. Ambele capitole, atât profunzimea interpretativă, cât și virtuozitatea, sunt importante. Oricum, spectatorii vor continua să asculte și lucrări pline de profunzime, lipsite total de o „strălucire” exterioară gratuită.

Îmi place să ascult acest gen de muzică, heavy metal, altminteri nu l-aș fi inclus în album. Este o ocazie minunată să pot cânta muzica pe care o ascult cu atâta plăcere. Firește, și creațiile clasice ocupă un loc important în viața mea, dar un asemenea proiect, „Rock Symphonies”, înseamnă pentru mine o aventură muzicală în care pot explora, într-un mod cu totul diferit, posibilitățile instrumentului meu. Dacă ne întoarcem în istoria violonisticii, constatăm că Paganini a utilizat cele mai iubite melodii din acele vremuri și a compus în jurul lor diverse variațiuni, știind să le adapteze posibilităților de exprimare ale viorii. Pentru un violonist virtuoz a devenit ceva cât se poate de obișnuit să preia în creațiile sale cele mai îndrăgite melodii ale momentului. Într-un fel, s-ar putea spune că sunt un violonist mult mai tradiționalist decât ar putea crede lumea.

Ca interpret, eu trebuie să creez de fiecare dată proiecte muzicale interesante pentru audiență. Este un proces continuu.

Sunt o persoană plină de spirit. Nu sunt un om religios, dar cred că tot ceea ce face o persoană îi poate afecta pe cei din jurul ei. Dacă ai o energie pozitivă, răspândești lucruri plăcute celor de lângă tine. De asemenea, cred că oamenii care se plâng de necazurile și de problemele lor nu vor reuși niciodată să își ducă scopurile la bun sfârșit. În acest caz este vorba despre o energie negativă care persistă și nu poate conduce la nimic bun. Dacă ai o atitudine potrivită poți face orice îți dorești în viață.

Este important să reușești să găsești echilibrul. În fiecare zi trebuie să cauți ceva care să îți aducă fericire și echilibru. Cred că scopul esențial este de a găsi echilibrul între muncă și timpul liber” spune violonistul David Garrett. (fragmente din dialogul cu Călin Pacatiuș, realizator emisiuni muzicale specializate, Radio Timișoara)

Ascultați interviul cu violonistul David Garrett (interviu difuzat în emisiunea „Contemplații simfonice”, realizator Călin Pacatiuș, Radio Timișoara):

Născut pe 4 septembrie 1980, la Aachen, în Germania, David Garrett a primit prima sa vioară la vârsta de patru ani şi a debutat pe scena Hamburg Philharmonic la zece ani. La 13 ani, este cel mai tânăr artist care semnează un contract în exclusivitate cu Deutsche Grammophon, sub pseudonimul David Garrett, după numele de familie al mamei sale, de origine americană.

În 1999, hotărăște să se mute la New York, pentru a studia muzicologie şi compoziţie, dar şi pentru a-şi perfecţiona tehnica, devenind student al lui Itzhak Perlman, la Juilliard School. În 2003, câştigă renumitul Concurs de Compoziţie de la Juilliard, cu o fugă compusă în stilul lui Johann Sebastian Bach.

După încheierea studiilor, violonistul se dedică apropierii tinerilor de muzica clasică, combinând elemente clasice cu cele pop, rock, și rhythm & blues.

David Garrett strălucește și în înregistrările sale, pentru care a fost lăudat şi a primit sprijinul unor virtuozi precum Isaac Stern, Yehudi Menuhin şi, mai ales, Ida Haendel.

Artistul a fost răsplătit cu un premiu ECHO Classic 2008 la categoria „Classic without Borders”.

În 2011, primește două premii ECHO pentru „Rock Symphonies”, iar DVD-ul „David Garrett: Rock Symphonies – Open Air Live” a fost premiat la categoria „Best Domestic DVD Production” şi a luat distincţia „Best Artist”, la categoria „Rock/Pop Domestic”.

David Garrett cântă pe un Stradivarius din 1716.

Este un mare admirator al lui George Enescu, căruia îi studiază și interpretează compozițiile, participând la Festivalul Internațional „George Enescu”. (sursa info/Casa de Cultură a Municipiului Timișoara)

Afișe: Casa de Cultură a Municipiului Timișoara.

Sursa foto : arhiva personală Călin Pacatiuș, din Festivalul Internațional „George Enescu”, București.

 

ceau cinema
Cultură joi, 13 iunie 2024, 12:01

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema!

Filmele vin din Bulgaria, Germania, Israel, Polonia, Serbia şi Turcia. Şase filme europene de ficţiune care au ca temă centrală dilemele morale...

Şase filme de succes internaţional, incluse în competiţia Festivalului Ceau, Cinema!
Dancing Queen, Ţara Surâsului şi Nabucco la Festivalul de Operă şi Operetă din Timișoara
Cultură vineri, 7 iunie 2024, 17:35

Dancing Queen, Ţara Surâsului şi Nabucco la Festivalul de Operă şi Operetă din Timișoara

O nouă ediție a Festivalului de Operă și Operetă de la Timișoara îi așteaptă pe iubitorii muzicii și baletului la finalul verii. Cea de-a...

Dancing Queen, Ţara Surâsului şi Nabucco la Festivalul de Operă şi Operetă din Timișoara
Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile
Cultură duminică, 2 iunie 2024, 17:53

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile

Muzeul Național al Banatului își deschide porțile și oferă acces gratuit tuturor vizitatorilor pe parcursul lunii iunie. Astfel, timișorenii...

Muzeul Banatului, intrare liberă în luna iunie la toate expozițiile
Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică
Cultură vineri, 31 mai 2024, 10:40

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică

La împlinirea a șase decenii de activitate artistică neîntreruptă, Corala feminină „Carmina Dacica”, dirijată de profesoara Flora Toth, va...

Concert coral aniversar CARMINA DACICA, la șase decenii de activitate artistică
Cultură marți, 28 mai 2024, 13:13

Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală

Corul pe voci egale al Liceului de Artă „Ion Vidu”, dirijat de prof. dr. Maria Gyuris, concertează, la invitația Filarmonicii...

Corul pe voci egale de la Liceul de Artă „Ion Vidu”, invitat în Festivalul Internațional „Timișoara Muzicală
Cultură marți, 28 mai 2024, 12:57

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono

Naționalul timișorean anunță că, în data de 14 iunie, organizează repetiția generală cu public a spectacolului TREZIRE, viitoarea premieră...

Premieră absolută la Timișoara; repetiția cu public a spectacolului semnat de Pippo Delbono
Cultură sâmbătă, 25 mai 2024, 01:45

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara

Universitatea de Vest din Timișoara organizează, prin Centrul de Consiliere și Orientare în Cariera de Cercetător din regiunea de Vest, o nouă...

Conferință și dialoguri educaționale cu Stephan Poen, la Timișoara
Cultură vineri, 24 mai 2024, 23:10

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT

Universitatea de Vest din Timișoara organizează o nouă întâlnire din ciclul „Science Café”, avându-l invitat special pe Prof. Dr. Stephan...

„Vocea umană – artă și știință”, eveniment academic interactiv, la UVT